Αμαζόνιος φωτιά: Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για τις μεγάλες φωτιές στον Αμαζόνιο που επηρεάζει άμεσα όλο τον πλανήτη.
Αμαζόνιος φωτιά: Ενώ βρίσκεται στο στόχαστρο με πολλούς να τον κατηγορούν πως φέρει την ευθύνη για τις φωτιές στον Αμαζόνιο, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου προκαλεί. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, την ώρα που η περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο από τις φωτιές που έχουν κάψει τεράστιες εκτάσεις του «πνεύμονα» της γης παίρνει διαστάσεις, κι ενώ μεταδιδόταν το – μαγνητοσκοπημένο – διάγγελμά του για την ενεργοποίηση του στρατού στην επιχείρηση κατάσβεσης, ήταν σε comedy club και διασκέδαζε με τη σύζυγό του.
Ο Μπολσονάρου επέλεξε, μάλιστα, έναν ακροδεξιό Χριστιανό κωμικό, όπως χαρακτηρίζει ο Guardian, τον Τζόναθαν Νέμερ. Ο ίδιος ο Νέμερ ανήρτησε στο Instagram φωτογραφίες του με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο και τη σύζυγό του. «Οι παραστάσεις στη Μπραζίλια είναι πάντα μια επιτυχία, πάντα με γεμάτες αίθουσες, αλλά σήμερα είχαμε την παρουσία κάποιου πολύ σημαντικού προσώπου, του Μπολσονάρου» ακούγεται να λέει σε βίντεο που, επίσης, ανήρτησε στο Instagram. Οι παριστάμενοι φωνάζουν «θρύλος», μια δημοφιλής ιαχή ανάμεσα στους υποστηρικτές του Βραζιλιάνου προέδρου.
https://www.instagram.com/p/B1hj9hzlIYE/?utm_source=ig_embed
Κατά την προεκλογική περίοδο ο Νέμερ είχε δείξει την προτίμησή του υπέρ του Ζαΐχ Μπολσονάρου παρουσιάζοντας τον υποψήφιο της αριστεράς, Φερνάντο Χαντάτ, ως δαιμονισμένο από το πνεύμα του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβαπ που είχε έρθει «να αποτελειώσει τη Βραζιλία».
https://www.instagram.com/p/B1h2ebTl4Mo/?utm_source=ig_embed
Αμαζόνιος φωτιά: Εκατοντάδες νέες φωτιές, η αγωνία μεγαλώνει
Εκατοντάδες νέες δασικές πυρκαγιές σαρώνουν τη Βραζιλία, οι πιο καταστροφικές στην Αμαζονία τα τελευταία χρόνια, και η διεθνής πίεση αυξήθηκε ώστε να παρακινηθεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μποσονάρου να δράσει. Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που πέταξε πάνω από την πολιτεία Ροντόνια διαπίστωσε την παρουσία πολλαπλών πυρκαγιών. Οι κάτοικοι του Πόρτο Βέλο εξέφρασαν φόβους για το σύννεφο του καπνού που καλύπτει την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής.
«Ανησυχώ πολύ για το περιβάλλον και την υγεία μας», δήλωσε η Ντελμάρα Σίλβα στο AFP. «Έχω μια κόρη που έχει αναπνευστικά προβλήματα και με τις πυρκαγιές υποφέρει περισσότερο».
Η τύχη του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον πλανήτη βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της G7 που πραγματοποιείται στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 78.383 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο, ένα ρεκόρ από το 2013.
Αμαζόνιος φωτιά: «Ευπρόσδεκτη βοήθεια»
Ο Αμερικανός Ντόναλντ Τραμπ και ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. «Οποιαδήποτε βοήθεια όσον αφορά τις πυρκαγιές είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας σήμερα στους δημοσιογράφους.
Οι εικόνες του φλεγόμενου «πνεύμονα του πλανήτη» προκάλεσαν παγκόσμια αγωνία. Φωνάζοντας «Σώστε την Αμαζονία», χιλιάδες διαδηλωτές που μετείχαν σε διάφορες κινητοποιήσεις συγκεντρώθηκαν στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Ζανέιρο. ‘Αλλες διαδηλώσεις έγιναν έξω από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας ανά τον κόσμο, έπειτα από το προσκλητήριο πολλών ΜΚΟ.
Αμαζόνιος φωτιά: Κόντρα Μακρόν – Μπολσονάρου
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Παρασκευή τον πρόεδρο Μπολσονάρου ότι «είπε ψέματα» όταν δεσμεύτηκε για την προστασία του περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Γαλλία αντιτίθεται στη συνθήκη ΕΕ-Mercosur.
«Υπάρχουν δασικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας σε σύντομη τηλεοπτική του ομιλία. Κατηγόρησε επίσης μέσω Twitter τον ομόλογό του της Γαλλίας ότι θέλει να «υποκινεί το μίσος εναντίον της Βραζιλίας από απλή ματαιοδοξία». Λίγο νωρίτερα, είχε γράψει στο Twitter: “Η πιο έντονη φωτιά είναι αυτή της κυριαρχίας μας επί της Αμαζονίας», της οποίας το 60% βρίσκεται στο έδαφος της Βραζιλίας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπολσονάρου είχε δείξει με το δάκτυλο τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ αναφερόμενος σε «εμπρησμούς». «Οι ΜΚΟ χάνουν χρήματα που προέρχονται από τη Νορβηγία και τη Γερμανία. Δεν έχουν πια θέσεις εργασίας, προσπαθούν να με ανατρέψουν», δήλωσε αναφερόμενος στην αναστολή από τις δύο χώρες των επιδοτήσεών τους στο Ταμείο Αμαζονία για την προστασία του τεράστιου τροπικού δάσους.