Στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας θα λειτουργεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου και εγκαινιάζεται σήμερα από τον Ερντογάν. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί έως το 2023 και στόχος είναι να εξυπηρετεί 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Όταν ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 200 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Για την ώρα, στα […]
Στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας θα λειτουργεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου και εγκαινιάζεται σήμερα από τον Ερντογάν.
Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί έως το 2023 και στόχος είναι να εξυπηρετεί 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Όταν ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 200 εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Για την ώρα, στα εγκαίνια θα τεθούν σε λειτουργία δύο διάδρομοι μήκους 3.750 και 4.100 μέτρων.
Μέχρι το τέλος του 2018 θα πραγματοποιείται μόνο περιορισμένος αριθμός πτήσεων προς την Άγκυρα, την Αττάλεια, τη Σμύρνη, το Αζερμπαϊτζάν και την Κύπρο (κατεχόμενα) και αποκλειστικά από την Turkish Airlines.
«Το νέο αεροδρόμιο θα είναι ο σημαντικότερος κόμβος μεταξύ Ασίας και Ευρώπης» ανέφερε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής Καντρί Σαμσουνλού και πρόσθεσε: «Το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης θα λειτουργεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα. Στο τέλος Δεκεμβρίου όλες οι υπηρεσίες θα μεταφερθούν στο νέο αεροδρόμιο».
Συνολικά θα υπάρχουν έξι διάδρομοι απογείωσης και προσγείωσης την κατασκευή των οποίων έχουν αναλάβει η αρχιτεκτονική εταιρεία Grimshaw, ειδική στον σχεδιασμό αεροδρομίων, η Nordic Office of Architecture και η κατασκευαστική Arup με διάφορες άλλες κοινοπραξίες. Ακόμα θα φτιαχτούν οκτώ πύργοι ελέγχου. Θα είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο.
Το νέο αεροδρόμιο, στο οποίο εργάζονται νυχθημερόν 30.000 άτομα, μεταξύ άλλων, καλύπτει έκταση 76 εκατομμυρίων τ.μ., κοστίζει παραπάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό στον κόσμο (1,3 εκατομμύρια τ.μ.), 7 εισόδους, 77 θύρες επιβίβασης, 228 ελέγχους διαβατηρίων, 468 εκδοτήρια εισιτηρίων, duty- free και εμπορικά καταστήματα έκτασης άνω του μισού εκατομμυρίων τ.μ. (μεγαλύτερη και από 10 γήπεδα ποδοσφαίρου), πάρκινγκ αυτοκινήτων, εστιατόρια, ξενοδοχεία καθώς και 26 μίλια με ζώνες αποσκευών, όπου θα παραδίδονται σχεδόν 30.000 αποσκευές την ώρα.