Απάτη με εφοριακό: Παρίστανε τον διευθυντή και ζητούσε… δανεικά

ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη με εφοριακό: Παρίστανε τον διευθυντή και ζητούσε… δανεικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Απάτη με εφοριακό: Καλοπροαίρετα οι άνθρωποι που τον είχαν συναντήσει και του είχαν δώσει ως "συμπατριώτες" το τηλέφωνό τους έσπευδαν να αποστείλουν τα χρηματικά ποσά.

13.11.2019 | 07:52

Απάτη με εφοριακό: Συναντούσε στο δρόμο ηλικιωμένους, τους έπειθε ότι είναι από το ίδιο χωριό, ότι έχουν κοινούς γνωστούς, ότι είναι και συγγενείς (!) και συστηνόταν ως “ο προϊστάμενος της Εφορίας” στη περιοχή τους και αποχωρούσε, μετά από θερμές χειραψίες και εναγκαλισμούς.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αυτό, όμως,  ήταν μόλις το πρώτο μέρος του σχεδίου της απάτης, που ολοκληρωνόταν, αποσπώντας χρήματα από τα θύματα, με το δεύτερο, που ερχόταν σε λίγες μόνο ημέρες μετά τη “γνωριμία”. Ο “εφοριακός”, πατώντας πάνω στην πειθώ του και στο κύρος της θέσης που ισχυριζόταν ότι είχε, τηλεφωνούσε στα θύματα, παριστάνοντας τον… απελπισμένο! Τους έλεγε ότι δεν είχε “μετρητά” πάνω του αλλά τα χρειαζόταν γιατί δήθεν κάποιο στενό συγγενικό του πρόσωπο εισήχθη για επείγον χειρουργείο σε νοσοκομείο.

Καλοπροαίρετα οι άνθρωποι που τον είχαν συναντήσει και του είχαν δώσει ως “συμπατριώτες” το τηλέφωνό τους έσπευδαν να αποστείλουν τα χρηματικά ποσά που ζητούσε βέβαιοι ότι ο “διευθυντής της Εφορίας” θα τα επέστρεφε αμέσως. Όταν ο… εφοριακός δεν φαινόταν και τα θύματα άρχισαν να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, έσπευσαν στην Αστυνομία να κάνουν την καταγγελία. Όλα αυτά στη Θεσσαλονίκη, από το 2014 έως το 2018!

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμαριάς κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον “έφοριακό”, που ήταν ένας 63χρονος, ήδη προφυλακισμένος. ο οποίος κατηγορείται για δεκάδες απάτες πάντα με τον ίδιο τρόπο.

Έχουν βεβαιωθεί 58 θύματα

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχει προκύψει ότι θύματά του έπεσαν τουλάχιστον 58 πολίτες, οι οποίοι… κλαίνε περίπου 14.000 ευρώ, που έχασαν. Για να μην αναγνωρίζεται από τα χαρακτηριστικά που θα έδιναν μοιραία κάποια στιγμή τα πολυάριθμα θύματά του, άλλαζε την κόμμωσή του, φορούσε γυαλιά, έβαζε γένια. Έτσι, όταν τα θύματα περιέγραφαν τον άνθρωπο που συστήθηκε ως “Διευθυντής της Εφορίας” και… συγχωριανός τους, έδιναν διαφορετικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολος ο εντοπισμός του.

Το τελευταίο “κόλπο” η Αστυνομία το περιγράφει ως εξής:

“Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης του, είναι ότι, πολύ συχνά άλλαζε την εμφάνισή του προκειμένου να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμος και να δυσχεράνει το έργο των αστυνομικών Αρχών αναφορικά με τη συσχέτιση – ταυτοποίηση των στοιχείων του”.

Exit mobile version