Κοροναϊός - Ευρώπη: Τονίζεται ότι οι ειδικοί εμφανίζονταν μέχρι χθες σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κοροναϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%.
Κοροναϊός – Ευρώπη: Σε κατάσταση έκτακτου συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες βρίσκεται η Ιταλία ύστερα από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε μετά την επιβεβαίωση, χθες βράδυ, ότι δυο Κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης έχουν προσβληθεί από κοροναϊό. Πρόκειται για ένα ζευγάρι τουριστών, έναν 67χρονο και μια 66χρονη, που έφτασαν στις 23 Ιανουαρίου στο Μιλάνο από την Ουχάν. Το ζευγάρι, που νοσηλεύτηκε στο θεραπευτικό κέντρο Σπαλαντσάνι, είχε κάνει μια στάση στην Πάρμα, πριν φτάσει στη Ρώμη.
Ανησυχία εκδηλώθηκε στο ξενοδοχείο Palatino που διέμενε το ζευγάρι των Κινέζων τουριστών, ωστόσο ο μάνατζερ του ξενοδοχείου ανέφερε πως… «το ξενοδοχείο είναι ανοικτό και λειτουργούμε κανονικά. Κανένας υπάλληλος δεν έχει κάνει συγκεκριμένο έλεγχο για την ώρα. Υπάρχουν πελάτες που έχουν αποχωρήσει, ωστόσο οι άλλοι που βρίσκονται ακόμα εδώ, είναι ήρεμοι. Δεν φοβόμαστε. Κανείς υπάλληλος δεν ήρθε σε κοντινή επαφή με το ζευγάρι των Κινέζων. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους υπαλλήλους ή τους πελάτες που διαμένουν στο ξενοδοχείο μας». Παράλληλα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας Ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε μόλις και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης στο οποίο διέμειναν οι δυο Κινέζοι που μολύνθηκαν με τον ιό.
Μέχρι χθες, οι ειδικοί εμφανίζονταν σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κοροναϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%. Επίσης σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας.
Κοροναϊός: Τα κρούσματα σε Ευρώπη
Κοροναϊός Ευρώπη: Δύο πρώτα κρούσματα στη Βρετανία
Μέλης της ίδιας οικογένειας είναι δύο τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία. Ο καθηγητής Κρις Γουίτι, διευθυντής Ιατρικής στην Αγγλία, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δύο Βρετανοί , μέλη της ίδιας οικογένειας, είναι θετικοί στον κοροναϊό». «Οι ασθενείς λαμβάνουν ειδική φροντίδα. Το βρετανικό σύστημα υγείας NHS είναι εξαιρετικά καλά προετοιμασμένο και εργαζόμαστε ήδη γρήγορα για να εντοπίσουμε τις επαφές που είχαν οι ασθενείς προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού… Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη διεθνή κοινότητα καθώς εξαπλώνεται ο ιός στην Κίνα για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα », πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής Ιατρικής.
Παράλληλα στη Βρετανία επιστρέφει το αεροσκάφος που ναύλωσε η κυβέρνηση του Λονδίνου για να μεταφέρει τους υπηκόους της από την πόλη Ουχάν της Κίνας. Ωστόσο, πολλοί Βρετανοί δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν γιατί, όπως ισχυρίζονται, δεν είχαν ενημερωθεί για την ακριβή ώρα της πτήσης. Την ίδια ώρα, οι αρχές της Κίνας κατηγορούνται για μία ακόμη φορά για συγκάλυψη του αριθμού των θανάτων εξαιτίας του κοροναιού μετά τις καταγγελίες ότι η καταγραφή των νεκρών δεν γίνεται άμεσα.
«Κατά την μεταφορά τους στα νεκροτομεία, οι νεκροί δεν καταγράφονται, όπως υποστηρίζει ο Γουίλιαμ Γιανγκ, ανταποκριτής της Ανατολικής Ασίας για την Deutsche Welle σε δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα «The Sun». O ίδιος επιβεβαιώνει ότι «υπάρχουν λόγοι να είμαστε επιφυλακτικοί για την ενημέρωση που κάνει η Κίνα στον έξω κόσμο».
Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, συνολικά 110 επιβάτες, εκ των οποίων οι 83 Βρετανοί και οι 27 άλλων εθνικοτήτων, αναχώρησαν από την κινεζική πόλη με αεροσκάφος που έχει ναυλώσει η βρετανική κυβέρνηση για να απομακρύνει πολίτες της από το επίκεντρο της έξαρσης του κοροναϊού.
Το Foreign Office υπολόγιζε ότι στο αεροσκάφος θα βρίσκονταν τουλάχιστον 150 Βρετανοί. Όμως, όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σε κάποιους από αυτούς που έμειναν στην Κίνα, δεν δόθηκε επαρκής ειδοποίηση για την ώρα αναχώρησης του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να χάσουν την πτήση. Επιπλέον, μόνο την τελευταία στιγμή οι κινεζικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως στους Κινέζοι υπηκόους που είναι σύζυγοι και τέκνα Βρετανών να μπορούν να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος, με αποτέλεσμα και αρκετοί να μην προλάβουν να αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο.
Η πτήση θα προσγειωθεί στη στρατιωτική βάση Μπράιζ Νόρτον κοντά στην Οξφόρδη. Οι επιβάτες θα μεταφερθούν αμέσως σε εγκαταστάσεις του εθνικού συστήματος υγείας «NHS» στη περιοχή του Γουίραλ στη βορειοδυτική Αγγλία, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, περίοδος επώασης του ιού. Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στη Βρετανία αναβάθμισαν το επίπεδο της απειλής για τη δημόσια υγεία στη χώρα από «χαμηλό» σε «μέτριο».
Η πόλη Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι παραμένουν αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.