Νομική Πάτρας ΝΔ: Τη θεωρία ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει με την τέταρτη Νομική ως... εκδίκηση στην Αχαΐα, για τα ποσοστά που έδωσε στη ΝΔ στις εκλογές, διατύπωσε μέσω social media ο Αλέξης Τσίπρας.
Νομική Πάτρας ΝΔ: Δριμύτατη κριτική στη ΝΔ και στο σχέδιο για την παιδεία άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο facebook. Μεταξύ άλλων παρατηρεί πως η ΝΔ με την απόφασή της να μη δημιουργηθεί Νομική Σχολή στην Πάτρα υπονομεύει έναν ολόκληρο νομό. Σημειώνει δε πως η νέα κυβέρνηση “κλείνει τα δημόσια πανεπιστήμια και σχολές για να ανοίξουν ιδιωτικά”, χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη στάση της. Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πολλές φορές πριν τις εκλογές ότι δεν θα προχωρήσει με την τέταρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα.
“Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η ΝΔ με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας. Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η ΝΔ τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία”.
Νομική Πάτρας: Αντίδραση Αναγνωστοπούλου – Μάρκου
Σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου για την κατάργηση ίδρυσης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι “η έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παντού”. Σε άλλο σημείο τονίζουν: “Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση, υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!”.
Νομική Πάτρας ΝΔ: Χριστίνα Αλεξοπούλου, βουλευτής Αχαΐας – “Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική άρα ούτε και η Πάτρα”
«Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική άρα ούτε και η Πάτρα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα ενδυναμωθεί με τη δημιουργία επιπλέον σχολών χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και τις απαραίτητες υποδομές. Προέχει η ενίσχυση των υφιστάμενων τμημάτων, η κάλυψη των μεγάλων κενών στις θέσεις των μελών ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού, η οριστική επίλυση των προβλημάτων στέγασης και σίτισης των φοιτητών, η συντήρηση και η ολοκλήρωση των υποδομών του Ιδρύματος. Επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση του ερευνητικού έργου και η πλήρης διασύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με την αγορά εργασίας.
Απαραίτητη είναι η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή μας και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων (brain drain) στο εξωτερικό. Στόχος μας μια αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία και ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας για τα Ανώτατα Ιδρύματα, με σκοπό τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας γύρω από την εκπαίδευση.»
Νομική Πάτρας: Διαφωνεί με την κατάργηση η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών
Την αντίθεσή της στην κατάργηση της ίδρυσης της Νομικής Σχολής Πατρών από τη νέα κυβέρνηση, εκφράζει η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία κάνει λόγο για πρωτόγνωρα πράγματα και επισημαίνει πως το ζήτημα αφορά συνολικά και την πόλη. Τη Δευτέρα μάλιστα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύγκλητος με μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό και θα επιδιώξει συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της πόλης. Χαρακτηρίζει έωλο το επιχείρημα της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι υπάρχουν πολλοί άνεργοι δικηγόροι και αναφέρει ότι δεν μπορεί η Νοτιoδυτική Ελλάδα να μη διαθέτει Νομική Σχολή.
Αναλυτικά η Πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου επισημαίνει:
“Θεωρώ ότι είναι πρωτόγνωρο να καταργείται στον αέρα μια επιτροπή που έχει συσταθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών. Να καταργείται μια Σχολή που ιδρύθηκε, χωρίς διάλογο. Λες και πρώτος στόχος της κυβέρνησης ήταν να καταργηθεί η Νομική. Να προκύπτει ένα έωλο επιχείρημα ότι είναι πολλοί δικηγόροι. Γιατί με την ίδια λογική μήπως πρέπει να καταργηθεί και η Ιατρική Σχολή, γιατί είμαστε και πολλοί γιατροί. Από την άλλη να ξέρουμε ότι δικηγόροι θα βγαίνουν γιατί πάνε στο εξωτερικό κατά χιλιάδες και να προτείνουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Αυτά στο δικό μου το μυαλό δεν χωράνε. Δεν ταιριάζουν όλα μαζί. Αν θέλουμε να κάνουμε μία συζήτηση για το αν συνδέεται η προσφορά γνώσης του Πανεπιστημίου με τα επαγγελματικά δικαιώματα, που δεν είναι υποχρέωση του Πανεπιστημίου και αν θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των εισαγομένων, αυτό είναι πραγματικά μια μεγάλη συζήτηση σε όλες τις σχολές και θα πρέπει να γίνει αναλυτικά και θα έχει και αντίδραση. Εγώ πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν , να αποκτούν γνώσεις και να τις χρησιμοποιούν όσο καλύτερα μπορεί ο καθένας, ανεξάρτητα από την επαγγελματική αποκατάσταση.
Επίσης θέλω να σας πω ότι μια Νομική δεν βγάζει μόνο δικηγόρους. Βγάζει νομικούς, οι οποίοι χρειάζονται παντού. Και επιπλέον δεν μπορεί να έχουμε δύο σχολές στη Βόρεια Ελλάδα, μία στην Αθήνα και καμία στη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι θέμα σοβαρό και της πόλης αυτό. Ακαδημαϊκά θα κινηθούμε σε πρώτη φάση. Θα κάνουμε μία έκτακτη Σύγκλητο τη Δευτέρα με μόνο θέμα αυτό και θα δώσω αμέσως μετά Συνέντευξη Τύπου και θα συνεργαστώ με όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης για το θέμα”.