Αμπντουλάχ Οτσαλάν: 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την απομόνωση του ιδρυτή του PKK
Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποκαλούμενος από τους οπαδούς του «Άπο», μπόρεσε να συναντηθεί με τους δικηγόρους του για πρώτη φορά μετά το 2011, μετά την άρση του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί από την Άγκυρα. Η Τουρκία προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης στον Οτσαλάν να συναντά τους δικηγόρους του, με τον Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ να δηλώνει σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πως «οι αποφάσεις που απαγόρευαν τις συναντήσεις ήρθησαν και μπορεί πλέον να πραγματοποιεί τέτοιες συναντήσεις». Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιδρυτής και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, είναι φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από Τουρκία, ΗΠΑ και ΕΕ.
Η άρση του αποκλεισμού του Οτσαλάν σχετίζεται πιθανόν με την απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), περίπου 3.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε φυλακές, συμμετείχαν σε απεργία πείνας που άρχισε η βουλευτής του HDP Λεϊλά Γκιουβέν για να διαμαρτυρηθεί για την απομόνωση του Οτσαλάν. Προς το παρόν δεν έχει καταστεί σαφές αν η σημερινή ανακοίνωση της άρσης της απαγόρευσης θα οδηγήσει σε τερματισμό της απεργίας πείνας.
Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Η απεργία πείνας που συνέβαλε στην άρση του αποκλεισμού
Ο επικεφαλής της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Οζτούρκ Τουρκντογάν, δήλωσε στο Associated Press στα τέλη Απριλίου ότι συνολικά 2.983 άνθρωποι σε 90 φυλακές της Τουρκίας αρνούνται την πρόσληψη τροφής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, στην οικογένεια και τους δικηγόρους του οποίου έχει επανειλημμένα απορριφθεί το αίτημα επίσκεψης.
Η βουλευτής του φιλοκουρδικού HDP Λέιλα Γκούβεν ξεκίνησε την απεργία πείνας μέσα στη φυλακή τον περασμένο Νοέμβριο. Έκτοτε έχει αφεθεί ελεύθερη αλλά συνεχίζει την απεργία πείνας στο σπίτι. Άλλοι δύο βουλευτές βρίσκονται μεταξύ των χιλιάδων απεργών πείνας.
Στην Τουρκία παραδοσιακά στις απεργίες πείνας αρνούνται την πρόσληψη τροφής αλλά παίρνουν βιταμίνες, αλάτι και μικροποσότητες ζάχαρης που τους βοηθούν να παρατείνουν την ζωή τους.