Εθνικές εκλογές ποσόστωση: Πριν λίγες ημέρες, κατατέθηκε και εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».
Γράφει η Φωτεινή Βρύνα
Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε.
Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής
Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν τόσο στην προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση της ισότητας των φύλων αλλά και διατάξεις που αφορούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Είναι διατάξεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια με τη συνεργασία πολλών φορέων, χωρίς όμως να λύνουν τα προβλήματα καθημερινότητας της εργαζόμενης γυναίκας.
Το πιο σημαντικό ζήτημα που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχει να κάνει με το ζήτημα της ποσόστωσης, καθώς προβλέπεται από τις επόμενες εθνικές εκλογές –ισχύει ήδη για τις αυτοδιοικητικές- αύξηση του αριθμού των υποψηφίων από κάθε φύλο, σε ποσοστό 40% ανά εκλογική περιφέρεια του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων σε όλη την Επικράτεια.
Θα αναρωτηθεί κάποιος, όλο το θέμα βρίσκεται στην ποσόστωση;
Η απάντηση είναι όχι, δεν είναι θέμα ποσόστωσης. Είναι όμως ένας ασφαλής τρόπος, που στόχο έχει την ενίσχυση της γυναίκας στην πολιτική ζωή.
Μας χωρίζουν σχεδόν δυόμισι χιλιάδες χρόνια από την Πραξαγόρα και όμως πίσω από τις ατάκες της, διακρίνουμε καθαρά γνώριμες καταστάσεις και πρόσωπα. Ένα βασικό θέμα που απασχόλησε τον Αριστοφάνη τον 4ο αι. π.Χ, ήταν η θέση της γυναίκας στην τότε αθηναϊκή κοινωνία.
Η πορεία της σηματοδοτεί τους αγώνες, την αισθητή της παρουσία στα πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα, στην οικογένεια και εν τέλει στη ζωή ολόκληρη. Θυμηθείτε τι έκαναν τότε οι γυναίκες.
Έπρεπε να γίνουν άντρες για να μπουν και να διεκδικήσουν. Θα πει κάποιος ισχύει σήμερα αυτό;
Κάποιες στιγμές και κάποιες φορές μπορεί να ισχύει και αυτό. Να πρέπει να μεταμορφωθείς για να μπεις και να διεκδικήσεις προκειμένου να επιτύχεις τους στόχους σου.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αντιπροσωπευτικός θεσμός που έχει ως χαρακτηριστικό του, την άμεση επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες, που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή τους και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε δράσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.
Είναι χώρος που μπορεί να αναδειχθεί η ισότητα των φύλων και για αυτό το λόγο είναι ίσως το ιδανικότερο επίπεδο για τη συμμετοχή των γυναικών.