Παπαγγελόπουλος - Ράικου: Eκτίθεται και βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την Ελένη Ράικου, λίγο μετά την κατάθεσή της στην οποία τον κατήγγειλε για ωμό εκβιασμό.
Παπαγγελόπουλος – Ράικου: Απάντηση στα όσα κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, στην προανακριτική επιτροπή για την Novartis, δίνει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε απάντηση των όσων κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, δήλωσε ότι είναι «αυτοπαγιδευμένη στο βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της η κ. Ράϊκου. Προσπαθεί με νέα βρωμερά ψέματα να σωθεί».
Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος προσέθεσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της. Μόλις ολοκληρώσει τη μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη κατάθεσή της θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει».
Παπαγγελόπουλος – Ράικου: Κατάθεση “φωτιά”
Με βαριές κατηγορίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου από την Ελενη Ράικου ξεκίνησε η κατάθεση της τέως εισαγγελέως διαφθοράς στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Η κ. Ράικου έκανε λόγο για συμβόλαιο θανάτου εναντίον της από τη στιγμή που αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και για κατάσταση εκβιασμού από την πλευρά του πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.
«Κάποιος Ανδρικόπουλος δημοσιογράφος από την εφημερίδα «Ντοκουμέντο», με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως κατηγορούμαι η ίδια για απόκρυψη στοιχείων από κάποια κ. Ζαμανίκα. Κατόπιν υπήρξε εναντίον μου δημοσίευμα. Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο! Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση», τόνισε.
Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στήριζε η τότε κυβέρνηση, έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους, έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους», συμπλήρωσε.
«Από το 2005 αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν»
Μάλιστα η κ. Ράικου αποκάλυψε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος από το 2005 που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσαν μαζί, αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «από τότε θυμάμαι να το λέει. Όταν με κύκλους μίλησα για πρώτη φορά το 2018 για τον Ρασπούτιν ήμουν εγώ η ίδια που κάλεσα κάποιους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ και τους ενημέρωσα για τον Ρασπούτιν, εννοώντας φυσικά τον Παπαγγελόπουλο. Εκείνοι για να μην γράψουν το όνομά μου, είπαν ότι τα είπαν οι κύκλοι Ράικου. Εγώ τα είχα πει, τον Παπαγγελόπουλο εγώ έτσι τον καταχώρησα, ως σκευωρό της ενεργούς πολιτικής». Όμως η κ. Ράικου δεν έμεινε εκεί αλλά κατηγόρησε τον κ. Παπαγγελόπουλο οτι της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία και μάρτυρες και πρόσθεσε ότι είχε παρέμβει και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις εκτός της Novartis που αφορούσαν συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
«Τον Ιανουάριο 2017 μας διαβιβάστηκε αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με συνημμένο πόρισμα για την τράπεζα Αττικής και την δανειοδότηση σε εκατοντάδες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην την προχωρήσω και του είπα “δεν γίνεται”».
Σε ερώτηση του Δημήτρη Μαρκόπουλου για το αν γνωρίζει άλλους εισαγγελείς που υπέστησαν τις παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου απάντησε: Και ο κ. Αθανασίου οικονομικός εισαγγελέας, μου εκμυστηρεύτηκε παρεμβάσεις. Ο Παπαγγελόπουλος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τι να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες. Στη Novartis απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες. Ο Παπαγγελοπουλος ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα. Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Όσα ήθελε τα πέτυχε με την Τουλουπάκη. Την είχε άλλωστε έτοιμη για αντικαταστάτριά μου».
Οι έρευνες σε λογαριασμούς
Η κ. Ράικου αναφέρθηκε στις έρευνες που είχε κάνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και στην διερεύνηση των καταγγελιών για offshore του επιχειρηματία Διονύση Παναγιωτάκη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο διερεύνηση που είχε ως αποτέλεσμα ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια offshore ούτε εμβάσματα από την Novartis προς τον κ. Παναγιωτάκη
«Έψαξα τράπεζες. Από Alpha Bank βρέθηκε έμβασμα 28 εκατ ευρώ. Η χαρά μας ήταν μεγάλη. Ήλθαν κι αλλά αποτελέσματα. Τα συνολικά εμβάσματα Novartis ήταν 118 εκατ ευρώ. Την πρώτη λίστα τη χωρίσαμε. Κάποιοι έψαχναν εταιρείες, κάποιοι άλλοι φυσικά πρόσωπα. Στην ενιαία αρχή πληρωμών στείλαμε έγγραφο για συνδρομή ως προς φυσικά πρόσωπα. Να δούμε εάν μισθοδοτούνται από Δημόσιο για να διερευνήσουμε σχέσεις με Novartis. Στείλαμε έγγραφο και στην ΑΑΔΕ ζητώντας έναν υπάλληλο για βοήθεια. Έψαξα ειδικά τον κ. Παναγιωτάκη όμως είχα κατηγορηματική άρνηση. Δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν».
Oι συναντήσεις με την Γιάννα Παπαδάκου
Η κ. Ράικου όπως και στην κατάθεση της στους εισαγγελείς αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. «Τον Φεβρουαρίο 2017 με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Παπαδάκου και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η Παπαδάκου μου είπε όμως πως… υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η Παπαδάκου με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια.
Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως “για Βενιζέλο και Πικραμμενο δεν βγαίνει κάτι”; κι άρχισε να μιλά για off shore Παναγιωτάκη και Βενιζέλου. Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. ” Φεύγω τώρα να στα φέρω”. Την κάλεσα μετά και της ζήτησα τα στοιχεία. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε. Λίγες ημέρες μετά με πήρε ο Παπαγγελόπουλος. “Ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή”; “εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής” απάντησα. “Κάτσε και θα δεις” είπε. Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι». Η κ. Ράικου αναφέρθηκε ακόμα σε δημοσιεύματα αλλά και σε πειθαρχικές διώξεις, όπως είπε, που στόχο είχαν να την κάμψουν και να την διώξουν από το δικαστικό σώμα.