Άγχος στη δουλειά: 3 αποτελεσματικοί τρόποι για περισσότερη ηρεμία

PLUS

Άγχος στη δουλειά: 3 αποτελεσματικοί τρόποι για περισσότερη ηρεμία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Άγχος στη δουλειά: «Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό το θέμα είναι πως οι άνθρωποι δεν κάνουν τόσο μεγάλο διάλειμμα όσο χρειάζονται.

09.01.2020 | 18:09

Άγχος στη δουλειά: Την Κυριακή το βράδυ δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς γιατί ξέρεις πως την επόμενη μέρα θα πας στη δουλειά με αποτέλεσμα το πρωί να ξυπνάς όχι μόνο αγχωμένη αλλά και κουρασμένη. Δεν είσαι η μόνη. Ο αμερικανικός οργανισμός Anxiety and Depression Association of America εκτιμά πως περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν με το άγχος και η δουλειά είναι ένας από τα πιο συχνότερους παράγοντες άγχους. «Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άγχος επιστρέφοντας από τις διακοπές ανησυχώντας για τις εκκρεμότητες που θα έχουν συσσωρευτεί» σχολιάζει ο ψυχολόγος Chris Kernes και ιδρυτής της εφαρμογής για την ψυχική υγεία LARKR.

«Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό το θέμα είναι πως οι άνθρωποι δεν κάνουν τόσο μεγάλο διάλειμμα όσο χρειάζονται, οπότε οι διακοπές από τη δουλειά τους προκαλούν περισσότερο άγχος παρά ανακούφιση. Ρόλο παίζει επίσης το πώς ήταν οι διακοπές – κατάφερες να χαλαρώσεις και να διασκεδάσεις ή ήταν κι αυτές αγχωτικές; Τι μπορείς να κάνεις; Είναι βασικό να «ξαναβρείς νόημα και ενθουσιασμό μέσα από τη δουλειά σου» εξηγεί ο Philippe Goldin, Ph.D., επιστημονικός σύμβουλος για την εφαρμογή mindfulness Stop, Breathe & Think. Οι ειδικοί μας προτείνουν μερικές απλές πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος της δουλειάς σου.

1. Μία γνώριμη αίσθηση ☑

«Η μεγαλύτερη παρανόηση είναι πως το άγχος είναι κακό» σχολιάζει ο Goldin. «Το άγχος είναι ένα μήνυμα, και όπως κάθε άλλο συναίσθημα, αποτελεί πηγή πληροφορίας για την εσωτερική και εξωτερική σου κατάσταση. Ρίξε τους ρυθμούς σου και παρατήρησε τις σωματικές αισθήσεις και τις σκέψεις που σου προκαλεί το άγχος». Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να το αγνοήσεις ή να προσπαθήσεις να αντισταθείς. Αλλάζοντας όμως τον τρόπο που βλέπεις το άγχος είναι δυνατό να αλλάξεις την ανταπόκρισή σου σε αυτό. «Το άγχος (όπως και ο φόβος, ο θυμός, η ζήλια κ.λπ.) μπορεί να γίνει φίλος σου. Δες το σαν μια γνώριμη αίσθηση, σαν ένα συναίσθημα και όχι σαν κάτι τρομαχτικό που συμβαίνει στη ζωή σου».

2. Διάβασε  ένα βιβλίο ☑

Αν κάθε φορά που γυρίζεις από τις διακοπές έχεις άγχος, κάνε κάποιες αλλαγές πριν επιστρέψεις που θα σε βοηθήσουν να κατανικήσεις τον πανικό της τελευταίας στιγμής. «Για παράδειγμα, αν ταξιδεύεις, μην επιστρέψεις την τελευταία ημέρα. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να προσαρμοστεί στη μετάβαση και να χαλαρώσει στο σπίτι. Το τελευταίο βράδυ πριν επιστρέψεις στη δουλειά, απόφυγε να βγεις έξω και να καταναλώσεις αλκοόλ. Αντίθετα προτίμησε κάτι που θα ηρεμήσει το μυαλό σου όπως να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να καθίσεις με τον σύντροφό σου να δείτε μια ταινία» προτείνει ο Goldin.

3. Ακολούθησε τον ρυθμό της αναπνοής σου ☑

Έχεις αναγνωρίσει τα συναισθήματά σου, έχεις προσαρμόσει το πρόγραμμα των διακοπών σου και έχεις οργανώσει μια ήρεμη βραδιά αλλά και πάλι, μόλις επιστρέφεις στο γραφείο σε καταβάλει το άγχος. Τι να κάνεις; Ο Goldin συστήνει μια απλή άσκηση αναπνοής. «Στην καρέκλα σου, γείρε πίσω, κλείσε τα μάτια και κάνε μασάζ στο πρόσωπο και το λαιμό σου. Μετά, πάρε ανάσα, ανασήκωσε τους ώμους μέχρι τα αφτιά σου, κράτησε την αναπνοή και τη μυική σύσπαση για πέντε δευτερόλεπτα και μετά έκπνευσε και χαλάρωσε. Επανάλαβε τρεις φορές. Μετά, βάλε τις παλάμες σου στο στήθος και την κοιλιά σου και άρχισε να αναπνέεις πιο αργά. Συγκέντρωσε την προσοχή σου στην κίνηση των χεριών πάνω στο σώμα σου, στο πώς ανεβαίνει και κατεβαίνει το στέρνο και η κοιλιά σου και άφησε το μυαλό σου να χαλαρώσει ακολουθώντας το ρυθμό της αναπνοής σου».

Exit mobile version