Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός τώρα: Σεισμικές δονήσεις σε Ηγουμενίτσα και Δράμα
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός τώρα: Σεισμικές δονήσεις σε Ηγουμενίτσα και Δράμα

Σεισμός τώρα: Σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα σε περιοχή του νομού Θεσπρωτίας, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 19 χλμ νοτιοανατολικά της Ηγουμενίτσας.

Σεισμός τώρα: Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (25/7) στις 05:52, σε περιοχή του νομού Θεσπρωτίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε λιγότερο από 1 χλμ. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 19 χλμ. νοτιοανατολικά της Ηγουμενίτσας σύμφωνα με το EMSC.

Από την πλευρά του, η αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3,5 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 5,5 χλμ. Το επίκεντρο στα 10 χλμ. δυτικά – νοτιοδυτικά από την πόλη της Ηγουμενίτσας.

Σεισμική δόνηση στη Δράμα

Ο σεισμός, μεγέθους 2,3 της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές του Νομού Δράμας. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δράμας και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 9,1 χιλιόμετρα.  Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

Ταρακουνήθηκε πάλι η Αθήνα

Σεισμική δόνηση 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Το εστιακό βάθος ήταν στα 4 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο την περιοχή του μεγάλου σεισμού των 5,1 Ρίχτερ, ανάμεσα σε Μαγούλα και Φυλή, δυτικά της Πάρνηθας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα δυτικά προάστια της Αθήνας.

Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου που ξύπνησε μνήμες από τον σεισμό 1999

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στις 14:13, η Αθήνα ταρακουνήθηκε για 15 δευτερόλεπτα από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ. Θύματα δεν υπήρχαν. Οι υλικές ζημιές δεν είναι λίγες, αφού τα Ρίχτερ του σεισμού στην Αθήνα άφησαν τα σημάδια τους σε σπίτια, αυτοκίνητα, εκκλησίες και διατηρητέα κτίρια.

Στην Αθήνα έχουν καταγραφεί ζημιές σε 15 κτίρια κυρίως σε εγκαταλελειμμένα ή ακατοίκητα διατηρητέα. Σύμφωνα με το συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, οι ζημιές είναι περιορισμένες και παρατηρούνται και τα 15 κτίρια στα οποία καταγράφηκαν ζημιές. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν εγκαταλελειμμένα ή ακατοίκητα διατηρητέα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, από ελέγχους και αυτοψίες που διενεργήθηκαν έως τώρα από τη Δημοτική Αστυνομία διαπιστώθηκε πτώση σοβάδων και μερική κατάρρευση δομικών στοιχείων κτιρίων.

Διχασμένοι οι σεισμολόγοι

Διχασμένοι εμφανίστηκαν γνωστοί σεισμολόγοι της χώρας για τον σεισμό που χτύπησε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι απόψεις διίστανται και για το επίκεντρο της δόνησης, αν προήλθε δηλαδή από το ρήγμα της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999 ή όχι. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι φοβούνται για έναν ισχυρό σεισμό, που θα προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης. Το ρήγμα αυτό, προκαλεί δυνατούς σεισμούς κάθε 30-40 χρόνια.

Η ανακοίνωση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τις Αλκυονίδες

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=635079060309879&id=100014233710134

Η κόντρα των σεισμολόγων στον Αυτιά

https://www.youtube.com/watch?v=-XcJfoL9rmI

Φωτογραφίες από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις