Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Κρούσματα και νεκροί σήμερα στη χώρα
90 ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘ

Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Κρούσματα και νεκροί σήμερα στη χώρα

Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Η πορεία του ιού στη χώρα μας.

Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Στα 2.770 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρας μας καθώς καταγράφηκαν 10 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανήλθαν στους 156 καθώς ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από Covid 19. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 1.309 (51%) είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα.  Ακόμη, 24 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι και 90 είναι εκτός ΜΕΘ. O κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην δήλωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας πως ο κορωνοϊός ίσως δεν φύγει και ποτέ.

Ο καθηγητής είπε πως όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία ή εμβόλιο «δεν μπορείς να προβλέψεις για πόσο θα μείνει ο ιός».  Σημείωσε πως υπάρχουν πιθανότητες να συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενος επιτυχημένου εμβολίου. «Μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε «πως δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, δηλαδή θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας όπως το κοινό κρυολόγημα».

https://www.youtube.com/watch?v=uDwAgkzQUuQ&feature=emb_logo

Τι ανοίγει στις 18 Μαΐου

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως στις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών μεταξύ νομών (και στην Εύβοια) ενώ επαναλειτουργούν και πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι. Σημείωσε πως υπάρχει αυστηρή σύσταση στους χώρους λατρείας να γίνεται χρήση μάσκας, ενώ η χρήση αντισηπτικού είναι υποχρεωτική.

Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες στις παραλίες

Ο υφυπουργός τόνισε πως το πρωί του Σαββάτου ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και έστειλε αυστηρό μήνυμα στους πολίτες αλλά και στους υπεύθυνους.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς τα πρόστιμα θα είναι πολύ τσουχτερά για τους παραβάτες που δεν τηρούν τα μέτρα.

Συγκεκριμένα από 5.000 -20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες, στην πρώτη παράβαση, ενώ στην δεύτερη, τριπλάσια πρόστιμα και αναστολή για 90 ημέρες.

Τα μέτρα και οι απαγορεύσεις στις παραλίες:

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι δύο ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.

Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Κορoνοϊός στην Ελλάδα: Ξεκίνησε η χορήγηση πλάσματος με αντισώματα – Ποιοι συμμετέχουν στη μελέτη

Η χορήγηση πλάσματος σε σοβαρά νοσούντες από το νέο κορωνοϊό ξεκίνησε στη χώρα μας, στα νοσοκομεία αναφοράς «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός», στο πλαίσιο της πολυκεντρικής μελέτης φάσης 2, που έχει ενεργοποιηθεί από τις 28 Απριλίου. Τα πρώτα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με πλάσμα αναμένονται σε περίπου 15 ημέρες. Αρχικά, συλλέχθηκε πλάσμα από ιαθέντες ασθενείς από τη νόσο COVID-19 με πλασμαφαίρεση. Ο όγκος που συλλέγεται μετά από μια πλασμαφαίρεση χωρίστηκε σε 3 θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml. Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά 3 μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους.

Η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Στη μελέτη μετέχουν ερευνητές από έξι ελληνικά νοσοκομεία, θα διαρκέσει 20 μήνες και ξεκίνησε με ένα δείγμα 60 δοτών. Το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης, είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον ένα μήνα, και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.

Για τη συγγραφή το πρωτοκόλλου μετείχαν όλοι οι ερευνητές των νοσοκομείων που μετέχουν στη μελέτη. Συντονιστές της μελέτης είναι οι Ιατροί Θάνος Δημόπουλος, Βασιλική Παππά, Μαριάννα Πολίτου, Ευάγγελος Τέρπος, Γ. Παναγιωτακόπουλος (Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ).

 Η μελέτη ενεργοποιήθηκε στα παρακάτω νοσοκομεία (με τους αντίστοιχους ερευνητές):

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Αρμαγανίδης, Α. Μπάμιας, Σ. Παπαγεωργίου, Α. Τσαντές, Σ. Τσιόδρας)

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Σ. Ζακυνθινός, Α. Κοτανίδου, Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης)

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Χ. Γώγος)

Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Ν. Κουλούρης, Α. Κουτσούκου, Α. Πεφάνης)

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», Αιμοδοσία – Νοσοκομείο «Αρεταίειον» (Θ. Δημόπουλος, Ε. Τέρπος, Χ. Ματσούκα, Μ. Πολίτου)

Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή).

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διακινεί τις μονάδες πλάσματος που λαμβάνονται από τους δότες και το Ινστιτούτο Παστέρ έχει αναλάβει την ανίχνευση των IgG αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στο πλάσμα του δότη. Ταυτόχρονα, ο Καθηγητής Γ. Παυλάκης από το NCI των ΗΠΑ υποστηρίζει ενεργά την ανίχνευση ειδικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στο πλάσμα του δότη.

Είναι απαραίτητο να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια για την ένταξη ενός δότη στη μελέτη: δύο αρνητικά αποτελέσματα με την τεχνική PCR για SARS-CoV-2 (ρινικό και / ή φαρυγγικό επίχρισμα).

Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει μεσοδιάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων μετά την πλήρη ανάρρωση από λοίμωξη με SARS-CoV-2 και ανοσοαπόκριση με την ανίχνευση IgG αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στο πλάσμα του δότη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις