Ο Κώστας Γαβρόγλου, για τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κώστας Γαβρόγλου, για τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν βάζει κάτω από το χαλί ιστορικές εκκρεμότητες, είπε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, δουλειά νομοθετικού περιεχομένου, δουλειά για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας», είπε ο κ. Γαβρόγλου στον ρ/σ «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 fm.» «Είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και ελπίζουμε να την ολοκληρώσουμε», τόνισε. […]

08.11.2018 | 11:07

Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν βάζει κάτω από το χαλί ιστορικές εκκρεμότητες, είπε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, δουλειά νομοθετικού περιεχομένου, δουλειά για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας», είπε ο κ. Γαβρόγλου στον ρ/σ «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 fm.»

«Είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και ελπίζουμε να την ολοκληρώσουμε», τόνισε.

«Υπάρχει ευρεία αποδοχή ότι είναι μια πολύ καλή συμφωνία.

Δεν είναι μια συμφωνία που μπορούν να τηρηθούν τα μισά είναι ένα σύνολο ρυθμίσεων που πρέπει όλα μαζί να τηρηθούν», επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

«Για πρώτη φορά έχουμε ένα κοινό ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπου τα έσοδα μοιράζονται από κοινού με την εκκλησία. Το μεγάλο κατόρθωμα είναι να μπορείς να σταθείς απέναντι σε ιστορικές αδράνειες», είπε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Στην πράξη αυτό που αλλάζει με τη συμφωνία είναι ότι οι ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν θα πληρώνονται απευθείας από το κράτος, αλλά η Εκκλησία θα είναι υπεύθυνη για την καταβολή των μισθών των κληρικών, λαμβάνοντας ποσό από το κράτος για τον σκοπό αυτό.

Αναφορικά με τη συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, σε αυτό εντάσσονται και οι  αμφισβητούμενες ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Εκκλησία περιουσίες.

Επί της ουσίας  οι δύο πλευρές παραιτούνται των αξιώσεων στις αμφισβητούμενες περιοχές και προχωρούν στη συνεκμετάλλευσή τους στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Exit mobile version