«Ο μουσακάς είναι μακεδονικός» -Οι γείτονες προκαλούν σε έκθεση γαστρονομίας Ξεκίνησαν τα “όργανα” μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό – εμπορικό. Ούτως ή άλλως πολλοί έμποροι και επιχειρήσεις με μακεδονικά προϊόντα αναρωτιούνται τι θα γίνει με την κατοχύρωση της προέλευσής τους. Όταν όμως βλέπουν φαινόμενα όπως αυτό που είδαν Έλληνες […]
«Ο μουσακάς είναι μακεδονικός» -Οι γείτονες προκαλούν σε έκθεση γαστρονομίας
Ξεκίνησαν τα “όργανα” μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό – εμπορικό.
Ούτως ή άλλως πολλοί έμποροι και επιχειρήσεις με μακεδονικά προϊόντα αναρωτιούνται τι θα γίνει με την κατοχύρωση της προέλευσής τους.
Όταν όμως βλέπουν φαινόμενα όπως αυτό που είδαν Έλληνες στην έκθεση γαστρονομίας του Βερολίνου, παίρνουν μια γεύση από αυτό που έρχεται…
Εκεί λοιπόν, Σκοπιανοί παρουσίασαν τον… μουσακά ως δικό τους, «μακεδονικό» φαγητό!
Όπως κατήγγειλε στην εκπομπή του OPEN TV «Ώρα Ελλάδος 5:30» ο Κερκυραίος ξενοδόχος Ανέστης Παϊπέτης που βρίσκεται στην έκθεση, όλα τα περίπτερα που έχουν στηθεί από τα Σκόπια έχουν επιγραφές που μιλούν για «μακεδονική κουζίνα».
Ο μουσακάς αναφέρεται ως δικό τους φαγητό!
Αφού το θέμα έγινε γνωστό, ήρθε η ανάρτηση του Ιρλανδού δημοσιογράφου Damian Mac Con Uladh ο οποίος σχολίασε άρθρο του iefimerida.gr για τον «μακεδονικό μουσακά».
Το άρθρο παρέθετε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Η ανάρτησή του
“Τα ελληνικά δημοσιογραφικά σάιτ παραπονούνται ότι σε έκθεση γαστρονομίας στο Βερολίνο, ένα περίπτερο από τη Βόρεια Μακεδονία ισχυριζόταν ότι ο μουσακάς είναι «Μακεδονικός».
Αλλά τα ελληνικά λεξικά λένε ότι το πιάτο (από την Τουρκική λέξη musakka) είναι κοινό στα Βαλκάνια και στην Μικρά Ασία.”
Παραθέτει μάλιστα και το σχετικό απόσπασμα από το ελληνικό λεξικό: