Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Μάτια και καρδιά: Το σημάδι που κρούει “καμπανάκι κινδύνου”
PLUS

Μάτια και καρδιά: Το σημάδι που κρούει “καμπανάκι κινδύνου”

Μάτια και καρδιά: Οι μετρήσεις των ερευνητών βάσει του ανιχνευτή κίνησης έδειξαν ότι ο ανεπαρκής ύπνος οδηγούσε σε αύξηση των ουδετερόφιλων που με τη σειρά τους οδηγούσαν σε αύξηση της φλεγμονής. 

Μάτια και καρδιά: Ο διαταραγμένος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων προάγοντας την φλεγμονή ενώ έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρυνσης. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ανοικτής πρόσβασης PLOS Biology  από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αποκαλύπτει ότι ο κατακερματισμένος ύπνος επιτείνει την αθηροσκλήρυνση και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω της επίδρασής του σε φλεγμονώδη μονοπάτια του οργανισμού. Τα εν λόγω συμπεράσματα παρέχουν έναν μηχανισμό που βοηθά να εξηγηθεί η παρατήρηση ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου και προτείνουν απλούς τρόπους να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.

Για να ελέγξουν εάν η επίδραση μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη φλεγμονώδη σηματοδότηση, οι συγγραφείς της μελέτης μέτρησαν τη διαταραχή του ύπνου μέσω διεξαγωγής μελέτης ύπνου στο εργαστήριο καθώς και μέσω ενός απλού ανιχνευτή κίνησης που φοριέται στον καρπό για πολλές νύχτες. Παράλληλα μέτρησαν τα επίπεδα των ουδετερόφιλων και μονοκυττάρων, δυο τύπων λευκών αιμοσφαιρίων υπεύθυνων για την απόκριση του οργανισμού στη φλεγμονή.

Αύξηση των ουδετερόφιλων

Οι μετρήσεις των ερευνητών βάσει του ανιχνευτή κίνησης έδειξαν ότι ο ανεπαρκής ύπνος οδηγούσε σε αύξηση των ουδετερόφιλων που με τη σειρά τους οδηγούσαν σε αύξηση της φλεγμονής. Η επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στα ουδετερόφιλα και την αθηροσκλήρωση παρέμεινε σημαντική μετά την προσαρμογή για πολλούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου για  αρτηριακή νόσο συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της εθνικότητας, του δείκτη μάζας σώματος, του καπνίσματος και της αρτηριακής πίεσης.

Παρόμοιος συσχετισμός παρατηρήθηκε για τις διαταραχές του ύπνου και την αθηροσκλήρυνση βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης ύπνου, αν και τα ευρήματα δεν ήταν τόσο ισχυρά, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν εν μέρει, στο γεγονός ότι η μελέτη ύπνου διήρκεσε μια νύχτα, ενώ οι μετρήσεις από τον ανιχνευτή κίνηση διήρκεσαν μια εβδομάδα.

Η βελτίωση του ύπνου μπορεί να προσφέρει έναν νέο τρόπο για τη μείωση της φλεγμονής και, συνεπώς, τη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρυνσης δήλωσαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών για τη δημόσια υγεία που επιδιώκουν να αυξήσουν την ποιότητα του ύπνου ως μέσου βελτίωσης της υγείας και μείωσης του βάρους των καρδιαγγειακών παθήσεων στον πληθυσμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις