Απεγνωσμένες κινήσεις: Μετά το… μετρό, ο Τσίπρας ίδρυσε Πανεπιστήμιο που υπάρχει ήδη!

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Απεγνωσμένες κινήσεις: Μετά το… μετρό, ο Τσίπρας ίδρυσε Πανεπιστήμιο που υπάρχει ήδη!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Υπό το άγχος των εκλογών αλλά και την Συμφωνία των Πρεσπών που έχει ρίξει στα τάρταρα την δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση κάνει τη μία απεγνωσμένη κίνηση μετά την άλλη Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε αιφνιδίως την ίδρυση ενός νέου, Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, […]

02.01.2019 | 12:34

Υπό το άγχος των εκλογών αλλά και την Συμφωνία των Πρεσπών που έχει ρίξει στα τάρταρα την δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση κάνει τη μία απεγνωσμένη κίνηση μετά την άλλη

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε αιφνιδίως την ίδρυση ενός νέου, Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν «επιθεωρήσει» το Μετρό…

Όμως, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (International Hellenic University, IHU) υπάρχει ήδη.

Αυτό που υποσχέθηκε στην πραγματικότητα, είναι η συνένωση του ήδη υπάρχοντος Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το 2005. Είναι το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο στο οποίο όλα τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά.

Έχει 68 μέλη προσωπικό, ενώ τα χρόνια της λειτουργίας του κάλεσε 174 καθηγητές από το εξωτερικό να διδάξουν. Οι ερευνητές που έχουν συνεργαστεί με διδάσκοντες του Διεθνούς Πανεπιστημίου είναι από την Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Φινλανδία, την Γερμανία και την Γαλλία.

Το ίδρυμα αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ σήμερα χρηματοδοτείται κατά 78,% από δίδακτρα και χορηγίες, ενώ συμβολή έχει και ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ενδεικτικά, έχει συνεργασίες με ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, για χρηματοδότηση της διδασκαλίας και της έρευνάς του.

Ηχηρή παραίτηση 

Σχεδόν αμέσως, ήρθε η παραίτηση του Κώστα Γραμμένου, του πανεπιστημιακού που ήταν πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του πανεπιστημίου από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του.

Του εμβληματικού καθηγητή του City University που το 1994 η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε τον τίτλο του «Officer» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την «προσφορά του στη διδασκαλία και την προώθηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων».

Του καθηγητή που το 1998 ανακηρύχθηκε Προσωπικότητα του Θαλάσσιου Εμπορίου, ενώ το 1999 τιμήθηκε με τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο στην Βρετανία, αυτό του «δόκτορα των επιστημών».

Το 2009 του απονεμήθηκε και πάλι από τη βασίλισσα Ελισάβετ ο τίτλος του «Commander» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις «υπηρεσίες του στη διδασκαλία και την έρευνα», ενώ τον Δεκέμβριο του 2011 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της βρετανικής ναυτιλιακής εφημερίδας Lloyds List με τις 100 προσωπικότητες που άσκησαν στη διάρκεια του 2011 τη μεγαλύτερη επιρροή στις εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο Κώστας Γραμμένος παραιτήθηκε γιατί διαφωνεί με τα σχέδια Γαβρόγλου- Τσίπρα για το νέο, Διεθνές Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Γαβρόγλου έκανε δεκτή την παραίτηση.

 

 

Exit mobile version