Χαρδαλιάς - Μαγιορκίνης: "Θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας", τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Χαρδαλιάς – Μαγιορκίνης: Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 168 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε ένα ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 243 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα στις 18:00, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων τον μήνα Αύγουστο, επανέρχεται η τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. Σημειώνεται ότι σήμερα τον καθηγητή λοιμωξιολογίας θα αντικαταστήσει ο καθηγητής Μαγιορκίνης, όπως και κάθε φορά που ο κ. Τσιόδρας δεν θα μπορεί να δίνει το «παρών».
6 μήνες από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα
Σήμερα συμπληρώνονται 6 μήνες από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, στις 25 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, είπε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφότου έδωσε την ημερήσια αύξηση κρουσμάτων για την Τρίτη 25 Αυγούστου. Όπως είπε, μπορεί ο αριθμός νέων μολύνσεων να είναι μικρότερος των 200 σήμερα, αυτό όμως δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό. Άλλωστε, τόνισε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων υπερβαίνει τους 20 από τις αρχές του μήνα, ενώ σήμερα οι ασθενείς κορωνοϊού σε ΜΕΘ είναι 31. «Φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Ο κορονοϊός «εξακολουθεί να σιγοβράζει»
«Η επιβράδυνση ήρθε σχετικά νωρίτερα από την εκδήλωση ενός πλήρους β’ κύματος» συνέχισε ο καθηγητής, που ωστόσο τόνισε πως η επιδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να δείχνει αυξητική τάση. Ο κ. Μαργιοκίνης επισήμανε ότι αυτή η ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.
Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση για την ανακοπή της πανδημίας και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη της σωστής χρήσης της μάσκας και την ανάγκη κοινωνικού περιορισμού όσων επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές. Ο κορονοϊός «εξακολουθεί να σιγοβράζει» είπε ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής εξήγησε πως ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης, κάτι που σημαίνει πως ένας μικρός αριθμός θετικών στον κορονοϊό, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά άτομα.
Ανησυχία προκαλεί η διάδοση του κορονοϊού μεταξύ νέων
«Ανησυχία προκαλεί η εκτεταμένη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες» σχολίασε στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης που τόνισε πως παρατηρούνται και – περιορισμένα μεν – περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής τόνισε πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης ακόμη και όταν κανείς την περάσει με ήπια συμπτώματα δεν είναι ακριβώς γνωστές. Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση του β’ κύματος διαδραματίζει «η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, μέσω μαζικών αλλά και στοχευμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ» σημείωσε επιπλέον ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως είπε, η διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών επιτρέπει στους ειδικούς τον περιορισμό της διάδοσης με μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων. Ο κ. Μαγιορκίνης έκρινε πως ενδεχομένως η κόπωση από τόσους μήνες πανδημίας, «έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές της κοινωνικής απόστασης».
Τι δείχνει η επαναμόλυνση ασθενούς από τον κορονοϊό
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε επίσης στην είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου το τελευταίο διάστημα και θέλει ασθενή να επαναμολύνεται από τον κορονοϊό. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως τα δεδομένα αναφορικά με το περιστατικό δεν είναι ακόμη αναλυτικά, ούτε έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο ιατρικό περιοδικό και ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Ωστόσο, παρότι η είδηση ακούγεται αποκαρδιωτική, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε μια αισιόδοξη διάσταση στο περιστατικό επαναμόλυνσης από τον κορονοϊό.
Όπως εξήγησε, η επαναμόλυνση φαίνεται πως δεν συνοδεύεται από βαρύτατες κλινικές εικόνες, κάτι που δίνει ελπίδες σε ό, τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Στην πιθανότητα που το νέο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό δεν φανεί ικανό να ανακόψει πλήρως την «είσοδο» του ιού στον οργανισμό, τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν πως ακόμη και μια επαναμόλυνση ατόμου που έχει εμβολιαστεί, θα συνοδεύεται από πολύ ηπιότερα συμπτώματα.
«Να μείνουμε δυνατοί στον πόλεμο με τον κορονοϊό», τονίζει ο Χαρδαλιάς
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή του ενημέρωση αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν άπαντες ενάντια στον ιό, ενώ τόνισε πως θα κερδίσουμε τον «πόλεμο» μόνο σε περίπτωση που παραμείνουμε ενωμένοι, όπως στην έναρξη της πανδημίας, και αν συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Υπογράμμισε επίσης πως ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την έξαρση της πανδημίας της χώρας καθώς λήφθηκαν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Έχουμε επισημάνει ότι βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση είναι η σωστή ενημέρωση. Σε κάθε φάση λέμε ποια είναι η κατάσταση και ποια μέτρα λαμβάνουμε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα», ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ξεκάθαρος ήταν στην τοποθέτησή του ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφορικά με τα στοιχεία στη χώρα: «Θέλω για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσω πως όλες οι αναγκαίες αποφάσεις μας και η επιβολή μέτρων κρίνονται από όλους. Τα ίδια τα στοιχεία, όμως δεν χρίζουν αμφισβήτησης καθώς λαμβάνονται από νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Δεν γίνεται διάκριση σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. Πράττουμε τα δέονται σε όποια περιοχή χρειαστεί. Βλέπουμε χώρες που τα πήγαιναν καλά στην έναρξη της πανδημίας, τώρα βιώνουν το δεύτερο κύμα. Αυτό έγινε και στην Ελλάδα. Η άνοδος προκύπτει από την διασπορά του ιού εντός της χώρας. Για αυτό έχουν παρθεί και έκτακτα μέτρα σε διάφορες περιφέρειες».
«Ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την έξαρση της πανδημίας»
Στην συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως: «Γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα του τουρισμού. Η έξαρση της πανδημίας δεν οφείλεται εκεί. Πήραμε τα απαραίτητα μέτρα όποτε χρειάστηκε και κλείσαμε τα σύνορα με τις χώρες που είχαν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Γίνονταν τεστ στα σύνορα και στις πύλες εισόδου στη χώρα. Ο αλγόριθμος για όσους κάνουν τεστ στα σύνορα αξιολογείται από την ηλικία, τη χώρα προέλευσης του ταξιδιώτη, αλλά και τα πρόσφατα ταξίδια του. Δεν γίνεται τυχαία η επιλογή όσων υποβάλλονται σε τεστ». Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως είναι θετικό το πρόσημο στην Ελλάδα στην διαχείριση της πανδημίας: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε καλό επίπεδο. Δεν πρέπει να εφησυχαστούμε όμως. Η επιστροφή από τις διακοπές και η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο στην διαχείριση της πανδημίας και πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.
Ακούμε καθημερινά θεωρίες συνωμοσίες. Τέτοιες θεωρίες μπορούν να αποβούν μοιραίες καθώς οδηγούν στον κίνδυνο το σύνολο των πολιτών. Μέχρι να έχουμε εμβόλιο ή θεραπεία θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με τον ιό. Να δίνουμε την καθημερινή μας μάχη. Είναι κατανοητό πως υπάρχει κούραση μετά από τόσους μήνες, όμως ο ιός δεν κουράζεται και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μέχρι σήμερα δώσαμε τη μάχη ενωμένοι και βγήκαμε νικητές. Μόνο έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε και να κερδίσουμε οριστικά αυτόν τον πόλεμο».
https://www.youtube.com/watch?v=KwlyvrRvlfU