ΝΔ – Πρέσπες: Πολλή συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία 24ωρα για την θέση της ΝΔ απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών. Η λογική Μητσοτάκη πάντως δεν άφησε κανένα περιθώριο να αναπτυχθούν σενάρια δήθεν αλλαγής στάσης της ΝΔ.
Από τον Γιάννη Ντσούνο
Τόσο ο ίδιος, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί αποκρυστάλλωσαν για μια ακόμη φορά την θέση του κόμματος. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετοί που ισχυρίζονταν ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ ο πολιτικός λόγος των κυβερνητικών στελεχών γύρω από την συμφωνία αμβλύνθηκε. Επίσης, ακούστηκε ότι κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν ότι η συμφωνία θα ενισχύσει την σταθερότητα στην περιοχή. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ στην Βουλή για «πατριδοκαπηλία». Το επιχείρημα είναι ότι κρίνει θετικά μια συμφωνία που όπως είπε πολέμησε στο παρελθόν με κάθε τρόπο.
Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα. Διευκρίνισε δε ότι η ΝΔ δεν μετατόπισε την πολιτική της θέση ούτε ένα εκατοστό από αυτά που υποστήριζε προεκλογικά. Τα στελέχη της ΝΔ υπενθυμίζουν με νόημα ότι όλη την προηγούμενη περίοδο έλεγαν ότι η Συμφωνία είναι επιζήμια για την χώρα. Ωστόσο, από την στιγμή που θα επικυρωθεί δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς. Επιπλέον, τα γαλάζια στελέχη προσανατολίζονται στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας. Σκοπεύουν να αξιοποιήσουν ως μοχλό πίεσης την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Το τελευταίο αποτελεί και κυβερνητική γραμμή.
Ο βασικός λόγος που η ΝΔ τηρεί απολύτως αυτά που είχε υποστηρίξει και προεκλογικά είναι ότι, αν προχωρούσε σε μια μονομερή ακύρωση της συμφωνίας, τότε θα άνοιγε διάπλατα ο δρόμος στην Τουρκία να προβεί σε διεκδικήσεις απέναντι στις διεθνείς συμφωνίες, τις οποίες έχει υπογράψει με την Ελλάδα και πάνω στις οποίες στηρίζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας μας έναντι των γειτόνων.
Άρα βασικό μέλημα αυτήν την χρονική στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η προάσπιση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων και των Μακεδονικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται και εξάγονται αντίστοιχα σε Βαλκάνια και Ευρώπη, αλλά και η διατήρηση του βέτο στην ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα υπόλοιπα, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, συνιστούν μικροπολιτική. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν θα επηρεάσουν την στάση της χώρας στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.