Συντάξεις αναδρομικά: Ποσά μέχρι και 36.900 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις αναδρομικά: Ποσά μέχρι και 36.900 ευρώ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

  Συντάξεις αναδρομικά: Πώς μπορείτε να «κλειδώσετε» έως και 36.900 ευρώ – Αναλυτικά μέσα από 10 ερωτοαπαντήσεις Συντάξεις αναδρομικά: Τα αναδρομικά που βγαίνουν για τους συνταξιούχους, φτάνουν έως και τα 36.900 ευρώ και αφορούν διεκδικήσεις σε βάθος 5ετίας. Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι έκαναν αιτήσεις για τη διακοπή της παραγραφής. 1)Έχω υποβάλει χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Πότε Θα πληρωθώ […]

25.02.2019 | 12:55

 

Συντάξεις αναδρομικά: Πώς μπορείτε να «κλειδώσετε» έως και 36.900 ευρώ – Αναλυτικά μέσα από 10 ερωτοαπαντήσεις

Συντάξεις αναδρομικά: Τα αναδρομικά που βγαίνουν για τους συνταξιούχους, φτάνουν έως και τα 36.900 ευρώ και αφορούν διεκδικήσεις σε βάθος 5ετίας. Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι έκαναν αιτήσεις για τη διακοπή της παραγραφής.

1)Έχω υποβάλει χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Πότε Θα πληρωθώ τα αναδρομικά μου;

Με τις αιτήσεις που υποβάλλατε δεν δημιουργείται οποιαδήποτε άμεση υποχρέωση για πληρωμή των αναδρομικών.

2)Τότε τι έχω πετύχει με την αίτηση που έκανα;

Με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ επιχειρείται η διακοπή της παραγραφής της αξίωσης που έχετε για επιστροφή αναδρομικών από τις περικοπές των νόμων 4051 /2012, 4093/2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ καθώς και από τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).

3)Τι σημαίνει διακοπή παραγραφής;

Η γενική παραγραφή των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, όπως ισχύει, είναι πενταετής εκτός αν ορίζεται με ειδική διάταξη συντομότερος χρόνος παραγραφής. Με την υποβολή αίτησης για την πληρωμή της απαίτησης ο χρόνος επιμέτρησης της παραγραφής διακόπτεται για να ξεκινήσει στη συνέχεια εκ νέου ο υπολογισμός της
παραγραφής από μηδενικό σημείο.

4)Από πότε ξεκινάει να υπολογίζεται πάλι ο χρόνος της νέας παραγραφής;

Από την ημερομηνία που Θα απαντήσει εγγράφως η αρμόδια αρχή στο αίτημα σας ή στην περίπτωση που δεν απαντήσει, που εκτιμώ ότι εδώ είναι και το πιο πιθανό, μετά πάροδο έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

5)Υπέβαλα Οκτώβριο ή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο την αίτηση διακοπής παραγραφής στον ΕΦΚΑ. Πότε θα ξε-κινήσει πάλι ο χρόνος παραγραφής των απαιτήσεών μου;

Οι απαιτήσεις σας Θα παραγραφούν έξι μήνες μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης σας, δηλαδή στις αντίστοιχες ημέρες των μηνών Απριλίου, Μαίου και Ιουνίου.

Και γιατί να μην υποβάλω τότε και νέα αίτηση για τη διακοπή της παραγραφής;

Γιατί σύμφωνα με το νόμο διακόπτεται με αίτηση μόνο μία φορά. Άρα η υποβολή δεύτερης αίτησης δεν διακόπτει εκ νέου την παραγραφή.

6)Έκανα αίτηση διακοπής παραγραφής στον ΕΦΚΑ στο τέλος του 2018. Ποιες αξιώσεις καλύπτει η αίτηση μου αυτή;

Η αίτηση σας καλύπτει τις περικοπές των ετών 2013 έως και 2018. Σημειώνεται βέβαια ότι με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015 οι αξιώσεις για αναδρομικά μπορούν να βασιστούν στην κρίση του για αντισυνταγματικότητα μόνο για το διάστημα μετά τον Ιούλιο του 2015.

7)Δεν έκανα αίτηση διακοπής παραγραφής στον ΕΦΚΑ εντός του 2018. Χάθηκαν τα αναδρομικά που θα μπορούσα να διεκδικήσω;

Όχι, δεν τα χάσατε όλα. Οι μόνες αξιώσεις που απολέσατε λόγω παραγραφής είναι αυτές που αφορούν στις περικοπές ταυ 2013.

8)Εφόσον δεν έκανα αίτηση το 2018 μπορώ να υποβάλω αίτηση στον ΕΦΚΑ εντός του 2019;

Βεβαίως μπορείτε. Γιο την ακρίβεια επιβάλλεται η υποβολή αίτησης εντός του 2019 για να περισώσετε τις απαιτήσεις σας, που αφορούν στις περικοπές του 2014 και εντεύθεν.

9)Όταν περάσει και το εξάμηνο τι κάνω; Πότε παίρνω τα λεφτά μου;

Μετά το εξάμηνο στο οποίο Θα έπρεπε να σας απαντήσει η αρμόδια υπηρεσία Θα ξεκινήσει ο υπολογισμός της νέας πενταετίας για την παραγραφή των απαιτήσεών σας. Λεφτά δεν θα πάρετε αν δεν ασκήσετε αγωγή προκειμένου να σας επιδικαστούν με δικαστική απόφαση. Εκτός και αν δοθεί λύση από την κυβέρνηση, αλλά και πάλι αν υπολείπεται των απαιτήσεών σας μπορεί-τε με αγωγή να διεκδικήσετε τα επιπλέον ποσά. Το δέον είναι να γίνει αγωγή προτού υπάρξει η οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση για το φλέγον αυτό θέμα.

10)Τελικά θα πρέπει να κάνω και αγωγή;

Το ίδιο το ΣτΕ το 2015 έκρινε ότι δικαίωμα να διεκδικήσουν αναδρομικά έχουν μόνο εκείνοι που κατέθεσαν αγωγές πριν από τη δημοσίευση της απόφασής του. Εδώ και πολλούς μήνες περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία μπορεί να επηρεάσει και τις απαιτήσεις για αναδρομικά από τις 13-5-2016 μέχρι την 31-12-2018.

Αν οι δικαστές του ΣτΕ υιοθετήσουν την ίδια αιτιολογία και στην αναμενόμενη απόφαση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χάσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αναδρομικά για το διάστημα αυτό όσοι δεν έχουν καταθέσει αγωγή πριν από τη δημοσίευση της απόφασης. Πέρα όμως από αυτό, Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από την κατάθεση της αγωγής στις σχετικές απαιτήσεις σας μπορεί να προστεθεί αξίωση για τόκους καθώς και για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που έχετε υποστεί λόγω των περικοπών.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον δεν δοθεί πολιτική λύση, προκειμένου να δικαιωθείτε θα πρέπει να υποβληθείτε στην ταλαιπωρία της δικαστικής διεκδίκησης των αναδρομικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές παρενέργειες που θα επιφέρει στα δημοσιονομικά της χώρας η καταβολή του συνόλου των διεκδικούμενων αναδρομικών αλλά και προς αποτροπή όχι μόνο των εξόδων και της άσκοπης ταλαιπωρίας των συνταξιούχων αλλά και της υπερφόρτωσης των δικαστηρίων πιστεύω ότι θα πρέπει να εξευρεθεί άμεσα μία σοβαρή και δίκαιη πολιτική λύση.

Η λύση αυτή προφανώς θα επιμετρήσει τα οικονομικά – δημοσιονομικά μεγέθη, ταυτόχρονα όμως Θα πρέπει να λάβει υπόψη και να σεβαστεί τη νομολογία που έχουν σχηματίσει οι εκατοντάδες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων στο πλαίσιο του διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων.

Πληροφορίες από το ένθετο του «Ελεύθερου Τύπου»

Δείτε ακόμη: 

Αναδρομικά συνταξιούχων: Έγγραφο του ΕΦΚΑ «ομολογεί» τεράστια λάθη στα ποσά

Exit mobile version