Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βηρυτός έκρηξη: Η χειρότερη έκρηξη μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι
ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΑΠΟ DRONE

Βηρυτός έκρηξη: Η χειρότερη έκρηξη μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Βηρυτός έκρηξη: Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι δεκάδες άνθρωποι που αγνοούνται καθώς εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτιρίων.

Βηρυτός έκρηξη: Καθώς ο χρόνος περνάει οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι που πιθανότατα εγκλωβίστηκαν ή και θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν από τις δύο ισχυρές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, βαίνουν μειούμενες. Ο μέχρι τώρα απολογισμός αναφέρει 135 νεκρούς και περισσότερους από 5.000 τραυματίες, αριθμός που σίγουρα θα επανεκτιμηθεί προς τα πάνω. Παράλληλα, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Η πόλη έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τα σωστικά συνεργεία να εργάζονται χωρίς σταματημό για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους».

Υπό αυτές τις συνθήκες ένα παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης υψώθηκε για να βοηθήσει τη χειμαζόμενη χώρα. Κυβερνήσεις απ’ όλον τον κόσμο –μεταξύ αυτών και η ελληνική οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, καθώς στην παρούσα συγκυρία η χώρα θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθεί στις έκτακτες και κρίσιμες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Βηρυτός έκρηξη: Αλγερία και Τυνησία στην πρωτοπορία

Η Αλγερία θα στείλει στη Βηρυτό τέσσερα αεροσκάφη και ένα πλοίο γεμάτα με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και ομάδες γιατρών, πυροσβεστών και υλικά ανοικοδόμησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της χώρας. Τα τέσσερα αεροσκάφη «ετοιμάζονται να απογειωθούν για τη Βηρυτό», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν.

Εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν επίσης σκηνές και κουβέρτες για τους άστεγους. Ένα φορτηγό πλοίο θα μεταφέρει στον Λίβανο οικοδομικά υλικά. Η γειτονική Τυνησία πρότεινε νωρίτερα να παραλάβει εκατό τραυματίες και ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

Εσωτερική αλληλεγγύη

Συγκινητικό είναι το κύμα αλληλεγγύης στον Λίβανο μετά τη φονική έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 130 ανθρώπους. Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

«Ήθελα να κάνω κάτι, κόντευα να τρελαθώ», είπε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ThawraMap, η οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο για να εντοπίζουν οι χρήστες πού επρόκειτο να γίνουν διαδηλώσεις. Από σήμερα φιλοξενεί μια λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία. «Σήμερα, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Θα πάνε για μια-δυο ημέρες σε συγγενείς και σε φίλους, αλλά μετά τι θα κάνουν;» είπε ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας.

Ο «Χάρτης Επανάστασης»

Η ThawraMap, δηλαδή ο «Χάρτης της Επανάστασης», ανάρτησε τη λίστα στο Twitter και το Instagram, μαζί με έναν χάρτη όπου σημειώνονται περίπου 50 διαθέσιμα σπίτια, κρεβάτια και ξενοδοχεία με έως και 40 δωμάτια. Άλλοι χρήστες προσφέρουν δωρεάν μεταφορά σε όποιον την χρειάζεται. «Για όποιον χρειάζεται σπίτι, έχω ένα άδειο δωμάτιο με δική του τουαλέτα», έγραψε στο Twitter ο χρήστης Ουάντι Σάαντ. Δίνονται επίσης στοιχεία επικοινωνίας με γιατρούς που μπορούν να ράψουν τραύματα σε ιδιωτικές κλινικές ή ιατρεία, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κόσμο.

Σκηνές Αποκάλυψης

Την επόμενη μέρα, η εικόνα της πόλης και του λιμανιού, ήταν μία εικόνα… βομβαρδισμού. Drone κατέγραψε τις επιπτώσεις των δύο μεγάλων εκρήξεων, οι οποίες σάρωσαν κυριολεκτικά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Οι εικόνες που κατέγραψε το drone προκαλούν σοκ:

 

Τον χαβά του ο Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ότι οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό θα μπορούσαν να οφείλονται σε «δυστύχημα», χωρίς πάντως να πάρει πίσω την πολεμική δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη, όταν είπε πως έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση». «Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά στον Λευκό Οίκο, θεωρητικά για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

«Άκουσα και τα δύο πράγματα. Άκουσα δυστύχημα. Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα», κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε. «Είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τη χώρα αυτή, αλλά είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση κι έχει πολλά προβλήματα».

https://youtu.be/pyYcOQVlJaY

Διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας ανάμεσα στα θύματα

Ο αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, εγκατεστημένος στον Λίβανο, όπου συνέβαλε ιδίως σε έργα αποκατάστασης κτιρίων τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, συγκαταλέγεται στα θύματα των εκρήξεων στη Βηρυτό τα οποία θρηνεί η Γαλλία, γνωστοποίησε η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασλό. «Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς σκοτώθηκε στη φρικιαστική καταστροφή της Βηρυτού. Αποτίνω φόρο τιμής στο μείζον έργο του, όπως η αποκατάσταση πατρογονικών ακινήτων που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο. Τη Γαλλία και τον Λίβανο ενώνει το πένθος για τον θάνατό του», ανέφερε η υπουργός σε μήνυμά της το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στον λογαριασμό της στο Twitter (@R_Bachelot).

Ανάμεσα στους νεκρούς καταμετρώνται τουλάχιστον 21 Γάλλοι, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, η οποία άρχισε χθες Τετάρτη να διενεργεί έρευνα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται σήμερα στον Λίβανο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, όπου σκοπεύει να «επιδώσει το μήνυμα της αδελφότητας και της αλληλεγγύης των Γάλλων» στους πληγέντες και να συζητήσει «την κατάσταση με τις πολιτικές αρχές».

Στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια οι απώλειες

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Δείτε ακόμη

Βηρυτός: Η τρομακτική στιγμή που δημοσιογράφος ουρλιάζει σε live – Το γραφείο “διαλύεται”
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός
Τα προειδοποιητικά έγγραφα που αγνοήθηκαν για το νιτρικό αμμώνιο στη Βηρυτό
Ο Λίβανος διαθέτει αποθέματα σιτηρών για λιγότερο από έναν μήνα
Στην Κύπρο αναζητούν τον Ρώσο που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία
Ετοιμάζεται για Λίβανο ο Μακρόν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις