Νεκροί Ελλάδα κορονοϊός: Ένας ακόμα άνθρωπος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ερυθρού Σταυρού, χτυπημένος από τον κορονοϊό. Πρόκειται για έναν άνδρα 76 ετών, ο οποίος -σύμφωνα με τις πληροφορίες- είχε και υποκείμενα νοσήματα. Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέληξε κι ένας 88χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Ο άτυχος 88χρονος είχε κι άλλα υποκείμενα νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι χθες, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα, μετά από πάρα πολύ καιρό, δεν είχαμε κανέναν νεκρό στη χώρα μας, πράγμα το οποίο γεμίζει αισιοδοξία τους πολίτες, αλλά και τους ειδικούς. Επιπλέον, καταγράφηκαν μόλις επτά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.408.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, συζητείται αυτή τη στιγμή η στρατηγική άρσης των μέτρων στην επιτροπή, ενώ από 2 διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται ότι το R0 είναι κάτω από το 1 στην Ελλάδα. “Φάνηκε ότι τα μέτρα έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% και πάνω τη διασπορά της νόσου στην κοινότητά μας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
ΙΣΑ για άρση μέτρων: Να εξακολουθήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να ενθαρρυνθεί η χρήση μάσκας
Οι προϋποθέσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα ήταν το θέμα της σύσκεψης της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τον κορoνοϊό του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή του κ. Κωνσταντίνου Συρίγου καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας του κ. Χαρίλαου Κουτή, ομότιμου καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της κυρίας Κυριακής Κανελλακοπούλου παθολόγου-λοιμωξιολόγου και του κ. Ανδρέα Πάγκαλη, ειδικού παθολόγου.
Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη να εξακολουθήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για το επόμενο χρονικό διάστημα να ενθαρρυνθεί η χρήση μάσκας και να διασφαλιστεί η χρήση των αυστηρών κανόνων υγιεινής στους δημόσιους χώρους. Επίσης επισημάνθηκε ότι η άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά με γνώμονα την προστασία των ευπαθών ομάδων και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα στο Νομό Αττικής υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές για τις οποίες πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα.
Παράλληλα επισημάνθηκε ο κίνδυνος από την παραμέληση της κατάστασης της υγείας των χρονίως πασχόντων και τονίστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η καλή παρακολούθηση αυτής της ομάδας των ασθενών.
Όπως επισημάνθηκε πρέπει και οι ίδιοι ασθενείς να λαμβάνουν την αγωγή τους να είναι ευαισθητοποιημένοι στα ανησυχητικά συμπτώματα και να βρίσκονται σε επαφή με το θεράποντα γιατρό τους. Για το λόγο αυτό αποτελεί σημαντικό ζήτημα η στήριξη των ιδιωτών ιατρών και των ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι οποίες παρά τις αντίξοες συνθήκες παρέμειναν ανοιχτές με ζημία σε πολλές περιπτώσεις, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στον ασθενή και αποσυμφορώντας τα νοσοκομεία.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ .Πατούλης τόνισε τα εξής:
“Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής έχουν δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας των πολιτών που περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε νέες σημαντικές δράσεις για να συμβάλλουμε στην υγειονομική θωράκιση της χώρας και στην ασφαλή επάνοδο στην κανονικότητα. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν σταδιακά και προσεχτικά βήματα με γνώμονα την προστασία των ευπαθών ομάδων και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πυροδότηση της επιδημίας. Παρακολουθούμε στενά το θέμα και ετοιμάζουμε νέες σημαντικές παρεμβάσεις”
Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ.Τσούκαλος Γ. Γραμματέας, Τ.Χατζής, Ι.Κεχρής, Π.Λεονάρδου, και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Α. Βαθιωτης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Π. Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.