Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Κρήτη: Πρωτοφανές για τα διπλωματικά χρονικά κείμενο – Η Άγκυρα τα θέλει όλα
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Τουρκία – Κρήτη: Πρωτοφανές για τα διπλωματικά χρονικά κείμενο – Η Άγκυρα τα θέλει όλα

Τουρκία - Κρήτη: Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει μια αδιανόητη επιστολή που κατέθεσε η Άγκυρα στον ΟΗΕ.

Τουρκία – Κρήτη: Αδιανόητη τουρκική προκλητικότητα σηματοδοτεί η επιστολή του πρέσβη της Άγκυρας στον ΟΗΕ με την οποία διεκδικεί ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Κύπρου, με τις αξιώσεις της να φτάνουν μέχρι και την Κρήτη.

Στο κείμενο, η Τουρκία δηλώνει ότι:

Ως χώρα διαθέτει τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου

Έχει ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E. Σημειώνεται ότι το όριο αυτό συμπίπτει με το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων των 12 ν.μ.

Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή «βάσει του διεθνούς δικαίου» ακολουθούν τη «μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και αιγυπτιακής ακτογραμμής, μέχρι του σημείου που θα οριοθετηθεί ΔΥΤΙΚΑ του Μεσημβρινού 28ο 00’ 00”, βάσει του αποτελέσματος των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικρατούσες παραμέτρους και ειδικές συνθήκες».

Ότι ο Μεσημβρινός (28ο 00′ 00″) που τέμνει τη Ρόδο δεν αποτελεί το εξωτερικό όριο των διεκδικήσεων της επί της υφαλοκρηπίδας, αλλά από εκείνο το σημείο και δυτικά θα αρχίσει η διαδικασία για οριοθέτηση με τις γειτονικές χώρες, βάσει των οριοθετήσεων στο Αιγαίο.

Στην ουσία διεκδικεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα, διαχωρίζει τη διαδικασία οριοθέτησης με την Ελλάδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιμένει στη θεωρία ότι τα νησιά, ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου και της Ρόδου και όχι μόνο του Καστελόριζου, δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας πέραν των χωρικών υδάτων τους (6 η 12 ν.μ) και ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα διαμοιράζεται μεταξύ των χωρών με τις έναντι ηπειρωτικές ακτές, δηλαδή την ίδια την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Τέλος, η Άγκυρα αμφισβητεί την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Καμιά Αρχή, είτε νομικά είτε πρακτικά είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους και συνολικά την Κύπρο» υποστηρίζει.

Το κείμενο της επιστολής:

«Επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2019 προς τον Γενικό Γραμματέα.

Αναφορικά με την επιστολή του αντιπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της 12ης Δεκεμβρίου 2018 (Α / 73/651), θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στις ακόλουθες σκέψεις.

Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Τουρκία, ως χώρα με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ήδη υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη (βλ. Σημειώσεις verbales 2004 / Turkuno DT / 4739 της 2ας Μαρτίου 2004 και αριθ. 2013/14136816/22273 της 12ης Μαρτίου 2013, καθώς και τις προηγούμενες επιστολές που απευθύνω σε εσάς, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας και στο σχετικό Δίκαιο της Θάλασσας Δελτία) ότι έχει ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εδραιωμένη θέση της Τουρκίας είναι ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν τη διάμεση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών σε ένα σημείο που καθορίζεται δυτικά των 28 ° 00’00 “E, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των σχετικών κρατών, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν.

Ο χάρτης αποτυπώνει τον 28 Μεσημβρινό. Από εκεί και πέρα η Τουρκία συζητά το όριο της υφαλοκρηπίδας και μέχρι εκεί θεωρεί ότι όλη η ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι δική της. 

Τουρκία: Η επιστολή στον ΟΗΕ

Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros Hayrettin Paşa και των υποστηρικτικών του σκαφών υπάγονται εξ ολοκλήρου στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει ενιαία αρχή η οποία νομικά ή στην πραγματικότητα είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκυπρίους και κατά συνέπεια την Κύπρο ως σύνολο. Ως εκ τούτου, η Τουρκική Δημοκρατία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου συνήψαν συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας το 2011 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη.

Η Ελληνοκυπριακή θα πρέπει να επικεντρωθεί πρωτίστως στην επίλυση των προβλημάτων της με τον άμεσο γείτονά της, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη σήμερα, όπως και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως την εξασφάλιση δίκαιης και ειρηνικής επίλυσης όλων των εκκρεμών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου.

Με βάση τα ανωτέρω, η Τουρκία αρνείται όλους τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του αντιπροσώπου της GCA.

Θα ήμουν ευγνώμων εάν η παρούσα επιστολή μπορούσε να κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στα σημεία 45 και 78 της ημερήσιας διάταξης, και να δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην επόμενη έκδοση του Δελτίου Νόμου της Θάλασσας.

(Υπογραφή) Feridun H. Sinirlioğlu Μόνιμος Αντιπρόσωπος».

Τουρκία: Οι σοβαρές ατυχείς δηλώσεις της ελληνικής πλευράς

Στις αρχές Μαρτίου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στους Δελφούς, δημοσίως είχε αποδεχθεί εκ των προτέρων την τουρκική διαπραγματευτική θέση για μειωμένη επήρεια του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες, ζητώντας να βάλουμε και την «Τουρκία στο παιγνίδι» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει ότι θα πρέπει να «προσφερθεί «μια προοπτική στην Τουρκία, όχι στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά στην Μεσόγειο συνολικά ώστε να συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση» μέσω επιχειρηματικών τρόπων και στον βαθμό και στην έκταση που της αναλογεί. Και χαρακτήρισε λάθος όσων «πιστεύουν ότι η Τουρκία με τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα (ακτών) δεν έχει ΑΟΖ και το Καστελόριζο έχει όλη την ΑΟΖ στην περιοχή».

Λίγες ημέρες μετά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δήλωνε ότι η Ελλάδα βλέπει «θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου».

«Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», είχε αναφέρει ο Έλληνας υπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις