Σέρτζιο Σκαριόλο: Το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο κατέκτησε ο Σέρτζιο Σκαριόλο με την Ισπανία, που έχει και τρία Ευρωμπάσκετ με τη «φούρια ρόχα»
Σέρτζιο Σκαριόλο: Στο κλαμπ με τους προπονητές που έχουν κατακτήσει Παγκόσμιο Κύπελλο και Ευρωμπάσκετ ανήκει από την Κυριακή (15/09) ο Σέρτζιο Σκαριόλο. O Ιταλός προπονητής που τα κατάφερε και στις δύο περιπτώσεις με την Εθνική Ισπανίας έχει τα περισσότερα χρυσά μετάλλια μετά τον πατριάρχη του σοβιετικού και του ρωσικού μπάσκετ Αλεξάντερ Γκομέλσκι. Για την ακρίβεια ο Σκαριόλο έφτασε τις τέσσερις κατακτήσεις με τη «φούρια ρόχα» με τον τίτλο του Μουντομπάσκετ στο Πεκίνο, έχοντας από το παρελθόν τρία Ευρωπαϊκά από το 2009, το 2011 και το 2015.
Για την Ισπανία που έφτασε αήττητη μέχρι την κορυφή του κόσμου κερδίζοντας στον τελικό την Αργεντινή 95-75 ήταν το δεύτερο χρυσό μετάλλιο μετά τη Σαϊτάμα το 2006 κόντρα στην Ελλάδα. Ο Σκαριόλο, που δάκρυσε μετά το φινάλε απέναντι στους «γκάουτσος», ανήκει μαζί με άλλους έξι προπονητές – μύθους σε περίοπτη θέση στο παγκόσμιο στερέωμα. Έγινε ο έβδομος που μπαίνει στη σχετική λίστα ακολουθώντας εκτός από τον Γκομέλσκι, τους Άτσα Νίκολιτς, Βλάντιμιρ Κοντράσιν, Ντούσαν Ίβκοβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Σβέτισλαβ Πέσιτς.
Και δύο χάλκινα
Επιπλέον δεν είναι μόνο τα χρυσά μετάλλια που έχει κατακτήσει ο 58χρονος προπονητής. Με την Ισπανία που αποδεικνύεται δεύτερη πατρίδα του πήρε το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και το 2017 φόρεσε στο λαιμό το ίδιο χρώμα στο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας. Ο Σκαριόλο ξεκίνησε να ασχολείται με την προπονητική στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το 2000 πήρε το πρωτάθλημα Ισπανίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ακολούθησε ένα κύπελλο στην ίδια χώρα (2005) και ακόμη ένα πρωτάθλημα (2006) με την Ουνικάχα Μάλαγα. Πριν από όλα αυτά πάντως είχε καταφέρει σε ηλικία 29 ετών το 1990 να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου στην Ιταλία με την Πέζαρο. Δεν πρόκειται εν ολίγοις για κάποιον τυχαίο…
ΟΙ 7 «ΧΡΥΣΟΙ» ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ
Αλεξάντερ Γκομέλσσκι (Σοβιετική Ένωση): 2 Παγκόσμια και 7 Ευρωπαϊκά
Σέρτζιο Σκαριόλο (Ισπανία): 1 Παγκόσμιο και 3 Ευρωπαϊκά
Ντούσαν Ίβκοβιτς (Γιουγκοσλαβία): 1 Παγκόσμιο και 2 Ευρωπαϊκά
Σβέτισλαβ Πέσιτς (Γιουγκοσλαβία/Γερμανία): 1 Παγκόσμιο και 2 Ευρωπαϊκά
Άτσα Νίκολιτς (Γιουγκοσλαβία): 1 Παγκόσμιο και 1 Ευρωπαϊκό
Βλάντιμιρ Κοντράσιν (Σοβιετική Ένωση): 1 Παγκόσμιο και 1 Ευρωπαϊκό
Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Γιουγκοσλαβία): 1 Παγκόσμιο και 1 Ευρωπαϊκό