Κάνε την σωστή επιλογή: Μάθε πως!

PLUS

Κάνε την σωστή επιλογή: Μάθε πως!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Οι σημαντικές αποφάσεις σου προκαλούν άγχος; Πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό; Σκέψεις στροβιλίζουν το μυαλό σου και δε σε αφήνουν να πάρεις τη σωστή απόφαση; Μάθε πώς θα κάνεις πάντα τη σωστή επιλογή. Υπάρχει σωστή επιλογή κι αν ναι πώς θα την διακρίνεις; Σου δίνουμε μερικά κόλπα και συμβουλές που κάνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων […]

08.02.2019 | 18:19

Οι σημαντικές αποφάσεις σου προκαλούν άγχος; Πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό; Σκέψεις στροβιλίζουν το μυαλό σου και δε σε αφήνουν να πάρεις τη σωστή απόφαση; Μάθε πώς θα κάνεις πάντα τη σωστή επιλογή.

Υπάρχει σωστή επιλογή κι αν ναι πώς θα την διακρίνεις; Σου δίνουμε μερικά κόλπα και συμβουλές που κάνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πιο εύκολη.

1. Ποιες είναι οι επιλογές που έχεις;  

Πάρε μολύβι & χαρτί και κατάγραψε τις επιλογές σου. Πάρε το χρόνο σου, εξέτασε τις εναλλακτικές σου, σκέψου όλα τα ενδεχόμενα και φρόντισε να απαριθμήσεις όλες τις πιθανές επιλογές, όσο τρελές ή αδύνατες κι αν σου φαίνονται σε πρώτη σκέψη. Στη συνέχεια κι αφού έχεις ολοκληρώσει τη διαδικασία της καταγραφής μίλα με τους κοντινούς σου, ζήτα τη γνώμη τους και ρώτα τους αν έχουν κάτι να προσθέσουν. Έτσι θα έχεις συγκεντρώσει όλες τις πιθανές επιλογές πριν τη λήψη της κρίσιμης απόφασης.

2. Εξέτασε τα σενάρια 

Αφού φτιάξεις τη λίστα με τις επιλογές σου, σκέψου όλα τα ενδεχόμενα και πρόσθεσε ένα θετικό ή αρνητικό πρόσημο, συν (+) ή πλην (-) ανάλογα με το αν πιστεύεις πως η δεδομένη επιλογή μπορεί να έχει θετική ή αρνητική έκβαση. Θα μπορούσες επίσης δίπλα να σημειώσεις και την πιθανότητα κάτι από αυτά να πραγματοποιηθεί ή όχι. Βεβαιώσου βέβαια, πως οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι αποτέλεσμα έρευνας κι αντικειμενικής αξιολόγησης των παραμέτρων και η αξιολόγησή σου είναι αμερόληπτη και δίχως την παρείσφρηση του φόβου ή άλλων εξωτερικών παραγόντων.

3. Σκέψου ουδέτερα: Πώς θα συμβούλευες ένα φίλο;

Πολλές φορές τα συναισθήματα θολώνουν την κρίση γι΄αυτό καλό είναι να τα απομονώνουμε όταν πρόκειται για λήψη σημαντικών αποφάσεων. Προσπάθησε να ξεχάσεις πως πρόκειται για δικό σου ζήτημα και προσπάθησε να φανταστείς πως πρέπει να συμβουλέψεις ένα φίλο που σου ζητάει τη γνώμη σου. Ίσως σου φανεί κάπως αστείο στην αρχή αλλά με λίγη εξάσκηση θα καταφέρεις να δεις τα πράγματα από μια νέα οπτική γωνία, πιο αντικειμενική κι ουδέτερη. Το ζητούμενο είναι να κρατήσεις μια απόσταση και να δεις την κατάσταση σαν εξωτερικός θεατής, να αφήσεις τα συναισθήματα κατά μέρος και να πάρεις την απόφαση με βάση τα πραγματικά, ρεαλιστικά δεδομένα.

4. Μην πελαγώνεις με τα πολλά

Όσο περισσότερες απόψεις παίρνεις, όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνεις, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Εννοείται πως κάθε κρίσιμη απόφαση θέλει σκέψη και χρόνο αλλά αυτό έχει κι όρια. Όσο το αναβάλλεις κι όσο εντάσσονται νέα δεδομένα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επιλογή.

7. Άσε το φόβο πίσω σου

Μην αφήνεις το φόβο να θολώνει την κρίση σου, ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις. Μην αφήνεις τίποτα να σταθεί εμπόδιο στην αυτοβελτίωσή σου και την ανέλιξή σου. Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως είχες προγραμματίσει ή αν στην πορεία κάνεις λάθη και πάλι κερδισμένη θα είσαι μαθαίνοντας από αυτά.

Και να θυμάσαι: Τίποτα δεν αποτελεί εμπόδιο, όσο δεν του δίνεις σημασία!

Exit mobile version