Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας: Τι εξετάζει η κυβέρνηση, λίγο πριν την “επιστροφή”
ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας: Τι εξετάζει η κυβέρνηση, λίγο πριν την “επιστροφή”

Νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας: Η ανέλπιστα επιτυχημένη πορεία της Ελλάδας σε σχέση με την αντιμετώπιση της μάστιγας του κορωνοϊού δημιουργούν αισιοδοξία στην κυβέρνηση, ενώ βάζουν στο τραπέζι και το ζήτημα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας: Ως η πιο κρίσιμη περίοδος χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινά αλλά και η Κυριακή του Πάσχα, με το κυβερνητικό επιτελείο να κάνει σκέψεις και για περαιτέρω περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών για να αποκλείσει το ενδεχόμενο της διασποράς του ιού. Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει ειδικά για αυτή την εβδομάδα το ενδεχόμενο να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, ώστε να αποτραπεί η μετακίνηση των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην περιφέρεια. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως το μέτρο αποστολής SMS δεν προκρίνεται ως αποτελεσματικό μιας και οι παραβάσεις είναι αμέτρητες, ενώ οι παρατηρούνται περιπτώσεις που πολίτες στέλνουν μηνύματα δίχως όριο μέσα στη μέρα.

Μάλιστα, στο «τραπέζι» βρίσκεται και ο περιορισμός μετακινήσεων με ΙΧ ανήμερα το Πάσχα, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί πως ορισμένοι πολίτες ενδέχεται να μετακινηθούν για να επισκεφθούν φίλους, συγγενείς ή κοντινούς γείτονες για να γιορτάσουν όλοι μαζί. Η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει σαφές πως κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό γιατί ανοίγει την «πόρτα» για τη διασπορά της νόσου. Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων θα εξεταστεί εκ νέου 27 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, όπως γράφει και το Cnn.  Σε περίπτωση που οι ειδικοί κρίνουν ότι τα έχουμε πάει καλά και η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας έχει περιοριστεί αισθητά, τότε θα κρίνουν εάν θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, εάν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, τότε ασφαλώς τα υφιστάμενα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον δύο επιπλέον εβδομάδες –δηλαδή μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ποινική δίωξη για παράβαση νόμου

Δείγμα, ωστόσο, των προθέσεων της κυβέρνησης έτσι ώστε να καταλάβουν ακόμη και οι πιο «άπιστοι» ότι η κυβέρνηση δεν παίζει με την δημόσια υγεία των πολιτών, ήταν η απόφαση να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε δύο ενορίες (Κουκάκι και Κέρκυρα), όπου εμφανίστηκαν ιερείς να κοινωνούν ανήμερα της Κυριακής των Βαϊων τους πιστούς.

Προετοιμασίες για την επόμενη μέρα

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις αρχές της εβδομάδας το θέμα της “επιστροφής” το άνοιξε ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του πρωθυπουργού, ο Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς Υγείας, μιλώντας για «μερική επιστροφή στην κανονικότητα». «Αν και εφόσον επιβεβαιωθεί και διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν αντοχές στο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει διάφορα σενάρια αποκλιμάκωσης των μέτρων αναφορικά με τη σταδιακή επανένταξη μέρους της οικονομικής δραστηριότητας, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πάντα με πρωταρχικό μέλημα την προστασία των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων», τονίζει ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο «ΒΗΜΑ».

Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί πως λόγω της πορείας που έχουμε μέχρι σήμερα «έχουμε τη δυνατότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες να αποφασίσουμε ακριβώς πώς θα αποκλιμακώσουμε τα μέτρα και να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητές μας για την επόμενη φάση της διαχείρισης».

Όπως αναφέρει παραμένει κρίσιμο «να συνεχίσουμε να προστατεύουμε όσο μπορούμε περισσότερο τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Οταν κάποια στιγμή έχουμε επανεκκίνηση μερικής οικονομικής δραστηριότητας – ή και πλήρους σε ορισμένους τομείς – ή επάνοδο στην εκπαιδευτική δραστηριότητα, η προστασία των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων πρέπει να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα για εμάς. Η προστασία ενδεχομένως πρέπει να δρομολογηθεί σε συνδυασμό με την τοπική αυτοδιοίκηση και με περαιτέρω πόρους. Σε αυτό το σημείο, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναδυθεί ως κύριος φορέας εφαρμογής πολιτικής». Ωστόσο όπως λέει θα πρέπει να υπάρχει ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει.

Ο Άκης Σκέρτσος στο “παιχνίδι”

Το Μαξίμου προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια. Ο πρωθυπουργός έχει επιφορτίσει τον στενό συνεργάτη του, Ακη Σκέρτσο, υφυπουργό αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, με τη συγκέντρωση όλων των εισηγήσεων και την αξιολόγηση όλων των σεναρίων για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, o κ. Σκέρτσος είναι επικεφαλής της επιτροπής που θα επιβλέπει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Ηλίας Μόσιαλος Μόσιαλος και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και Παιδείας. Η επιτροπή αυτή θα αποφασίσει αν είναι ώριμες οι συνθήκες για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, δηλαδή, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, μια διαρκής και συνεχόμενη μείωση των νέων κρουσμάτων τουλάχιστον για ένα δεκαπενθήμερο. Αν αυτό διαπιστωθεί περί τα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, τότε θα δρομολογηθεί πολύ προσεκτικά η σταδιακή χαλάρωση.

Και νέες οικονομικές ελαφρύνσεις εξετάζει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση μελετά και νέους ΚΑΔ για να ενταχθούν στα ευνοϊκά μέτρα, όπως παράδειγμα επιχειρήσεις που βρίσκονται μέσα σε αεροδρόμια ή ξενοδοχεία. Επίσης, το επίδομα των 800 ευρώ θα δίνεται ακόμη σε καλλιτέχνες, οικοδόμους ενώ δικαιούχοι άμεσης χρηματοδότησης θα είναι και αυτοί που διαθέτουν μονοπρόσωπη επιχείρηση και δεν απασχολούν εργαζόμενους παρά μόνο ο ιδιοκτήτης.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση διευκόλυνσης των φορολογικών δηλώσεων.  Αντί λοιπόν οι φετινές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν σε λίγο χρονικό διάστημα να πληρωθούν σε 3 ή πέντε δόσεις, εξετάζεται να έχουν το δικαίωμα πληρωμής ακόμη και σε 8 δόσεις διευκολύνοντας έτσι τους φορολογούμενους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εκτός αυτών βεβαίως που έτσι και αλλιώς επιλέγουν τη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Έκπτωση και για τα ενοίκια των φοιτητών εξετάζει η κυβέρνηση

Μέριμνα ώστε η προστασία από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού να αφορά και σε πληττόμενους που επιβαρύνονται με την καταβολή φοιτητικών ενοικίων θα λάβει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Με τα σημερινά μέτρα στήριξης προβλέπεται έκπτωση 40% στα ενοίκια εργαζομένων που επλήγησαν, αλλά μόνο για την κύρια κατοικία τους. Ωστόσο, χιλιάδες νοικοκυριά επιβαρύνονται με το ενοίκιο των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και υπό τις δεδομένες συνθήκες δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος, ειδικά από τη στιγμή που έχουν ανασταλεί και τα μαθήματα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ερωτηθείς σχετικώς για το θέμα ο υπουργούς Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί πως εξετάζεται έκπτωση και για τα φοιτητικά ενοίκια. «Αξιολογείται η θέσπιση μέτρων και για τα φοιτητικά ενοίκια», δήλωσε σχετικά.

Ο υπουργός επανέλαβε πως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η ύφεση στην Ελλάδα θα κινηθεί μεταξύ 5%-10%, ήτοι στα επίπεδα και των άλλων χωρών της Ευρώπης. Ερωτηθείς ειδικότερα για τον τουρισμό, ο οποίος έχει πληγεί σημαντικά, είπε πως εντός του μήνα θα ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει «ηθική αποζημίωση» και για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα είπε πως αυτό είναι κάτι που αξιολογείται. Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ανέφερε πως έχουν ήδη υποβληθεί 70.000 αιτήσεις και πως η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα τρέξει και το Μάιο. Ειδικά δε για τον Μάιο είπε πως θα γίνει ένας επανασχεδιασμός της πολιτικής των ενισχύσεων για όσους έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Δείτε ακόμη

Η δήμαρχος Κέρκυρας έκανε έκκληση να μείνουμε σπίτι, πριν… πάει στην εκκλησία!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις