Απολιγνιτοποίηση ΔΕΗ: Ένα τεράστιο πρόγραμμα νέων επενδύσεων συνολικού ύψους άνω των 3 δισ ευρώ με την συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και ΣΔΙΤ, κινητοποιεί το master plan για την απολιγνιτοποίηση, το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού που έχει συντελεστεί στην χώρα και δρομολογεί το σβήσιμο του 80% των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 και το τέλος του λιγνίτη το 2028. Ο σχεδιασμός προβλέπει ένα εντελώς διαφορετικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο πρωταγωνιστές θα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επηρεάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ΔΕΗ και τα ορυχεία που καλούνται να προσαρμόσουν την ζωή τους σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να αναζητήσουν νέους τομείς απασχόλησης.
Το master plan της απολιγνιτοποίησης θα είναι σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 10 Νοεμβρίου προβλέποντας δράσεις σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης: την καθαρή ενέργεια, τη βιομηχανία, την βιοτεχνία και το εμπόριο, την έξυπνη αγροτική παραγωγή, το βιώσιμο τουρισμό, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Βάση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος είναι η προσέλκυση και προώθηση ενός πλέγματος επενδύσεων, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε οικονομίας και εκφράζουν και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την περιοχή. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα προτεινόμενα επενδυτικά σχέδια για τις δύο περιοχές, όπως αυτά αποτυπώνονται στο master plan.
Νέες θέσεις εργασίας
Οι νέες επενδύσεις εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν περίπου οκτώ χιλιάδες 8.000 συνολικές θέσεις εργασίας μέχρι το 2028. Οι νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να απορροφήσουν το έκτακτο προσωπικό και προσωπικό των εργοληπτών της ΔΕΗ, καθώς και βραχυχρόνια άνεργους των επηρεαζόμενων περιοχών (11.000 συνολικά σήμερα), ενώ θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη νέου δυναμικού, ειδικά σε εξειδικευμένους επιστήμονες και στελέχη. Υπολογίζεται ότι στη νέα διαφοροποιημένη οικονομία που θα στηρίζεται στους πέντε πυλώνες του masterplan, θα δημιουργηθούν περίπου 6.000 θέσεις εργασίας στη Δ. Μακεδονία και 2.000 στη Μεγαλόπολη, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.
Αναλυτικό σχέδιο προβλέπει το master plan για την τηλεθέρμανση των περιοχών που αποχωρίζονται το λιγνίτη. Ειδικότερα, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ καταρτίστηκε ένα βιώσιμο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο που θα εξασφαλίζει πλήρως την απρόσκοπτη παροχή τηλεθέρμανσης. Το σχέδιο προβλέπει λύσεις τόσο κατά το μεταβατικό σχέδιο, όσο και με την παύση των λιγνιτικών μονάδων. Για τη Δυτική Μακεδονία, στη μεταβατική περίοδο η τηλεθέρμανση θα εξασφαλιστεί μέσω της διασύνδεσης Αμύνταιου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης με δίκτυο αγωγών ζεστού νερού, καθώς και σύνδεση με μονάδα Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), η οποία θα βρίσκεται εν ενεργεία σύμφωνα και με το πλάνο απολιγνιτοποίησης, θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από αγωγό του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου(ΔΕΣΦΑ) και θα παρέχει την απαιτούμενη θερμική ενέργεια για την απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων.