Τουρκικές ακταιωροί Αιγαίο: Απάντηση, που συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό, σε καταγγελίες περί καθυστερημένης επιχείρησης διάσωσης μεταναστών στη Λέσβο έδωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι όταν αρχικά εντοπίστηκε η λέμβος, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτή συνοδευόταν από τρεις τουρκικές ακταιωρούς. Με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή κατά τον εντοπισμό λέμβου με αλλοδαπούς την 13-06-2020 στη θαλάσσια περιοχή βόρεια νήσου Λέσβου προέβη σε καθυστερημένη επιχείρηση διάσωσής τους, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
1. Πρωινές ώρες την 13-06-2020, πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ν. Λέσβου και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Πλησίον της λέμβου, έπλεαν τρεις τουρκικές ακταιωροί, όπως εμφανώς διαπιστώνεται από το επισυναπτόμενο οπτικό υλικό (βίντεο).
Κατόπιν ενεργειών τόσο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής όσο και των επιχειρούντων στην εν λόγω περιοχή πλωτών περιπολικών σκαφών, πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τουρκικές αρχές και με τουρκικές ακταιωρούς, προκειμένου να προβούν ως όφειλαν σε επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.
2. Με την είσοδο ανωτέρω λέμβου με αλλοδαπούς εντός ελληνικών χωρικών υδάτων νυχτερινές ώρες της ίδιας ημέρας, έγινε άμεσα προσέγγιση από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του Π.Λ.Σ., προέβη στην διάσωση και ασφαλή μεταφορά των αλλοδαπών επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Πέτρας Μυτιλήνης. Μεταξύ των ανωτέρω αλλοδαπών, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν δύο (02) γυναίκες οι οποίες έχρηζαν άμεσης ιατρικής περίθαλψης και τις οποίες παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέροντας αυτές στο Γ.Γ.Ν. Βοστάνειο Μυτιλήνης, από όπου και εξήλθαν αυθημερόν καθότι δεν θεωρήθηκε αναγκαία η περαιτέρω νοσηλεία τους.
3. Επισημαίνεται για ακόμα μία φορά ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχοντας ως πρωταρχικό του μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα που αποτελεί την ύψιστη επαγγελματική και ηθική υποχρέωση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο είναι υπεύθυνο για το συντονισμό της έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδος.
Βάρκα με 36 πρόσφυγες/μετανάστες, ανάμεσά τους 20 παιδιά, έφτασαν το πρωί στη Λέσβο
Στο μεταξύ, μια ακόμη βάρκα με 36 συνολικά πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων εννέα άνδρες, επτά γυναίκες και 20 παιδιά, όλοι όπως δήλωσαν συριακής καταγωγής πέρασαν σήμερα Δευτέρα το πρωί στη Λέσβο αποβιβαζόμενοι σε ακτή στην περιοχή της Θερμής.
Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στη καραντίνα του καταυλισμού στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.
Πρόκειται για τη τέταρτη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνει στη Λέσβο μέσα στον Ιούνιο. Συνολικά οι αφιχθέντες του Ιουνίου είναι 144. Στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι ροές προσφύγων και μεταναστών παραμένουν μηδενικές από τον περασμένο Μάρτιο.