Γαϊδουράκια Σαντορίνης: Τα τελευταία χρόνια πολλές καταγγελίες για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Πρόσφατα με τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης ασχολήθηκε ο διεθνής τύπος με αφορμή μία επιστολή του Τόμι Λι, ντραμερ του συγκροτήματος των Mötley Crüe, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα. Απάντηση σε αυτά τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αναφορικά με την κακομεταχείριση που υφίστανται τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, εξέδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Αρχικά το ζήτημα ξεκίνησε όταν ο ντράμερ των Mötley Crüe και πρώην σύντροφος της Πάμελα Άντερσον Τόμι Λι, έστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό, με την οποία ζητούσε να μπει ένα τέλος στο βασανισμό των γαϊδουριών στη Σαντορίνη, που λειτουργούν ως «ταξί», υπό απάνθρωπες συνθήκες.
Ο Τόμι Λι έγραφε χαρακτηριστικά «Είμαι περήφανος που γεννήθηκα στην Αθήνα και όποτε κάνω περιοδεία με τους Mötley Crüe, μιλάω για την ελληνική μου καταγωγή» (σ.σ γεννήθηκε στην Αθήνα από Αμερικανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα).
Γαϊδουράκια Σαντορίνης: Απάντηση Βορίδη για την κακομεταχείριση των ζώων
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι συνθήκες καλής διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, των ζώων εργασίας και εν γενεί όλων των ζώων της πατρίδας μας αποτελεί κύριο μέλημα προσωπικά δικό μου και του Υπουργείου μας.
Για το σκοπό αυτό ενημερώνουμε έγκαιρα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ορθές συνθήκες ευζωίας και εργασίας των ζώων, τόσο σε επιστημονικό πεδίο όσο και σε βιοηθικό».
Γαϊδουράκια Σαντορίνης: Για πρόστιμα και αυστηρότερους ελέγχους μίλησε ο Βορίδης
«Σε ό,τι αφορά τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποστείλει οδηγίες για τον τρόπο χρησιμοποίησης τους που βασίζονται τόσο στην εθνική και διεθνή νομοθεσία όσο και στην ορθή πρακτική τους.
Τονίζεται ότι στόχος του Υπουργείου ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου είναι η αυστηροποίηση των σχετικών ελέγχων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από τις ελεγκτικές αρχές θα επιβάλλονται στους παραβάτες αυστηρές ποινές. Επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 30.000 ευρώ.
Το θέμα παρακολουθείται στενά από το Υπουργείο μας που φροντίζει να ενημερώνει άμεσα για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες της Επιτροπής που στόχο έχουν την αποτροπή κάθε είδους κακομεταχείρισης των ζώων και της βελτίωσης των όρων ευζωίας τους. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι διατηρείται και ενισχύεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνεται η οικονομία τους αλλά συγχρόνως προστατεύονται και τα ζώα».