Αλεξάντερ Λουκασένκο: Την ένωση Ουκρανίας και Λευκορωσίας με τον ίδιο ως Πρόεδρο πρότεινε ο Λουκασένκο σύμφωνα με τον Τουσκ.
Αλεξάντερ Λουκασένκο: Εν τω πολλώ το ευ φαίνεται πως σκέφτηκε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, όταν μεσούσης της ουκρανικής κρίσης και ενώ το Μινσκ είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, πρότεινε την ένωση της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, με τον ίδιο βέβαια ως πρόεδρο. Η αποκάλυψη έγινε από τον τέως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο onet.pl. Συγκεκριμένα, ο κ. Τουσκ δήλωσε το εξής: «Στο ζενίθ της ουκρανικής κρίσης, όταν το Μινσκ ενεπλάκη στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ε.Ε., της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Λουκασένκο με κάλεσε και προσφέρθηκε απευθείας να πείσει την Ε.Ε. ότι θα μπορούσε να είναι ο εγγυητής μιας ειρηνικής λύσης του ουκρανικού προβλήματος, υποστηρίζοντας την ιδέα του για μια προσωπική ένωση Λευκορωσίας – Ουκρανίας με εκείνον ως Πρόεδρο των δύο κρατών».
Για όσους δεν θυμούνται, τον Απρίλιο του 2014, οι ουκρανικές Αρχές άρχισαν μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Λαϊκών Δημοκρατιών στο Λουχάνσκ και στο Ντονμπάς, που είχαν αυτοανακηρυχθεί ως τέτοιες δύο μήνες νωρίτερα, πάντοτε με την ενθάρρυνση της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 13 χιλιάδες άνθρωποι ήταν τα θύματα της σύγκρουσης, το πιο γνωστό από τα περιστατικά της οποίας ήταν η κατάρριψη τον Ιούλιου του 2014 της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines από πύραυλο BUK σοβιετικής κατασκευής επάνω από την ανατολική Ουκρανία, που παρέσυρε στον θάνατο και τους 298 επιβαίνοντες.
«Απετράπη έγχρωμη επανάσταση στη Λευκορωσία»
Συνεχίζοντας τις αναλογίες με το 2014, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ χθες στη Μόσχα, δήλωσε πως οι αρχές της Λευκορωσίας κατάφεραν να αποτρέψουν μια κατάσταση που παρουσιάζει ομοιότητες με την πολιτική κρίση της Ουκρανίας του 2014. «Αντέξαμε τις πρώτες απεργίες και δεν επιτρέψαμε την εφαρμογή του ουκρανικού σεναρίου στη Λευκορωσία. Ένα σενάριο έγχρωμης επανάστασης, οργανωμένο απ’ έξω» ανέφερε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι η Λευκορωσία αντιτίθεται σε τυχόν επαναστάσεις, ειδικά εκείνες που συντονίζονται από το εξωτερικό.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι οι δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας συντονίστηκαν από την Ουκρανία. Συνέχισε λέγοντας ότι η Μόσχα θα αποτρέψει τυχόν απόπειρες οργάνωσης προκλήσεων στη Λευκορωσία από το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι τεταμένη ύστερα από τις εκλογές νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο και την επανεκλογή του Προέδρου Λουκασένκο για έκτη θητεία. Ακολούθησαν βίαιες διαδηλώσεις, με χιλιάδες συλλήψεις και τραυματισμούς. Ενώ οι εκλογικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Λουκασένκο συγκέντρωσε πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση συνεχίζει να επιμένει ότι η βασική αντίπαλός του, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, κέρδισε τις εκλογές.
Συνταγματική μεταρρύθμιση στη Λευκορωσία
Παράλληλα, μια μέρα πριν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την άποψή του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο: «Η συνταγματική μεταρρύθμιση στη Λευκορωσία που πρότεινε ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο θα βοηθήσει στην οργάνωση ενός διαλόγου μεταξύ των Αρχών και των πολιτών, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επίλυση της τρέχουσας πολιτικής κρίσης». «Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πρότεινε συνταγματική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τη συνολική μας εκτίμηση, αυτή είναι η μορφή που θα επιτρέψει έναν διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και τη συζήτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τον έναν ή τον άλλο τομέα της κοινωνίας της Λευκορωσίας» δήλωσε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος σε μαθητές στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Τη Δευτέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας ανέφερε, επικαλούμενο τον Λουκασένκο, ότι το σχέδιο του ανανεωμένου συντάγματος θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση και σε δημοψήφισμα. Ειδικότερα, οι προτάσεις του επικεντρώθηκαν στις μεταρρυθμίσεις των δικαστηρίων και περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά εξουσιών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις τοπικές κυβερνήσεις. Ο Λουκασένκο απέρριψε επίσης το αίτημα της αντιπολίτευσης να επιστρέψει στην έκδοση του συντάγματος του 1994, λέγοντας ότι δεν θα βοηθήσει να προχωρήσει η Λευκορωσία μπροστά.