Εμβόλιο κορονοϊός: Από τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι το εμβόλιο είναι σε θέση να παράγει αντισώματα που εξουδετερώνουν τον κορονοϊό, αλλά και Τ-λεμφοκύτταρα που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι της νόσου Covid-19.
Εμβόλιο κορονοϊός: Ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φαίνεται πως είναι ασφαλές και ότι «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες που αφορούσαν περίπου 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό. Τα ευρήματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μάθουμε αν αυτό είναι αρκετό για να προσφέρει προστασία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μεγαλύτερες δοκιμές. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Εκατομμύρια δόσεις τριών διαφορετικών εμβολίων παρήγγειλε η Βρετανία
Λίγο νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει λίγο ότι σύναψε συμφωνίες για την εξασφάλιση 90 εκατομμυρίων δόσεων δύο πειραματικών εμβολίων, αυτό της γερμανο-αμερικανικής BioNTech/Pfizer και αυτό του γαλλικού εργαστηρίου Valneva. Οι συμφωνίες αυτές -για 30 εκατομμύρια δόσεις από τη συμμαχία της γερμανικής BioNtech και του αμερικανικού εργαστηρίου Pfizer και 60 εκατομμύρια (με επιλογή και για επιπλέον 40 εκατομμύρια) δόσεις από τη γαλλική Valneva- έρχονται να προστεθούν σε αυτήν που έχει συνάψει η βρετανική κυβέρνηση με τον βρετανικό όμιλο AstraZeneca για 100 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα πειραματικά εμβόλια παγκοσμίως.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;
Το εμβόλιο – που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19 – αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα, όπως αναφέρει το BBC. Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με τον κορονοϊό. Οι επιστήμονες το έκαναν μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την «ακίδα πρωτεΐνης» του κορονοϊού – το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα μας – στο εμβόλιο που ανέπτυξαν. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κορονοϊό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πώς να του επιτεθεί.
Οι αριθμοί αυτοί για δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού ξεπερνούν κατά πολύ τον βρετανικό πληθυσμό (66 εκατομμύρια κάτοικοι), αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια αυτά θα είναι αποτελεσματικά, αλλά και στην περίπτωση που είναι, δεν είναι γνωστό πόσες δόσεις τους θα χρειάζονται για να προστατευθεί ένας άνθρωπος. Με τις νέες αυτές συμφωνίες, “η βρετανική κυβέρνηση έχει εφεξής εξασφαλίσει πρόσβαση σε τρία εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία αναπτύσσονται εδώ και στον κόσμο, δίδοντας στη Βρετανία όλες τις πιθανότητες να έχει πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το ταχύτερο δυνατό”, υπογραμμίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.