Τα μανιτάρια αποτελούν μια τροφή που πολύς κόσμος λατρεύει και άλλος τόσος μισεί. Τα μανιτάρια κάποιοι τα σιχαίνονται και κάποιοι τα θεωρούν την καλύτερη τροφή. Καλύτερη μάλιστα και από το κρέας και τα καταναλώνουν καθημερινά. Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι η τέλεια τροφή για εκείνους που κάνουν δίαιτα και θέλουν να χάσουν κιλά, καθώς είναι χαμηλά […]
Τα μανιτάρια αποτελούν μια τροφή που πολύς κόσμος λατρεύει και άλλος τόσος μισεί.
Τα μανιτάρια κάποιοι τα σιχαίνονται και κάποιοι τα θεωρούν την καλύτερη τροφή. Καλύτερη μάλιστα και από το κρέας και τα καταναλώνουν καθημερινά.
Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι η τέλεια τροφή για εκείνους που κάνουν δίαιτα και θέλουν να χάσουν κιλά, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα και χορταστικά. Ακόμα, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
Είναι όμως τόσο υγιεινά τελικά όσο πιστεύετε ή όλα αυτά είναι ένας μύθος;
Τι ισχύει για τα μανιτάρια
Τα μανιτάρια δεν έχουν λιπαρά και υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχουν περίπου 15 βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδέργυρο και κάλιο, όπως αναφέρει η Angela Lemond, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.
Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη.
«Τα μανιτάρια είναι ένα υπέροχο φαγητό που μπορείτε να καταναλώνετε όταν έχετε μικρές φλεγμονές ή αν έχετε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα», αναφέρει η Lemond.
Είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που έχουν βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική για τη δημιουργία ισχυρών οστών, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.
Τα φυτοχημικά των μανιταριών «φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρά, παρουσιάζοντας κάποιες αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες», τονίζει ο Brian St. Pierre, διαιτολόγος και διευθυντής στην Precision Nutrition.
Ποικιλίες μανιταριών
Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες μανιταριών, κάποιες από τις οποίες έχουν ξεχωριστά διατροφικά χαρακτηριστικά.
Τα λευκά μανιτάρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των μανιταριών που καταναλώνονται στις Η.Π.Α., έχουν το περισσότερο κάλιο.
Τα μανιτάρια portobello είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική εργοθειονεΐνη.
Τα μανιτάρια Shiitake περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και τα ακατέργαστα μανιτάρια maitake και portobellos που εκτίθενται στο υπεριώδες φως είναι τα υψηλότερα στη βιταμίνη D.
Τα λευκά μανιτάρια διαθέτουν επίσης αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D.