Πώς να φτιάξω σπιτική λεμονάδα: Η σπιτική λεμονάδα ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους! Σερβίρεται ιδανικά με φύλλα δυόσμου.
Πώς να φτιάξω σπιτική λεμονάδα: Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάχνεις λεμονάδα. Η πραγματική λεμονάδα δεν έχει καμία σχέση με το άχρωμο ανθρακούχο αναψυκτικό που παίρνουμε από το περίπτερο. Είναι γλυκόξινη και 10 φορές πιο δροσιστική, αλλά πώς την φτιάχνουμε; Ας κάνουμε ένα τεστ γευσιγνωσίας στην αναζήτηση της τέλειας λεμονάδας. Ακόμη και αν δεν είστε οπαδός της, αυτή την εποχή ένα ποτήρι παγωμένη λεμονάδα μοιάζει με όαση. Και δεν αναφερόμαστε στο ανθρακούχο αναψυκτικό που είναι φορτωμένο με γλυκαντικά, αλλά στο παραδοσιακό ποτό που αφήνει μια υπέροχη γλυκιά και ξινή γεύση που ταιριάζει διάνα σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα.
Θα τα καταφέρεις να την φτιάξεις μέσα σε 7 βήματα, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές. Μπορείς να την σερβίρεις χειμώνα – καλοκαίρι και να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με την υπέροχη γεύση της σπιτικής σου λεμονάδας. Τι περιμένεις; Θα την έχεις έτοιμη μέσα σε 10 λεπτά. Δες παρακάτω όλα τα βήματα.
Πώς να φτιάξω σπιτική λεμονάδα: Ακολούθησε με προσοχή τα παρακάτω βήματα.
Βήμα 1ο: Τα λεμόνια
Επίλεξε λεμόνι με έντονο κίτρινο χρώμα και σφιχτή φλούδα: Δεν θέλεις ούτε να είναι ακόμα πρασινωπό, άρα άγουρο, ούτε να είναι τόσο μαλακό ώστε να είναι ευάλωτο στο… ζούληγμα. Προσοχή: Συχνά τα μεγαλύτερα λεμόνια δεν δίνουν ανάλογα περισσότερο ζωμό – προτίμησε μεσαίου μεγέθους, και όσο πιο βαριά τα νιώθεις στο χέρι σου, τόσο το καλύτερο.
Βήμα 2ο: Πλύνε τα καλά
Αν δεν τα χρησιμοποιήσεις αμέσως αφού τα φέρεις σπίτι, φρόντισε να τα πλύνεις καλά, για να αποφύγεις την παγίδα του ενός ελαφρώς… «μουχλιασμένου» λεμονιού που σε λίγες ώρες ή μέρες «μεταδίδει» την ίδια υφή και στα άλλα λεμόνια. Καλό είναι να τα φυλάξεις σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα βάλεις στο ψυγείο, άφησέ τα να επανέλθουν σε κανονική θερμοκρασία προτού τα στύψεις. Αν δε, τα αφήσεις στη συνέχεια για λίγο σε ένα μπολ με ζεστό νερό, οι μεμβράνες τους θα μαλακώσουν περισσότερο και θα έχεις περισσότερο χυμό.
Βήμα 3ο: Το καλό στίψιμο
«Σύρε» κάθε λεμόνι πάνω στον πάγκο της κουζίνας πιέζοντάς το για να μαλακώσεις ακόμα περισσότερο τις μεμβράνες και μετά στύψε τα, φροντίζοντας να απομακρύνεις τα κουκούτσια.
Βήμα 4ο: Λίγη γλύκα
Η κρυσταλλική ζάχαρη είναι το σύνηθες γλυκαντικό που χρησιμοποιούμε για τις παρασκευές μας – όσο πιο λεπτή τόσο πιο εύκολα θα διαλυθεί. Υπάρχουν ωστόσο και εναλλακτικές για πιο light αποτέλεσμα όπως η καστανή ζάχαρη και η στέβια. Ο τρόπος όμως με τον οποίο η ζάχαρη θα διαλυθεί καλύτερα και η γλύκα θα απλωθεί πιο ομοιόμορφα στον χυμό είναι ένα σιρόπι ζάχαρης: Μπορείς να το φτιάξεις εύκολα, βράζοντας λίγο νερό, προσθέτοντας ζάχαρη (σε αναλογία νερού-ζάχαρης δύο προς ένα) και μεταφέροντας το μίγμα σε ένα μπουκαλάκι να παγώσει. Επίσης, μόλις βράσει το σιρόπι, μπορείς να προσθέσεις φυλλαράκια μυρωδικών για πιο αρωματικό αποτέλεσμα που θα διαχυθεί στη λεμονάδα. Στη συνέχεια μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο μίγμα σου σαν γλυκαντικό.
Βήμα 5ο: Το νερό
Αφού αναμίξεις το ζωμό από τα λεμόνια και το σιρόπι, έχεις το χυμό. Κάθε φορά που θέλεις να σερβίρεις, βάζεις σε ένα ποτήρι 1/3 από τον χυμό και 2/3 νερό. Για να δώσεις αίσθηση δροσερού αναψυκτικού, βάλε παγωμένο ανθρακούχο νερό αντί απλού νερού.
Βήμα 6ο: Η έξτρα γεύση
Μόνο λεμόνι, νερό και γλυκαντικό και τέλος; Όχι βέβαια: Οι συνδυασμοί υλικών είναι αμέτρητοι. Μπορείς να προσθέσεις στο μίγμα σου (πριν προσθέσεις το νερό) υλικά όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, βασιλικό, νερό καρύδας, τζίντζερ, μια πρέζα αλάτι, ακόμη και πουρέ φρούτων όπως ανανά, μάνγκο, μούρων, πεπονιού – αλλά τότε θα πρέπει να μειώσεις την ποσότητα του γλυκαντικού. Μπορείς επίσης να προσθέσεις ένα ή δύο φακελάκια του τσαγιού με γεύση της επιλογής σου για πιο ιδιαίτερες γευστικές πινελιές.
Βήμα 7ο: Το σερβίρισμα
Σέρβιρε σε βαζάκια ή μεγάλα ποτήρια με άφθονο πάγο και «στόλισε» με φυλλαράκια μυρωδικών ή φέτες λεμόνι.