Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χάφταρ Αθήνα: Σήμερα η συνάντηση με Μητσοτάκη
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΡΕΛΑΝΣ

Χάφταρ Αθήνα: Σήμερα η συνάντηση με Μητσοτάκη

Χάφταρ Αθήνα: Με την διπλωματική αυτή πρωτοβουλία της η Αθήνα απέδειξε ότι δεν είναι μόνο θιγόμενη, λόγω του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σαράτζ.

Χάφταρ Αθήνα: Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Νίκο Δένδια, θα έχει ο Χαλίφα Χαφτάρ σήμερα στην Αθήνα. Πρόκειται για μια επίσκεψη με ιδιαίτερα μηνύματα που έγινε γνωστή το βράδυ της Πέμπτης. Ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έφτασε στην πρωτεύουσα χθες το βράδυ στις 20:31, κάτω υπό άκρα μυστικότητα και είχε μία πρώτη, ανεπίσημη, συνάντηση με τον κ. Δένδια στο King George λίγο μετά τις 9. Ο Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στη χώρα μας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας από τη Βεγγάζη, ενώ η έλευσή του δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα, για λόγους ασφαλείας.

Τα μέτρα ασφαλείας για τον Χαλίφα Χάφταρ, δρακόντεια. Η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο King George όπου διαμένει και η πλατεία Συντάγματος, είναι γεμάτη άνδρες των ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής. Μάλιστα το συγκεκριμένο ξενοδοχείο επελέγη γιατί δεν είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό ενώ διαθέτει και μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων και άλλα μέτρα ασφαλείας. Το πρωί στις 10:30 θα γίνει η επίσημη συνάντηση του Χαφτάρ με κ. Δένδια, στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη με τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, στη 1 το μεσημέρι, στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή. Ο λόγος που η συνάντηση θα γίνει στη Βουλή είναι γιατί το πρωτόκολλο δεν επιτρέπει να γίνει η συνάντηση στου Μαξίμου, από την στιγμή που ο Χαφτάρ δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένος αρχηγός του κράτους της Λιβύης και η επίσκεψη δεν είναι επίσημη.

Χάφταρ Αθήνα: Το «ευχαριστώ» του LNA

Χθες κατά την άφιξή του Χαφτάρ, ο LNA ανάρτησε φωτογραφίες από την παρουσία του στην Αθήνα και τα μέτρα ασφαλείας, ευχαριστώντας την Ελλάδα «για την προστασία» που του παρέχει. Η επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, τρεις ημέρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη από την οποία η Ελλάδα έχει αποκλειστεί. Η επίσκεψή του θεωρείται ότι στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο εξωτερικό, τόσο στην Τουρκία, όσο και στις δυνάμεις που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης.

Να σημειωθεί ότι περίπου την ίδια ώρα που ο Χάφταρ έφθανε στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης έστελνε το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν περιλαμβάνεται η ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το βέτο θα ασκηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά forum, σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.

Η Ελλάδα γίνεται “παίκτης”

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει πως ο στρατάρχης Χάφταρ, εφόσον οι δυνάμεις που ελέγχει επικρατήσουν είτε στο στρατιωτικό είτε στο διπλωματικό πεδίο, θα συναινέσει ρητώς και κατηγορηματικώς στην κατάργηση του μνημονίου της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες. Η ελληνική πλευρά, θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ελπίζει βάσιμα στην «απενεργοποίηση» της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, ούτως ώστε να σταματήσουν τα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Διότι η Τουρκία συνεχίζει να επικαλείται a la carte την άκυρη αυτή συμφωνία προκειμένου να προσδώσει μανδύα νομιμότητας, τάχα, στις παραβατικές της συμπεριφορές. Η αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή που καλύπτεται από τη δήθεν συμφωνία με τη Λιβύη και η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Καστελόριζο, είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες προκλήσεις της γείτονος.

Ο πρωθυπουργός, προσπαθεί να εγκλωβίσει την Τουρκία και να πετύχει την οριστική ακύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη. Γι’ αυτό και θα συνδέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την καταδίκη της συμφωνίας με τις αποφάσεις για πολιτική λύση στη Λιβύη. “Η Ελλάδα, σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των ‘μνημονίων’. Θα βάλουμε βέτο πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των ΥΠΕΞ”, είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση στη Διάσκεψη

Στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, η πρόσκληση Χάφταρ και η έλευσή του στην Αθήνα ισοδυναμούν με την έμπρακτη απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που της ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για «ελληνική απομόνωση» με αφορμή τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου. Για το ζήτημα μίλησε και ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, καταλογίζοντας γι’ ακόμη μια φορά ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε κρίνει πως πρέπει να παραμείνει εκτός του κύκλου των ενδιαφερομένων και των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις