Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

12

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πριγκίπισσα Σαουδικής Αραβίας: Η Μπασμά Μπιντ Σάουντ “κρατείται στη φυλακή παράνομα”
ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκίπισσα Σαουδικής Αραβίας: Η Μπασμά Μπιντ Σάουντ “κρατείται στη φυλακή παράνομα”

Πριγκίπισσα Σαουδικής Αραβίας: Με ανάρτησή στον προσωπικό της λογαριασμό, η πριγκίπισσα ζητά την απελευθέρωσή της.

Πριγκίπισσα Σαουδικής Αραβίας: Ανώτατο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και εγγονή του ιδρυτή μονάρχη της χώρας, η πριγκίπισσα Μπασμά αποκάλυψε ότι κρατείται στη φυλακή και ζήτησε από τον σημερινό κυβερνήτη και ξάδερφό της, τον πρίγκιπα του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να την απελευθερώσουν και να της παράσχουν ιατρική περίθαλψη. Η πριγκίπισσα Μπασμά Μπιντ Σαούντ ισχυρίζεται ότι κρατείται μαζί με μία από τις κόρες της χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο Ριάντ. Σημειώνει, δε ότι ούτε καν έχουν λάβει εξηγήσεις για τις συλλήψεις τους, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς το βασιλικό δικαστήριο της διοίκησης Σαλμάν. Η πριγκίπισσα ζητά μέσω Twitter την επελευθέρωσή της ισχυριζόμενη ότι η υγεία της έχει επιδεινωθεί στο σημείο που κρίνεται πλέον «πολύ κρίσιμη».

Τα νέα της κράτησής της εξέπληξαν δύο ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δήλωσαν ότι δεν είχαν ακούσει νέα της για σχεδόν ένα χρόνο και θεώρησαν ότι ανάρρωσε μετά από μια περίοδο ασθένειας. Άλλα μέλη της εκτεταμένης οικογένειάς της πίστευαν ότι ήταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Η πριγκίπισσα Μπασμά και η κόρη της συνελήφθησαν καθώς προσπάθησαν να φύγουν από τη Σαουδική Αραβία για την Ελβετία τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ισχυρίστηκε και τότε ότι χρειάζεται επειγόντως ιατρική περίθαλψη, ωστόσο, δεν επιτράπηκε στο ιδιωτικό τζετ της να αναχωρήσει. Οι συγγενείς της έκτοτε είχαν φευγαλέες συνομιλίες με την 52χρονη, με έναν από αυτούς να δηλώνει την Πέμπτη ότι είχε φυλακιστεί και φάνηκε να μιλάει υπό πίεση.

Η δράση της πριγκίπισσας Μπασμά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών

Μια πολύ γνωστή πτυχή της προσωπικότητας της πριγκίπισσας Μπασμά είναι το ότι είχε έντονη δράση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είχε ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να γίνει συνταγματική μοναρχία, μια αλλαγή που θα διαχώριζε τη θέση του μονάρχη από την εκτελεστική εξουσία. Η αλλαγή ωστόσο αυτή θα ήταν θεμελιώδης για την τρέχουσα θέση της χώρας ως απόλυτη μοναρχία. Η πριγκίπισσα Μπασμά, μητέρα πέντε παιδιών, άρχισε να γράφει για σαουδαραβικά ΜΜΕ το 2006, αλλά έκτοτε έγινε επιχειρηματίας και υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν έβλεπαν με καλό μάτι οι ηγέτες της χώρας.

Μετά το διαζύγιό της μετακόμισε στο Λονδίνο το 2010-2011, εμφανιζόμενη σε διεθνή forums για ανθρωπιστικά θέματα, θέματα διαφθοράς, ανισότητας κλπ. Επίσης τασσόταν υπέρ συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα περιόριζαν τη δύναμη της θρησκευτικής αστυνομίας και θα ενίσχυαν τα δικαιώματα των γυναικών. Επέστρεψε στο βασίλειο μετά το 2015, ωστόσο συνέχισε να εμφανίζεται στα διεθνή ΜΜΕ, κάτι που όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος θεωρήθηκε μάλλον πολύ «τολμηρό» για μια γυναίκα, σε μια χώρα όπου η φωνή που προέρχεται από εκπροσώπους του θηλυκού γένους πασχίζει ακόμη να ακουστεί…

Η πριγκίπισσα Μπασμά Μπιντ Σάουντ, σε μια παλαιότερη ομιλίας της για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις