Τουρκία Κορονοϊός: Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην γειτονική Τουρκία είναι δύο τα κρούσματα 191. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή η παράξενη “σιωπή” την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας και θρηνεί χιλιάδες θύματα, οδήγησε αναπόφευκτα σε δεύτερες σκέψεις. Ο Covid 19 εξαπλώνεται ταχύτατα, η Τουρκία όμως δεν ανέφερε ούτε ένα κρούσμα. Απεναντίας, αντέδρασε στα αιχμηρά δημοσιεύματα που κυκλοφορούσαν εξαρχής, με τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας να ανακοινώνει ότι ξεκινά έρευνες για οποιαδήποτε μορφή παραπληροφόρησης σχετικά με την παρουσία περιπτώσεων κορoνoϊού στη χώρα. Οι έρευνες θα περιλαμβάνουν οποιαδήποτε αναφορά – ακόμη και στα social media – που προκαλεί φόβο στον πληθυσμό, δήλωνε η υπηρεσία σε επίσημη δήλωση στην ιστοσελίδα της.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή ήρθε να δώσει τροφή στις ανησυχίες ότι το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, που περιβάλλεται μάλιστα από χώρες όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του COVID-19, κρύβει περιπτώσεις του θανατηφόρου ιού. Η χώρα όμως, δια των δηλώσεων του υπουργού Υγείας Κότζα, επέμενε πως ανά την τουρκική επικράτεια δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε ένα κρούσμα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά για το τι πραγματικά ισχύει.
Δεν θέλουμε βοήθεια
Μάλιστα, επέκρινε την Ευρώπη που απέτυχε να λάβει μέτρα όταν ο ιός εξαπλώθηκε στην Ιταλία. Με την Τουρκία «πολύ καλά προετοιμασμένη ενώπιον του κορονοϊού», ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η χώρα ΔΕΝ επιδιώκει βοήθεια από άλλες χώρες, αλλά μπορεί να προσφέρει ένα χέρι βοηθείας.
Από την άλλη, όλες οι πτήσεις από την Τουρκία προς την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα είχαν ακυρωθεί σχεδόν αμέσως, όπως και προς και από το Ιράν και το Ιράκ. Τα δε σύνορα με τις τελευταίες δύο χώρες έχουν κλείσει από τον περασμένο μήνα. Κι όμως, σιγή ιχθύος.
Σαν… Γαλατικό χωριό!
Άνθρωποι που ζουν στην Τουρκία “πλημμυρίζουν” το διαδίκτυο με “φήμες” πως τα κρούσματα είναι χιλιάδες, ενώ υποστήριξαν ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί θάνατοι. Για ευνόητους λόγους, θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς -στο γενικότερο πλαίσιο του σκοταδισμού και πριν καν ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα- το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε διάταγμα που ανέφερε πως όσοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για τον κορονοϊό στην Τουρκία, θα διώκονται!
Μέχρι τις 11 Μαρτίου και για δύο μήνες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Γουχάν, η Τουρκία κατάφερε να… αντισταθεί στον κορονοϊό, σαν ένα Γαλατικό χωριό! Και μόλις ο… COVID-19 εμφανίστηκε, βρέθηκε και το μαγικό φίλτρο: η κολόνια λεμονιού! Εκατοντάδες Τούρκοι σχηματίζουν ουρές έξω από αρωματοπωλεία στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, για να αγοράσουν χύμα κολόνια που -σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν- καταπολεμά τον κορονοϊό.
Ankara Ulus.. #kolonya kuyruğu.. pic.twitter.com/b4pjteGT2I
— İsmail Dükel (@ismaildukel) March 12, 2020
Η ώρα της αλήθειας
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο κορονοϊός… άργησε να φτάσει στη χώρα, χάρη στα έγκαιρα μέτρα που λήφθηκαν, ειδικά στα διεθνή αεροδρόμια, με τις απαγορεύσεις πτήσεων από και προς τις ενδημικές χώρες, αλλά και την τοποθέτηση θερμικών καμερών που καταγράφουν όσους επισκέπτες έχουν πυρετό.
Ωστόσο, οι θερμικές κάμερες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να περάσουν στη χώρα φορείς του κορονοϊού -Τούρκοι από το εξωτερικό ή τουρίστες- που, όμως, δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ειδικά, όταν πρόκειται για μία χώρα που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες όλο το χρόνο.
Μέχρι που ο “Σουλτάνος”, αν και δεχόμενος αλλεπάλληλα χτυπήματα, συνειδητοποίησε ότι είναι ώρα για αλήθειες. Έστω και μισές. Απόδειξη, ότι πλέον στην Τουρκία, για την οποία μέχρι πρότινος η επιστημονική κοινότητα αναρωτιόταν πώς τα “καταφέρνει”, τα κρούσματα που αρχίζουν να ανακοινώνονται αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο αλλά, το κυριότερο, αρχίζουν να εμφανίζονται ιστορίες θυμάτων της ασθένειας, που αποκρύφτηκαν.
Ο στρατηγός, θύμα του ιού
Ένας απόστρατος στρατηγός, πρωταγωνιστής μάλιστα της γνωστής υπόθεσης της «Βαριοπούλας», την προηγούμενη εβδομάδα διακομίστηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Πόλης, με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε γρίπη. Λίγες μέρες μετά, ο μεγάλος σε ηλικία στρατηγός, απεβίωσε. Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι η κηδεία, που έγινε σε νεκροταφείο στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, έγινε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, χωρίς να τηρηθεί το πρωτόκολλο της στρατιωτικής κηδείας για υψηλόβαθμους, με συμμετοχή αγημάτων δηλαδή και απόδοσης τιμών. Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο στην Τουρκία.
Όπως αποκάλυψε η μεγάλης κυκλοφορίας κεμαλική εφημερίδα Sozcu, ο στρατηγός απεβίωσε λόγω κορωνοϊού και οι αρχές προσπάθησαν να «θάψουν» το θέμα! Και πόσες άλλες τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρχουν, σε μια χώρα που μέχρι πρότινος τουλάχιστον, διώκονταν όσοι μιλούσαν ανοιχτά για την επιδημία, ή έκαναν σχετικές αναρτήσεις στο facebook.
Καθηγητής το αποκάλυψε μόνος!
Το θέμα πλέον όμως φαίνεται να ανοίγει, καθώς ένας καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, ανάρτησε ο ίδιος φωτογραφία στο facebook δηλώνοντας ότι πάσχει από κορωνοϊό.
Χτυπήματα από παντού
Όλη αυτή η μυστικότητα ίσως να εξηγείται από το γεγονός ότι η οικονομία της Τουρκίας έχει μπει σε περίοδο κρίσης και ένας από τους τομείς που τα πάει καλά είναι ο τουρισμός, οπότε η κυβέρνηση δεν θέλει να «ταράξει τα νερά» σε έναν τόσο προσοδοφόρο τομέα.
Το βέβαιο είναι πως η εξάπλωση του κορονοϊού στην Τουρκία, πόσω μάλλον η ύπαρξη νεκρών, θα αποτελούσε άλλη μια ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τους τελευταίους μήνες βλέπει τη δημοτικότητα του να κατρακυλά, εξαιτίας του προσφυγικού, αλλά και της οικονομίας. Ο σουλτάνος έχει ήδη πολλά ανοιχτά μέτωπα, και το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε τη συγκεκριμένη στιγμή είναι να δείξει στον λαό του ότι δεν μπορεί να τον… προστατεύσει από τον κορονοϊό. Χθες, ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα, καλώντας τον λαό “του” και σε προσευχή. Θα καταφέρει να βγει αλώβητος;