Κάστανα βράσιμο: Για να απολαύσετε τα πεντανόστιμα κάστανα βραστά ή ψητά στο φούρνο ή στο τζάκι, πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε από τη φλούδα που τα περιβάλει. Και πως καθαρίζω κάστανα; Πολλές φορές αυτή η διαδικασία προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς ο πεντανόστιμος καρπός είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί. Δείτε παρακάτω όλα τα μυστικά για το βράσιμο και για τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος, το εύκολο ξεφλούδισμα, την προετοιμασία που πρέπει να τους κάνετε προκειμένου να γίνει το καθάρισμά τους παιχνιδάκι, τη σωστή συντήρηση και την αποθήκευση πριν ή μετά το μαγείρεμα.
Πώς βράζουμε κάστανα; Για να κάνουμε τα κάστανα βραστά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη. Βάζουμε τα κάστανα σε κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάζει καλά και τα βάζουμε στη φωτιά. Πόση ώρα βράζουμε τα κάστανα; Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, χρειάζονται 15-20 λεπτά βράσιμο για να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά. Το μυστικό για εύκολο ξεφλούδισμα, είναι να καθαρίσετε τα βραστά κάστανα όσο ακόμα είναι ζεστά. Όταν κρυώσουν καθαρίζονται πιο δύσκολα.
Κάστανα ψητά
Για να κάνουμε τα κάστανα ψητά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.
- Βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε τα κάστανα στο φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς C.
- Ψήνουμε τα κάστανα στο τζάκι, πάνω σε ειδική σχάρα.
- Ψήνουμε σε τηγάνι, πάνω σε χοντρό αλάτι.
- Ψήνουμε απευθείας τα κάστανα στο μάτι της κουζίνας.
- Επίσης, μπορούμε να τα βάλουμε πρώτα στην κατσαρόλα με βραστό νερό για 5 λεπτά και κατόπιν να τα ψήσουμε με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους. Έτσι θα κρατήσουν περισσότερη υγρασία και δεν θα στεγνώσουν.