Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πτώση θερμοκρασίας: 34 βαθμοί “κάτω” και χιόνια!
ΚΟΣΜΟΣ

Πτώση θερμοκρασίας: 34 βαθμοί “κάτω” και χιόνια!

Πτώση θερμοκρασίας: Πρόκειται για μια από τις πιο ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας στην ιστορία.

Πτώση θερμοκρασίας: Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η είδηση που έρχεται από την Αμερική: Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, την ερχόμενη Τρίτη στο Κολοράντο αναμένεται μία πρωτοφανής πτώση της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, ενώ η θερμοκρασία στην περιοχή είναι υψηλή και θα παραμείνει έτσι έως και την ερχόμενη Δευτέρα, την Τρίτη αναμένεται… όλεθρος. Από 36 βαθμούς την Δευτέρα, η θερμοκρασία την Τρίτη αναμένεται να φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου!

Σύμφωνα με την ανάρτηση του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου, αυτή η ακραία μεταβολή του καιρού αναμένεται να σημειωθεί στο Ντένβερ των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις η θερμοκρασία στην περιοχή από 36 βαθμούς θα πέσει στους 2 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη. Μάλιστα όπως σημειώνει και ο ίδιος, εάν επαληθευτεί η πτώση της θερμοκρασίας, θα πρόκειται για μια από τις ακραίες αλλαγές που έχει παρακολουθήσει ο ίδιος αφού από τον καύσωνα σε λιγότερο από 24 ώρες στην περιοχή αναμένεται να σημειωθούν ακόμα και χιονοπτώσεις.

 Ο Σάκης Αρναούτογλου,αναφέρει στην ανάρτησή του τα εξής:

“Εαν επαληθευθεί η πτώση τη θερμοκρασίας των 34-36 βαθμών που επιμένουν και τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία οτι θα συμβεί την ερχόμενη Τρίτη στο Ντένβερ (Denver) (πρωτεύουσα της πολιτείας των ΗΠΑ, Κολοράντο σε υψόμετρο 1600 μέτρων) τότε θα πρόκειται για μια από τις πιο ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας που έχω προσωπικά τουλάχιστον εγώ παρακολουθήσει, καθώς από τον απόλυτο καύσωνα που θα επικρατεί μέχρι και τη Δευτέρα η περιοχή θα βρεθεί σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς με χιονόπτωση μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο!!Για να δούμε..”

https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/posts/2654166748156060

Τυχαίο;

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο «καιρός» δεν είναι απλώς τυχαίος αλλά έχει ήδη μεταβληθεί από την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι επί του παρόντος ένα από τα πιο καυτά θέματα στην έρευνα για το κλίμα. Η βασική ιδέα είναι ότι η ζώνη υψηλών ανέμων γύρω από το Βόρειο Ημισφαίριο που επηρεάζει σημαντικά τον καιρό μας στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη – αλλάζει.

Αυτό το φαινόμενο έχει επιβεβαιωθεί από τα δεδομένα: Οι ερευνητές έδειξαν το 2015 ότι τα αέρια ρεύματα έχουν ουσιαστικά επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η αιτία είναι πιθανώς η ισχυρή αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής, καθώς τα αέρια ρεύματα οδηγούνται από την αντίθεση θερμοκρασίας μεταξύ των τροπικών περιοχών και της Αρκτικής. Επειδή αυτή η διαφορά θερμοκρασίας γίνεται όλο και μικρότερη, τα αέρια ρεύματα εξασθενούν και γίνονται λιγότερο σταθερά.

Η ασθενέστερη κυκλοφορία των αερίων ρευμάτων το καλοκαίρι σημαίνει λιγότερες αλλαγές του καιρού. Αλλά η ατμόσφαιρα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τη δυναμική του καιρού. Η κυκλοφορία ρευμάτων των ωκεανών μπορεί επίσης να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Δεκάδες χρόνια άναρχης ανθρώπινης βιομηχανικής δραστηριότητας

Σήμερα είμαστε στην αρχή μιας αλυσίδας συνεπειών, οι οποίες προβλέπεται να εκτυλιχτούν σε βάθος χρόνου συμπαρασύροντας όλα τα μέλη του ανθρώπινου είδους ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης ή μορφωτικού επιπέδου.

“Πολλά νοσήματα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τα επόμενα έτη εάν δεν ληφθούν από τα κράτη σοβαρά μέτρα ελέγχου της κλιματικής αλλαγής”, επισημαίνει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

Πέντε από τις πιο σημαντικές καταγεγραμμένες βλαπτικές επιδράσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στην υγεία μας

Αυξάνεται ο κίνδυνος αλλεργιών, καρδιαγγειακών και πνευμονικών νοσημάτων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ευνοούν τη διασπορά σκόνης αλλεργιογόνων και σπόρων μούχλας, που πυροδοτούν εύκολα αλλεργικές αντιδράσεις. Λεπτά σωματίδια, ρύποι και χημικές ουσίες μετακινούνται μαζικά μέσω του αέρα από το χώμα σε μεγάλες αποστάσεις με αποτέλεσμα να ερεθίζουν και να δρουν τοξικά σε πνεύμονες και αεραγωγούς. Άλλοι αερομεταφερόμενοι ρύποι προσκολλώνται στα αγγεία παρουσιάζοντας τοξική δράση ανάλογη του καπνίσματος και προδιαθέτουν για αγγειακές βλάβες, εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια.

Μέτρα ατομικής προστασίας: Δώστε προσοχή στις μετρήσεις των ρύπων και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια ημερών με αυξημένη συγκέντρωση ρύπων.

Να είστε σε επιφυλακή και να μην αμελείτε την ιατρική σας εξέταση, εάν εμφανίσετε αναπνευστικά ή αλλεργικά συμπτώματα.

Αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος λόγω της μείωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα και ο κίνδυνος θερμοπληξίας λόγω αύξησης του ετήσιου αριθμού ημερών καύσωνα.

Μέτρα ατομικής προστασίας: Να έχετε επαρκή αντηλιακή προστασία, να μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα.

Να μεριμνάτε για την επαρκή σας ενυδάτωση. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας, μην αμελήσετε την άμεση ιατρική εξέταση.

Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νέων θανατηφόρων επιδημιών. Οι μεταβολές στην αλμυρότητα και στη στάθμη της θάλασσας αλλάζουν την επιδημιολογία των μικροβίων και των ιών που επικρατούν σε αυτή. Περισσότερο μελετημένα είναι τα βακτήρια Vibrio, τα οποία μεταφέρονται σε θαλάσσια ζώα και από αυτά στον άνθρωπο.

Στην ξηρά, οι αλλαγές στη θερμοκρασία, στις βροχοπτώσεις, στην υγρασία, και άλλες καιρικές συνθήκες διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με τσιμπούρια ή έντομα όπως είναι η ελονοσία , ο δάγκειος πυρετός ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, η νόσος Lyme.

Επιπλέον, η αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος ευνοεί την ανάπτυξη ιών και μικροβίων σε τρόφιμα που παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μετά το μαγείρεμα.

Μέτρα ατομικής προστασίας: Τηρήστε σχολαστικά μέτρα ατομικής υγιεινής κατά την παρασκευή και βρώση τροφίμων, όπως το πολύ καλό πλύσιμο χεριών και πρώτων υλών διατροφής, το καλό μαγείρεμα των τροφίμων, η σωστή συντήρησή τους στο ψυγείο.

Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά και προστατευτικό ρουχισμό κατά των εντόμων. Απομακρύνετε εστίες με λιμνάζον νερό, κουρέψτε επαρκώς το γρασίδι.

Αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχημάτων. Ακόμα και σχετικά μικρές μεταβολές στη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ακραία φαινόμενα, όπως πυρκαγιές, τυφώνες ή πλημμύρες.

Μέτρα ατομικής προστασίας: Να είστε προετοιμασμένοι για τέτοια ακραία φαινόμενα. Βεβαιωθείτε ότι οι κατοικίες σας είναι εφοδιασμένες με αναλώσιμα έκτακτης ανάγκης και παρακολουθήστε εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων. Μεριμνήστε για την ασφάλεια της οικίας και της γειτονιάς σας και διαμορφώστε σχέδιο ταχείας εκκένωσης σε περίπτωση ανάγκης.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι παγκόσμιας μόλυνσης λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων στη γεωργία, η οποία έχει ενταθεί εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Αυτές οι χημικές ουσίες ενδέχεται να έχουν καρκινογόνο δράση ενώ άλλες δρουν ως μεταβολικοί και ενδοκρινικοί διαταράκτες που μειώνουν την ανθρώπινη γονιμότητα ή προδιαθέτουν για εμφάνιση διαβήτη.

Μέτρα ατομικής προστασίας: Κάνετε ό, τι μπορείτε για να μειώσετε τη χρήση χημικών ουσιών και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Να είμαστε προετοιμασμένοι για δυσάρεστες εκπλήξεις

Η πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη πλησιάζει πολύ γρήγορα και δεν αποτελεί πλέον ζήτημα για τις μελλοντικές γενιές. Η αλλαγή του κλίματος δεν σημαίνει μόνο ότι τα πάντα θερμαίνονται σταδιακά: Αλλάζει επίσης τις κυριότερες αέριες κυκλοφορίες της ατμόσφαιρας και τα ρεύματα των ωκεανών μας.

