Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πάπας – ασανσέρ: «Έμεινε» στο ασανσέρ ο Ποντίφηκας
ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας – ασανσέρ: «Έμεινε» στο ασανσέρ ο Ποντίφηκας

Πάπας – ασανσέρ: Καθυστέρησε η εβδομαδιαία ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Πάπας – ασανσέρ: Αν νομίζετε ότι οι διακοπές ηλεκτροδότησης ταλαιπωρούν μόνο τους Έλληνες κάνετε μεγάλο λάθος. Εδώ ακόμα και ο άγιος Ποντίφηκας την πάτησε. Ειδικότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος κλείστηκε στο… ασανσέρ. Κι αυτό γιατί σημειώθηκε κάποιο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση στο Βατικανό. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έμεινε μόνος με τον… Θεό για 25 λεπτά στον ανελκυστήρα. Κλήθηκε η Πυροσβεστική, η οποία και τελικά τον απεγκλώβισε. Ως εκ τούτου καθυστέρησε για 10 λεπτά για την εβδομαδιαία ομιλία του στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου σήμερα. Ο πάπας Φραγκίσκος εξήγησε τι συνέβη στους συγκεντρωμένους πιστούς. «Ένα χειροκρότημα για την πυροσβεστική», προέτρεψε το πλήθος ο Ποντίφηκας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, είναι Αργεντίνος ιερέας και ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας. Εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική γενικότερα, καθώς επίσης και ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας. Πριν την εκλογή του ως Πάπα, υπηρετούσε ως καρδινάλιος της Αργεντινής. Ήταν αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες από το 1998. Αναδείχτηκε καρδινάλιος το 2001.

Τι σημαίνει η λέξη Ποντίφηκας

Όχι δεν έχει καμία σχέση με τους ποντικούς. Ποντίφηξ (λατινικά Pontifex)  ήταν ο πιο σημαντικός θρησκευτικός τίτλος της αρχαίας ρωμαϊκής θρησκείας. Η λατινική λέξη «Pontifex» κυριολεκτικά σημαίνει «Κατασκευαστής Γεφυρών» (pons + facere). Πρέπει να τονιστεί εδώ πως η θέση του «κατασκευαστή γεφυρών» στην Ρώμη ήταν πολύ σπουδαία. Ο ποταμός Τίβερης που την διασχίζει είχε ιερή σημασία για τους αρχαίους Ρωμαίους και μόνο ένας γνωστός και ευσεβής Ρωμαίος επιτρεπόταν να αλλοιώσει τον ποταμό με μηχανικές προσθήκες. Βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον περιγράφει την δημιουργία γεφυρών μεταξύ θεών και ανθρώπων.

Επίσημα χρησιμοποιήθηκε των 6ο αιώνα μ.Χ. από τον Πάπα Γρηγόριο Α’ για να δηλώσει την υπεροχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και την πολιτική ηγεμονία του Βατικανού. Από τότε παρέμεινε ένας από τους τίτλους των προκαθημένων της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις