Σαφές μήνυμα για την κατεύθυνση της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής έστειλε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα σταματά να χορηγεί άσυλο σε μουσουλμάνους πρόσφυγες από τη Συρία. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αλλά και με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ο υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα είναι πλέον η δεύτερη χώρα στην ΕΕ – μετά την Κύπρο – που προχωρά σε μαζικές απορρίψεις αιτημάτων Σύρων αιτούντων. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, πάγωσε την εξέταση αιτήσεων ασύλου Σύρων πολιτών. Πλέον εκδίδονται και οι πρώτες απορριπτικές αποφάσεις», δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα δεν πρόκειται να ανεχθεί, όπως είπε, την κατάχρηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Παράλληλα, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Νάσου Ηλιόπουλου, ο κ. Πλεύρης έδωσε το στίγμα μιας σκληρής, αποτρεπτικής πολιτικής απέναντι στους αιτούντες άσυλο. Όσοι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, δήλωσε, «θα έχουν μόνο δύο επιλογές: επιστροφή ή φυλακή».
Ο υπουργός επανέλαβε πως η χώρα «παύει να είναι φάρος παράνομης μετανάστευσης» και ότι το υπουργείο του «δεν είναι ξενοδοχείο για όποιον έρχεται στη χώρα». Σημείωσε επίσης ότι προχωρούν αλλαγές σε όλες τις παροχές και στα επιδόματα που δίνονται σε μετανάστες που διαμένουν σε δομές, «ώστε να σεβαστούμε τους Έλληνες και Ευρωπαίους φορολογούμενους». Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για «σεντ προς σεντ» έλεγχο των κονδυλίων που έχουν διατεθεί σε ΜΚΟ, αμφισβητώντας ανοιχτά τον αλτρουιστικό χαρακτήρα της δράσης τους και χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα επαγγελματική δραστηριότητα. Όσον αφορά το πλαίσιο ασύλου, ανακοίνωσε ότι επίκειται υπουργική απόφαση που θα προβλέπει πως όποιος αρνείται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ανηλικότητά του, θα θεωρείται ενήλικος.
Ο υπουργός εξήγησε πως με βάση το νομοσχέδιο που προετοίμασε ο προκάτοχός του, Μάκης Βορίδης, δεν θα υπάρχει κανένας μηχανισμός νομιμοποίησης για τους παράτυπους μετανάστες. Η απόρριψη της αίτησης ασύλου θα συνεπάγεται άμεση απέλαση – αλλιώς, κράτηση και ποινικές κυρώσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, επεσήμανε ότι προχωρά και η επαναφορά της διοικητικής κράτησης ως εργαλείο αποτροπής και ανακοίνωσε πως βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Ε.Ε. για την ενίσχυση των επιστροφών με απευθείας πτήσεις.
Η αντιπαράθεση στη Βουλή ήταν έντονη, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να κατηγορεί τον Θάνο Πλεύρη ότι επαναφέρει στην πράξη τις πιο ακραίες και επικίνδυνες ιδέες της ακροδεξιάς. Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς επανέφερε στη δημοσιότητα παλαιότερη δήλωση του νυν υπουργού από το περιοδικό ΠΑΤΡΙΑ του 2011, όπου ο κ. Πλεύρης φέρεται να είχε πει: «Η κόλαση θα πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ πέρα. Η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται εάν δεν υπάρχουν απώλειες». Ο Ηλιόπουλος έκανε λόγο για ρατσιστική και απάνθρωπη ρητορική, που παραβιάζει το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και τις θεμελιώδεις αξίες του κράτους δικαίου. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για επιλεκτικότητα στις πολιτογραφήσεις και για «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προς ακροδεξιά ακροατήρια».
Ο Θάνος Πλεύρης δικαιολόγησε τη στροφή στην πολιτική ασύλου επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία: από τις 22.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2025, το 75% προέρχεται από άνδρες, κυρίως ηλικίας 24 έως 60 ετών. Όπως είπε, η υπερεκπροσώπηση αυτής της κατηγορίας, σε αντίθεση με τις γυναίκες που είναι οι πρώτες θύματα καταπίεσης, υποδηλώνει καταχρηστική χρήση του ασύλου για λόγους οικονομικής μετανάστευσης. Ο υπουργός δεν έκρυψε πως στόχος είναι να καταστήσει την Ελλάδα έναν «μη ελκυστικό προορισμό» για τους παράτυπους μετανάστες. «Η πολιτική των αντικινήτρων είναι η μόνη που αποδίδει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι οι θέσεις που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση από το 2019 βρίσκουν πλέον ευρύτερη απήχηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ακόμη και η ΕΕ έχει μετακινηθεί προς τις δικές μας θέσεις», είπε, περιγράφοντας το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για το άσυλο και τις επιστροφές ως πιο αυστηρό και πιο ρεαλιστικό. Για τη φύλαξη των συνόρων, απέδωσε τις αρμοδιότητες στο Λιμενικό Σώμα, τονίζοντας πως έχει διασώσει πάνω από 300.000 ζωές, παρά τις επιθέσεις που – όπως είπε – δέχεται «από την Αριστερά».
Μετά το αρχικό πάγωμα χορήγησης ασύλου σε αιτούντες από τη Συρία ξεκινήσαμε και την έκδοση απορριπτικών αποφάσεων. Πλέον με την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία οι αιτούντες δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας. Το άσυλο θα δίνεται μόνο σε όσους αποδεδειγμένα το δικαιούνται pic.twitter.com/ih958OaGkO
— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) July 6, 2025