Αυτό κάνει τον καιρό όλο και πιο περίεργο και απρόβλεπτο. “Η πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη πλησιάζει γρήγορα και δεν αποτελεί πλέον ζήτημα για τις μελλοντικές γενιές. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πιο δυσάρεστες εκπλήξεις τα επόμενα χρόνια και πρέπει να μειώσουμε επειγόντως τις εκπομπές για να αποφύγουμε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση του κλιματικού μας συστήματος», είχε πει χαρακτηριστικά το 2018 ο  Γερμανός καθηγητής Στεφάν Ράμστορφ, ειδικός σε θέματα Φυσικής των Ωκεανών και επικεφαλής για τα θέματα του Κλίματος στο Ινστιτούτου Πότσνταμ στην ιστοσελίδα Politico.

Αυξάνεται απειλητικά το κόστος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Στο ιλιγγιώδες ποσό του 1 τρισ. δολαρίων ενδέχεται να φτάσει το ετήσιο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι το 2050. Η ανησυχητική εκτίμηση ανήκει στο ΔΝΤ που διαπιστώνει παράλληλα ότι σήμερα οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων στις αγορές δεν έχουν ενσωματώσει τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και προειδοποιεί τους επενδυτές ότι είναι απροετοίμαστοι.

Οπως τονίζει το Ταμείο, ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων, ξηρασία, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες, έχει τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 1980. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εκτιναχθεί σε 200 περιστατικά τον χρόνο, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ανάλογη εκτίναξη έχει, αναπόφευκτα, σημειώσει και το κόστος αυτών των φυσικών καταστροφών. Από τα 22 δισ. δολάρια στα οποία έφθανε τη δεκαετία του 1980 σήμερα υπερβαίνει τα 120 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ αντιπροσωπεύει σταθερά το 0,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ τα τελευταία 30 χρόνια.

Ζημιές σε επιχειρήσεις

Οπως τονίζει, όμως, το Ταμείο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε όσες επιχειρήσεις έχουν περιουσιακά στοιχεία σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Αυτό, ωστόσο, δεν αντανακλάται επαρκώς στις τιμές των μετοχών και στη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών, καθώς οι επενδυτές τείνουν να υποτιμούν αυτήν την κατηγορία κινδύνων.

Στη σχετική έκθεσή του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το Ταμείο επισημαίνει ότι «οι αποτιμήσεις της χρηματιστηριακής αξίας εταιρειών όπως διαμορφώθηκαν το 2019 δεν αντανακλούν τις εκτιμήσεις για το μέγεθος των κινδύνων από φυσική καταστροφή που προβλέπουν διάφορα σενάρια για την κλιματική αλλαγή». Η εν λόγω έκθεση προκύπτει από αναλυτική μελέτη των αγορών μετοχών σε 68 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες και σε βάθος 50 ετών. Παράλληλα, όμως, το Ταμείο συνεκτιμά στη μελέτη του και τους διάφορους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η μετάβαση, καθώς εταιρείες, επιχειρήσεις και αγορές στρέφονται σταδιακά σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα.

Ως εκ τούτου το Ταμείο συνιστά να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των κινδύνων που διατρέχουν οι επιχειρήσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Εκφράζει, επίσης, την εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβληθούν σε τεστ αντοχής σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές για να υπολογίσουν το μέγεθος της έκτασής τους σε αυτά.

Καλεί, άλλωστε, τους επενδυτές «να ζητούν ένα επασφάλιστρο για τις τοποθετήσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία εκτεθειμένα σε κινδύνους που ενδέχεται να αυξηθούν στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Προειδοποιεί, επιπλέον, ότι «μια αιφνιδιαστική στροφή στην αντίληψη των επενδυτών για τους μελλοντικούς κινδύνους αυτού του είδους θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση των αξιών των περιουσιακών στοιχείων και να πλήξει επενδυτικά χαρτοφυλάκια αλλά και ισολογισμούς χρηματοπιστωτικών εταιρειών».

Οπως τονίζει πάντως το ΔΝΤ, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να εξωθήσουν τα πράγματα προς μια τέτοια αιφνιδιαστική εξέλιξη. Ανάμεσά τους η τάση όσων επενδύουν σε μετοχές να επικεντρώνονται στις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις. Είναι, όμως, πιθανόν να προβληματιστούν έντονα από τα πορίσματα ερευνών που από τη φύση τους είναι μακροπρόθεσμα και αφορούν την κλιματική αλλαγή. Το πρόβλημα είναι, πάντως, ότι δεν υφίσταται κανενός είδους ρυθμιστικό πλαίσιο ή τυποποιημένη μέθοδος με την οποία να υπολογίζουν οι επιχειρήσεις τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή σε όσες χώρες είναι εκτεθειμένες. Οσοι επενδύουν σε ομόλογα έχουν αρχίσει να συνεκτιμούν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία τους σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τη διακυβερνητική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά μέσον όρο 1,1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την εποχή προ βιομηχανικής επανάστασης. Με βάση όμως τα σημερινά επίπεδα εκπομπών καυσαερίων θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, προκαλώντας φυσικές καταστροφές που θα καταστήσουν ορισμένες περιοχές ακατάλληλες για διαμονή ή για οικονομική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις