Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Kορονοϊός – εργαστήριο: Ο Τσιόδρας για τις θεωρίες συνωμοσίας
ΕΛΛΑΔΑ

Kορονοϊός – εργαστήριο: Ο Τσιόδρας για τις θεωρίες συνωμοσίας

Kορονοϊός - εργαστήριο: Ο μηρμηγκοφάγος, για τον οποίο γίνεται λόγος ότι είναι τελικά το ζώο που τον "έσπειρε", είναι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, ένα είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση για πολλούς λόγους.

Kορονοϊός – εργαστήριο: Ο εφιάλτης της παγκόσμιας κοινότητας ο κορωνοϊός, δεν προέκυψε από κάποιο εργαστηριακό πείραμα. Προέκυψε από τη φύση. Ο πιο στενός συγγενικά του ιός στη φύση, ανευρίσκεται σε νυχτερίδες. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς πέρασε στον άνθρωπο.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Είναι η θέση με τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έτσι όπως αποτυπώθηκε σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου στη συνέντευξη της Μεγάλης Πέμπτης. Με δεδομένο ότι έχουν αναπτυχθεί θεωρίες συνωμοσίας για κατασκευή του ιού σε εργαστήρια με υποχθόνιους σκοπούς την εξολόθρευση πληθυσμών ιδιαίτερα της τρίτης ηλικίας η ότι πρόκειται για “ατύχημα” στη διάρκεια εργασιών σε εργαστήριο, η ερώτηση ήρθε εύλογα προς τον πλέον αρμόδιο να δώσει απάντηση.

Νομίζω, δήλωσε,ότι  η παγκόσμια κοινότητα και τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν, έχουμε μάλιστα δημοσιεύσει και μια από τις πρώτες εργασίες με κάποια από τα μέλη της Επιτροπής, ότι δεν πρόκειται για έναν ιό, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, ο οποίος προέκυψε από κάποιο εργαστηριακό πείραμα. Είναι ένας ιός ο οποίος προέκυψε από τη φύση.Ένας ιός ο οποίος, ο πιο στενός συγγενικά του ιός στη φύση, ανευρίσκεται σε νυχτερίδες. Το μεγάλο πρόβλημα και ερωτηματικό είναι πώς από τις νυχτερίδες, πέρασε στον άνθρωπο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για αυτό.

Ενδιάμεσο ζώο μετάδοσης

Φαίνεται ότι μια από τις επικρατέστερες είναι ένα είδος μυρμηγκοφάγου, που υπάρχει σε εκείνες τις περιοχές της Κίνας, το οποίο το χρησιμοποίησε κατά κάποιο τρόπο σαν ενδιάμεσο ζώο, για να προχωρήσει προς τον άνθρωπο ο ιός. Άρα δεν συμμεριζόμαστε μια θεωρία συνωμοσίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συμμερίζεται αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, ο οποίος έχει στείλει και ειδική αποστολή για αυτό στην Κίνα και θεωρώ ότι με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, μάλλον  δεν υποστηρίζεται μια τέτοια θεωρία.

Ο μηρμηγκοφάγος, για τον οποίο γίνεται λόγος ότι είναι τελικά το ζώο που τον “έσπειρε”, είναι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, ένα είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση για πολλούς λόγους. Ήδη Κινέζοι ανακοίνωσαν από τις αρχές Φεβρουαρίου- στην Κίνα βρίσκεται με ειδική αποστολή κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γι αυτές τις απαντήσεις- ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως «παγκολίνος», είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV (κορωνοϊός). Πρόκειται για ένα θηλαστικό, που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του.   «Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας.

Οι φολιδωτοί μυρμηγκοφάγοι γνωστοί και ως pangolin (παγκολίνοι) θηρεύονται μέχρι εξαφάνισης, λόγω της τεράστιας ζήτησης για το κρέας, αλλά και για τις φολίδες τους.

Σαν κουκουνάρια με πόδια

Οι μυρμηγκοφάγοι αυτοί μοιάζουν με κουκουνάρια με πόδια και ενδημούν στην Ασία και την Αφρική. Ωστόσο, στο Βιετνάμ και την Κίνα τα οκτώ ενδημικά είδη pangolin έχουν χαρακτηριστεί ως είδη υπό εξαφάνιση λόγω του ανελέητου κυνηγιού τους. Μάλιστα η ζήτηση είναι τέτοια που το εμπόριο λαθραίων θηραμάτων ανάμεσα στην Αφρική και την Ασία έχει εκτοξευτεί. Το φολιδωτός μυρμηγκοφάγος είναι το μοναδικό θηλαστικό με φολίδες στον πλανήτη. Οι φολίδες λειτουργούν ως ασπίδα και η κολλώδης, μακριά γλώσσα του ως όπλο για να συλλαμβάνει την τροφή του που αποτελείται από έντομα. Το σπάνιο χαρακτηριστικό του συντελεί στη λήψη περισσότερων μέτρων για την προστασία του, αλλά το βάζει και στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών, αφού οι φολίδες χρησιμοποιούνται ως συστατικό στην κινέζικη ιατρική.

Μαζική εξολόθρευση

Την τελευταία δεκαετία έχουν εξολοθρευτεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φολιδωτοί μηρμηγκοφάγοι με αποτέλεσμα το θαυμαστό ζώο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη θλιβερή λίστα των ειδών που γίνονται αντικείμενο παράνομου εμπορίου. Ενδιαφέρον εδώ, έχει και το περιεχόμενο άρθρου που υπέγραψε στην αρχή της παγκόσμιας κρίσης υγείας, ο διευθυντής του Βήματος, Αντώνης Καρακούσης. Έγραψε, τότε, για το “τρομαγμένο πέταγμα των νυχτερίδων” της επαρχίας Χουμπέϊ της Κίνας και της πρωτεύουσας της Ουχάν, όπου  πρωτοεμφανίστηκε  ο νέος κορωνοϊός.

Ιδού τι ανέφερε στο άρθρο:

“Αναζητώντας τους λόγους της μεγίστης διαταραχής, απευθυνθήκαμε στη γεωγραφία και συγκεκριμένα στη γεωγραφία της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι και της πρωτεύουσας της Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός για να λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Η επαρχία Χουμπέι εκτείνεται στην κοιλάδα Γιανγκτσέ, του σημαντικότερου ποταμού της Κίνας, όπου τις τελευταίες δεκαετίες επιχειρήθηκε η μεγαλύτερη ανθρώπινη επέμβαση επί της φύσης. Στη συγκεκριμένη επαρχία τις τελευταίες δεκαετίες κατασκευάσθηκε το μεγαλύτερο τεχνικό έργο στην ανθρώπινη Ιστορία. Εκεί οικοδομήθηκε το περιβόητο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, για τις ανάγκες κατασκευής του οποίου χρειάστηκε να εγκαταλειφθούν περίπου 2.000 χωριά και να μετακινηθούν περίπου 1,6 εκατ. άνθρωποι.

Η αλλοίωση του περιβάλλοντος ήταν τρομακτική, παρασέρνοντας στην καταστροφή άπειρα οικοσυστήματα. Οι Κινέζοι ιθύνοντες παραλαμβάνοντας το έργο μιλούσαν για το σύγχρονο σινικό τείχος που θα αναγεννούσε ολόκληρη τη χώρα. Όντως η επαρχία Χουμπέι άλλαξε και η Ουχάν αναγεννήθηκε, εξελίχθηκε σε έναν τόπο ξεχωριστό, σε κόμβο μεταφορικό και τεχνολογικό, σε μια πόλη που αντιπροσώπευε την πρόοδο της νέας Κίνας. Ωστόσο, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού στον κόσμο, οι επιδράσεις στη φύση ήταν μοναδικές.

Το περιβάλλον αλλοιώθηκε, η παλαιά ισορροπία που πήγαζε από τη διαδοχή της πλημμυρίδας και της υποχώρησης των νερών του ποταμού διαταράχθηκε, τα επίπεδα υγρασίας πολλαπλασιάστηκαν, οι πληθυσμοί νυχτερίδων αναζήτησαν νέες εστίες, εγκατέλειψαν τα μέχρι τότε φιλόξενα πυκνά δάση και τις βαθιές σπηλιές των βουνών, ανακατεύθηκαν με τα υπόλοιπα είδη και φαίνεται πως μετέφεραν μοναδικά βάρη στις ανθρώπινες κοινότητες.

Η νυχτερίδα με το ισχυρό ανοσοποιητικό

Οι νυχτερίδες, ως γνωστόν, είναι θηλαστικά, η δομή του DNA τους είναι συγγενική προς την αντίστοιχη των χοίρων και των ανθρώπων, διαθέτουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και ό,τι περνά από αυτές διαχέεται με ταχύτητα και δύναμη στο ζωικό βασίλειο. Στην προκειμένη περίπτωση το διαρκές τρομαγμένο πέταγμα των νυχτερίδων της επαρχίας Χουμπέι φαίνεται να επέδρασε καθοριστικά στην ευρύτερη υγρή ζώνη της περιοχής”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις