Μητσοτάκης – Κίνα: Με τη φράση «τώρα είναι η κατάλληλη εποχή» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε ευθέως τους επιχειρηματίες της Κίνας να εμπιστευτούν την Ελλάδα κατά την επίσκεψή του στην οικονομική πρωτεύουσα του «κινέζικου δράκου». Επιθυμία της κυβέρνησης είναι οι σχέσεις των δύο κρατών να προχωρήσουν σε μία κατάσταση win win, καθώς από τη μία η Ελλάδα έχει ζωτική ανάγκη τις επενδύσεις, ενώ η Κίνα από την άλλη επιθυμεί διακαώς να αυξήσει το οικονομικό εκτόπισμά της στη Γηραιά Ήπειρο. Κατ’ άλλους, βέβαια, επιθυμεί απλώς ένα δούρειο ίππο για να αλώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία, που άπτεται της πολιτικής και όχι της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπολογίζονται σε έξι με επτά εκατομμύρια ευρώ.
Κατά την ομιλία του στη Σανγκάη ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Η κυβέρνηση μου εκλέχθηκε τον Ιούλιο με απόλυτη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή να επαναφέρει τη χώρα στην ανάπτυξη. Είμαστε μια κυβέρνηση που είναι απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της χώρας, ενώ εσείς από τη πλευρά σας συγκεντρώνετε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα πραγματικό success story».
Μητσοτάκης – Κίνα: Οι τομείς του οικονομικού ενδιαφέροντος
Στο επίκεντρο των οικονομικών συζητήσεων βρίσκεται οι τομείς της Ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών, ο τουρισμός και τα logistics, καθώς οι εμπορικές μεταφορές, μετά και την επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Η τελευταία συνιστά την αιχμή του κινεζικού δόρατος στην Ελλάδα και η συμβολή της στον τουρισμό κρίνεται σπουδαία. Από ελληνικής πλευράς στόχος είναι η προσέλκυση μισού εκατομμυρίου Κινέζων τουριστών ως το 2021. Εξίσου μεγάλης σπουδαιότητας κρίνονται και οι αεροπορικές συνδέσεις Αθήνας με Πεκίνο και Σανγκάη, που αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2020.
Το δέλεαρ της Golden Visa
Σπουδαία είναι όμως και η κινέζικη παρουσία στην αγορά ακινήτων. Ήδη εκατοντάδες Κινέζοι έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα Golden Visa. Στην πραγματικότητα το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ, τις έχουν πάρει Κινέζοι επενδυτές.
Cosco, η ναυαρχίδα των επενδύσεων
Στην κορυφή των κινεζικών επενδύσεων κυριαρχεί η Cosco στον Πειραιά, που έχει όμως παράλληλη παρουσία στην Ελλάδα με άλλες ναυτιλιακές, εμπορικές και διαμετακομιστικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά ο κινεζικός όμιλος έχει επενδύσει περί τα 800 εκατομμύρια, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζονται μακροπρόθεσμες επιπλέον επενδύσεις με τη συνολική έκθεση της κινεζικής εταιρείας να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Η λίστα των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα
- Η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ( Εκτίμηση συνολικής επένδυσης στο 1,5 δισ. ευρώ)
- Πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.
- Η Shenhua Group, σε συνεργασία με την Copelouzos Group, σχεδιάζει 3 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Η κινεζική εταιρεία ΖΤΕ δημιούργησε διαμετακομιστικό κέντρο στον Πειραιά για τα προϊόντα της, ενώ έκανε συμφωνία με τη Forthnet για αναβάθμιση των δικτύων αξίας 500 εκατ. ευρώ.
- Η κινεζική εταιρεία Profex Inc.και η Morgan Stanley επένδυσαν 48.5 εκατ. ευρώ στην Κορρές.
- Πιλοτικό κέντρο διανομής από την Huawei στον Πειραιά.
- Hanergy Το 2012 ανακοινώθηκαν επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ στον ελληνικό κλάδο PV μέχρι το έτος 2016 με στόχο να κατασκευάσει και λειτουργήσει αντίστοιχα συνολικής δυναμικότητας 1000MW.
- Bank of China. Ανοίγει υποκατάστημα στην Ελλάδα. H απόφαση της κινεζικής τράπεζας θα υλοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου προκειμένου η Bank of China να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.