Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

15

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ζάχαρη – εξάρτηση: Τι ισχύει
PLUS

Ζάχαρη – εξάρτηση: Τι ισχύει

Ζάχαρη – εξάρτηση: 10 τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν όταν τρώμε πολλή ζάχαρη.

Ζάχαρη – εξάρτηση: Λιγότερο ή περισσότερο όλοι τρέφουμε μια αδυναμία για τη ζάχαρη. Αν όμως το παρακάνουμε, οι επιπτώσεις για το σώμα μας θα είναι άσχημες. Καταρχάς, θα αυξηθεί το βάρος μας. Προφανώς και το γνωρίζετε ήδη αυτό. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής: Δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη από όση μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Κι αυτό γιατί η επιπλέον ποσότητα αποθηκεύεται σε μορφή λίπους. Επίσης, η ζάχαρη αλληλεπιδρά με τα βακτήρια στο στόμα και παράγει οξέα που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Τα προβλήματα στην επιδερμίδα είναι ένα ακόμη θέμα. Η ακμή και οι κοκκινίλες στο δέρμα μπορούν να επιδεινωθούν αν η διατροφή σου είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα η ζάχαρη είναι επικίνδυνα εθιστική. Για την ακρίβεια, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει το επίπεδο ντοπαμίνης στον οργανισμό. Ναι, όπως ακριβώς η κοκαΐνη! Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προδιαβήτη. Προδιαβήτης ονομάζεται η κατάσταση στην οποία τα επίπεδα του σακχάρου είναι ελαφρώς ανεβασμένα. Όχι όμως τόσο ώστε να προκύψει διάγνωση για διαβήτη. Ωστόσο, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Όταν καταναλώνεις πολλή ζάχαρη, απελευθερώνεται και μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε αντίσταση στην ινσουλίνη που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει και σε προδιαβήτη.

Ζάχαρη – εξάρτηση: Διάθεση και μνήμη, καρδιά και συκώτι

Οι ψυχικές διαταραχές μπορεί να συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Αυτό γιατί η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τις φλεγμονές στο σώμα και στον εγκέφαλο. Αυτές με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος ή ακόμη χειρότερα σε κατάθλιψη. Ακόμη, μελέτες έδειξαν ότι επηρεάζεται η μνήμη. Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αναμνήσεις.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων. Ειδικότερα, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα υποδεικνύουν ότι οι επεξεργασμένες τροφές, όπως τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τα δημητριακά σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και πρόωρο θάνατο. Επίσης, η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει σχεδόν τόση βλάβη στο συκώτι όσο και το ποτό! Τέλος, μία από τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης είναι ότι επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό σε κάνει να πιστεύεις ότι πεινάς, ακόμη και αν έχεις φάει ένα χορταστικό γεύμα. Έτσι το σήμα ότι έχεις χορτάσει δεν μεταδίδεται σωστά από τον εγκέφαλο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις