Πρόστιμο - πατάτες: Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει πως οι άτεγκτοι ελεκτές του ΕΦΚΑ επέβαλαν πρόστιμο ύψους 21.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφενείου στο χωριό Ραβενή Θεσπρωτίας.
Πρόστιμο – πατάτες: Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει στη Θεσπρωτία η περίπτωση ενός καφενείου στο οποίο επιβλήθηκε ένα «τσουχτερό» πρόστιμο από κλιμάκιο του ΕΦΚΑ για ανασφάλιστη εργασία. Σύμφωνα με το epiruspost, το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε ένα μικρό καφενείο στο χωριό Ραβενή της Θεσπρωτίας. Όπως έγινε γνωστό, οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ μετέβησαν στο καφενείο την ώρα που ο ιδιοκτήτης απουσίαζε.
Ο ιερέας του χωριού Ραβενή στη Θεσπρωτία και πατέρας του ιδιοκτήτη του μοναδικού καφενείου προσπαθεί να καταλάβει γιατί οι επιθεωρητές του ΕΦΚΑ επέβαλαν πρόστιμο 21.000 ευρώ στον γιο του, επειδή θεώρησαν ότι απασχολούσε στο κατάστημα του γιου του ως ανασφάλιστους, όλους τους συγγενείς του, που τον βοηθούσαν στη δουλειά.
«Ήρθε το ΙΚΑ εκείνη την ώρα και είδε τη νύφη μου που έτρωγε εκείνη την ώρα έξω», αναφέρει στο OPEN TV ο πατέρας του ιδιοκτήτη. Όπως είπε, oι επιθεωρητές έφτασαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο ορεινό χωριό της Θεσπρωτίας. Η νύφη του ιδιοκτήτη έτρωγε στο μαγαζί, ενώ η πεθερά του καθάριζε πατάτες για να τον βοηθήσει.
Και τις δύο τις κατέγραψαν ως ανασφάλιστους υπαλλήλους. «Δεν δεχόταν τίποτα. Ήθελε να τη γράψει. Την είδε να κρατά ένα πιάτο στο χέρι. Η πεθερά του ήταν μαζί με την κοπέλα. Εχει πρόβλημα με ζάχαρο και έχει και την καρδιά της. Της είπε ο γιατρός να μην εργάζεται. Περνά την ώρα της εδώ. Δεν κάνει να δουλέψει», συνεχίζει ο πατέρας του ιδιοκτήτη.
Οι επιθεωρητές έβγαλαν το μπλοκάκι και επέβαλαν δύο πρόστιμα των 10.500 ευρώ για την καθεμιά. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο ιδιοκτήτης αναγκάζεται να βάλει λουκέτο, με την υπόθεση που αποκάλυψε το Έθνος, να κεντρίζει το ενδιαφέρον των συζητήσεων…
Είμαστε ένα χωριουδάκι με 30-40 άτομα
Όπως συμπληρώνει ο ιερέας μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, πιστεύει πως στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ελεγκτές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους. «Αντί να πούνε παιδιά μου, μην το ξανακάνετε, είμαστε ένα χωριουδάκι με 30-40 άτομα το χειμώνα, το καφενείο είναι η μόνη επιχείρηση και δεν εισπράττει αυτά τα λεφτά ούτε σε τρία χρόνια, πόσο μάλλον να τα βγάλει και να τα πληρώσει σε πρόστιμο».
«Αν και άκουσα πολλά, ότι είναι καρφωτοί, πιστεύω ότι ήταν πολύ αυστηροί, έχουμε ένα μικρό ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων που εγώ τους λέω γενίτσαρους, τη δουλειά τους κάνουν, το σέβομαι, αλλά μέχρι ένα βαθμό. Να κοιτάξει το κράτος την παρανομία και να τιμωρεί, αλλά μην βάζεις τα ίδια κριτήρια στο χωριό αυτό με τη Μύκονο, δεν το λέω με κακία, αλλά εκεί τα μαγαζιά μπορεί και να τα βγάλουν αυτά τα λεφτά, εμείς δεν τα βγάζουμε», είπε.
Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, ο πατέρας Γεώργιος είπε πως όπου απευθύνθηκαν βρήκαν ευήκοα ώτα καθώς όλοι θεώρησαν το περιστατικό ακραίο και θέλουν να βοηθήσουν.
«Δεν πήραμε χρήματα από πουθενά, έχει μέσα όλα τα εργαλεία της προηγούμενης γενιάς, κάναμε μια προσπάθεια και τώρα..» λέει με παράπονο και τονίζει πως θα κινηθούν πλέον δικαστικά για να μπορέσουν να γλιτώσουν το πρόστιμο και να σώσουν την επιχείρηση.
«Εκ των πραγμάτων δεν έχει τα λεφτά το παιδί, θα το κλείσει το μαγαζί και θα πάει στα Γιάννενα να πλένει αυτοκίνητα», καταλήγει.