Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αλαμπάμα: Στη φυλακή για 36 χρόνια για ληστεία 50 δολαρίων
ΚΟΣΜΟΣ

Αλαμπάμα: Στη φυλακή για 36 χρόνια για ληστεία 50 δολαρίων

Αλαμπάμα: Σήμερα, 36 χρόνια μετά, ο Άλβιν Κέναρντ αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος, μετά από απόφαση δικαστηρίου που, αν και αργά, αποκατέστησε ένα εγκληματικό λάθος της δικαιοσύνης.

Αλαμπάμα: Υπάρχουν χώρες, που αν κάποιος κλέψει εκατομμύρια, δεν περνά ούτε καν έξω από τις φυλακές. Ίσως, να τα απολαμβάνει και δημόσια, προκαλώντας τους πάντες. Στην Αλαμπάμα, ένας άντρας έμεινε… 36 χρόνια στη φυλακή, γιατί έκλεψε… 50 δολάρια. Ο 58χρονος καταδικάστηκε, το 1983, σε ισόβια χωρίς αναστολή, επειδή διέπραξε σε ηλικία 22 ετών, ληστεία πρώτου βαθμού σε φούρνο.

Σήμερα, 36 χρόνια μετά, ο Άλβιν Κέναρντ (Alvin Kennard) αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος, μετά από απόφαση δικαστηρίου που, αν και αργά, αποκατέστησε ένα εγκληματικό λάθος της δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα, ο νεαρός, τότε, Κέναρντ έπεσε θύμα μίας δυσανάλογα σκληρής νομοθεσίας της Αλαμπάμα, του περιβόητου νόμου των «τριών χτυπημάτων». Ο ίδιος είχε ήδη καταδικαστεί με τρεις κατηγορίες σε σχέση με άλλη ληστεία που είχε διαπράξει το 1979. Η τέταρτη καταδίκη – για τη ληστεία υπό την απειλή μαχαιριού στον φούρνο, όπου δεν υπήρξαν τραυματισμοί – σήμαινε αυτομάτως ισόβια χωρίς αναστολή.

Δάκρυα χαράς στην αίθουσα

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε έκρηξη χαράς και συγκίνησης στην οικογένεια και τους φίλους του 58χρονου που στερήθηκε τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του. «Όλοι μας κλαίγαμε. Συζητάμε εδώ και, δεν ξέρω πόσο, πάνω από είκοσι χρόνια για την απελευθέρωσή του», παραδέχεται συγκινημένη σε τοπικό μέσο η ανιψιά του, Πατρίσια Τζόουνς.

Ο Κέναρντ που δούλευε ως μαραγκός, είπε στο δικαστήριο πως θέλει να εξακολουθήσει να ασκεί το ίδιο επάγγελμα. Η υπόθεση του Κέναρντ επανεξετάστηκε λόγω της ευαισθησίας που έδειξε ένας δικαστής. Κάπως έτσι, κινήθηκαν οι διαδικασίας, ορίστηκε δικηγόρος του η Κάρλα Κράουντερ και επετεύχθη η αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης του 1983.

Όπως, όμως, τονίζει η Κράουντερ «υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις κρατουμένων από τον ίδιο νόμο που εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή επειδή δεν έχουν δικηγόρους. Είναι ασύλληπτα άδικο και παράλογο να κρατούνται εκατοντάδες άνθρωποι σε φυλακές της Αλαμπάμα που καταδικάστηκαν σε ισόβια χωρίς αναστολή, χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα ή καν βίαιο αδίκημα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις