Υπερπτήσεις - Έβρος: Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τον Βόρειο Έβρο σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια, στις 14:50 μ.μ.
Υπερπτήσεις – Έβρος: Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας που κλιμακώνει με κάθε μέσο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώνει βίντεο ντοκουμέντο που καταγράφηκε από το χωριό Πύθειο στον Έβρο. Το βίντεο κατέγραψε την πρωτοφανή πρόκληση των τουρκικών μαχητικών που πέταξαν χαμηλά στον Έβρο και παρενόχλησαν ελληνικό ελικόπτερο που επιτηρούσε τα σύνορα. Η ακραία πρόκληση έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, με την αποστολή δύο μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος στον Βόρειο Έβρο. Η επιθετική ενέργεια των δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 σημειώθηκε ώρα 14:50 το μεσημέρι της Τετάρτης και οι εισβολείς έφτασαν στο σημείο να κινηθούν μέχρι και μόλις 500 πόδια (περίπου 160 μέτρα!) πάνω από το έδαφος.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τουρκικά F-16 που κινήθηκαν πάνω από την ελληνική επικράτεια σε διάφορα ύψη, από τα 10.000 πόδια μέχρι και μόλις 500 πόδια πάνω από το έδαφος, επιχείρησαν να παρενοχλήσουν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο πετούσε στην ελληνική πλευρά του Έβρου με αποστολή την επιτήρηση των συνόρων για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών. Η προκλητική ενέργεια των τουρκικών μαχητικών αποτελεί σημαντική ποιοτική κλιμάκωση από την πλευρά της Αγκυρας, δεδομένου ότι τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να προκαλέσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην πτήση των πολύ πιο αργών ελικοπτέρων που κινδυνεύουν να τεθούν εκτός παραμέτρων πτήσης. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα ώρα 15:27, άλλο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε σε ύψος 26.000 ποδών πάνω από την νησίδα Καλόγεροι.
Πρόκληση και στην Κω
Οι προκλήσεις, δεν σταμάτησαν στον Έβρο . Στις 5:45 το πρωί της τετάρτης 11/3 τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει ελληνικό σκάφος του Λιμενικού που αρχικά βρισκόταν στα διεθνή ύδατα και στη συνέχεια στα ελληνικά. Η σύγκρουση των δύο σκαφών έγινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
«Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος», αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού.
https://twitter.com/LSpyropoulou/status/1237643390101094400?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1237643390101094400&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.alphafreepress.gr%2F2020%2F03%2F11%2Fellada%2Ftourkiki-aktaioros-kos-nea-proklisi-emvolise-skafos-tou-limenikou%2F
Φόβοι για κλιμάκωση
Το ερώτημα που απασχολεί τις ελληνικές Αρχές και τους αρμόδιους Έλληνες αξιωματούχους είναι σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη η Τουρκία να «τραβήξει το σχοινί» για να πιέσει – ή για άλλους να εκβιάσει – την Ευρώπη. Πόσο, δηλαδή, είναι διατεθειμένη να αυξήσει την προκλητικότητα και την επιθετικότητά της, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης κάποιου «μίνι» θερμού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι στις 26 Μαρτίου, όταν μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων θα συζητηθεί εκ νέου τα θέμα. Το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει μέχρι τότε η Τουρκία. Υπάρχουν πηγές που εκφράζουν την ανησυχία ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να επιχειρήσει να αυξήσει την ένταση, προσδοκώντας να τεθούν πιο επιτακτικά επί τάπητος οι απαιτήσεις της προς την Ε.Ε. Έλληνες αξιωματούχοι, πάντως, επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα, εξηγώντας ότι η τουρκική «νευρικότητα» οφείλεται σε έναν βαθμό στην άμεση και αποτελεσματική αντίδραση των ελληνικών Αρχών απέναντι στο «άνοιγμα συνόρων» του Ερντογάν.
Θωράκιση των συνόρων
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την άμεση ενίσχυση των συνόρων με πλέγματα και σιδερένιες κατασκευές και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να επεκταθεί κατά 40 χιλιόμετρα ο ήδη υπάρχων φράχτης στον Έβρο κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν ότι το έργο επέκτασης του φτάχτη πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες και θα κοστίσει 10 έως 15 εκατομμύρια ευρώ που θα καταβληθούν από την ΕΕ, ως απάντηση των αρχών ασφαλείας της Ελλάδας στη τουρκική επιθετικότητα.