Vegan διατροφή: Η Λέκτορας Διατροφής και Διαιτολογίας στο King’s College του Λονδίνου, Sophie Medlin εξηγεί το πώς αλλάζει το σώμα η vegan διατροφή, από την πρώτη κιόλας μέρα.
Vegan διατροφή: Από τις επικρατέστερες και πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις των τελευταίων χρόνων. Η vegan διατροφή λαμβάνει όλο και μεγαλύτερη απήχηση και υπάρχει λόγος. Οι περισσότεροι τείνουν να απαρνιούνται οριστικά οποιοδήποτε ζωικό προϊόν. Αν κι εσείς το σκέφτεστε, καλό είναι να μάθετε τι θα συμβεί στο σώμα σας από τον πρώτο χρόνο που θα αλλάξετε τη διατροφή σας. Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει η Λέκτορας Διατροφής και Διαιτολογίας στο King’s College του Λονδίνου, Sophie Medlin. Μέσα από την παρουσίασή της στο site TheConversation.com για το πώς αλλάζει το σώμα η vegan διατροφή, από την πρώτη κιόλας μέρα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα οφέλη.
Το πρώτο πράγμα που θα αντιληφθεί όποιος ξεκινήσει vegan διατροφή είναι πως θα αυξηθεί η ενέργεια του. Αυτό λόγω της απουσίας επεξεργασμένων κρεάτων και της αντικατάστασης τους από φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπλέον, εξαιτίας της φύσης της διατροφής του, θα πρέπει να προγραμματίζει εκ των προτέρων τα γεύματα του, μειώνοντας τις πιθανότητες να καταφύγει σε βιαστικές και ανθυγιεινές επιλογές από έξω. Όσο περνούν οι μέρες κάποιοι θα δουν να βελτιώνεται η λειτουργία του εντέρου τους.
Τι θα συμβεί τους πρώτους 3 έως 6 μήνες;
Μερικοί μήνες ως vegans αρκούν ώστε κάποιοι άνθρωποι να δουν την ακμή να εξαφανίζεται από το δέρμα τους. Επιπλέον, μία ισορροπημένη vegan διατροφή που περιλαμβάνει χαμηλά ποσοστά αλατιού και επεξεργασμένων τροφών μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, βοηθώντας στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και στη μείωση εμφάνισης διαβήτη.
Ωστόσο, σε αυτό το σημείο παρατηρείται πτώση των επιπέδων της βιταμίνης D, καθώς οι κύριες πηγές της είναι το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλό είναι σε αυτό το σημείο να φροντίζει κάποιος να τρώει πολλά τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Βέβαια, η προσαρμογή αυτή μπορεί να είναι αρκετή για να αποφευχθούν ελλείψεις σε μερικούς ανθρώπους αλλά όχι σε όλους, οπότε τα συμπληρώματα μπορούν να καλύψουν το έλλειμμα.
Τι θα συμβεί μετά τους 6 μήνες;
Πλησιάζοντας τον πρώτο χρόνο ως vegan, τα αποθέματα του οργανισμού σε βιταμίνη Β12 ενδέχεται να εξαντληθούν. Γιατί είναι ανησυχητικό αυτό; Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη στο αίμα και την υγιή λειτουργία των νευρικών κυττάρων και μπορεί να βρεθεί μόνο σε ζωικά προϊόντα. Υπάρχει όμως τρόπος να εμποδίσει κάποιος την εξάντληση της, φροντίζοντας να καταναλώνει τροφές εμπλουτισμένες με Β12 ή συμπληρώματα διατροφής. Επιπλέον είναι σημαντικό να λαμβάνει κάποιος αρκετά μέταλλα, όπως ασβέστιο.
Μετά τον πρώτο χρόνο τι;
Κατάφερες να συμπληρώσεις έναν ολόκληρο χρόνο ως vegan. Πολύ καλά ως εδώ, αρκεί να φροντίζεις πάντα να ελέγχεις ότι ο οργανισμός σου δεν στερείται απαραίτητων θρεπτικών ουσιών. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου την ισορροπία. Μία ισορροπημένη vegan διατροφή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η αφθονία vegan προϊόντων στα καταστήματα τροφίμων πλέον, μπορεί να κάνει παιχνιδάκι τον προγραμματισμό γευμάτων.