Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

27

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / BREXIT νέα – Μισέλ: «Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες – Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας»
ΚΟΣΜΟΣ

BREXIT νέα – Μισέλ: «Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες – Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας»

BREXIT νέα - Μισέλ: Οι συνομιλίες για μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελλοντική τους σχέση έρχονται αντιμέτωπες με τη στιγμή της αλήθειας εντός των προσεχών ημερών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

BREXIT νέα – Μισέλ: Στο πιο κρίσιμο σημείο τους φτάνουν οι συνομιλίες για μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελλοντική τους σχέση. Το Brexit θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου, την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ως λήξη της προθεσμίας για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Τζόνσον δηλώνει προετοιμασμένος να εγκαταλείψει την ΕΕ ακόμη και χωρίς συμφωνία όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Ωστόσο ο Βρετανός ηγέτης εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία. «Πιστεύει ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία και έχουμε σαφή δέσμευση να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε δύο ακόμη σημεία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας από το Δουβλίνο, τόνισε ότι οι συνομιλίες για συμφωνία έρχονται αντιμέτωπες με τη στιγμή της αλήθειας εντός των προσεχών ημερών. Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, ο Μισέλ, προέτρεψε τη Βρετανία να ανοίξει όλα τα χαρτιά της στο τραπέζι, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται σαφήνεια για τη θέση της Βρετανίας. «Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Υπάρχει μόνο μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» στις 15-16 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους. «Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη σαφήνεια και θα δούμε αν είναι δυνατόν να σημειωθεί πραγματική και συγκεκριμένη πρόοδος», είπε.

Τι ζήτησε ο Μισέλ Μπαρνιέ από τους Ευρωπαίους

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε από τα κράτη μέλη να βρουν έναν συμβιβασμό μεταξύ τους για την αλιεία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία. Ο Μισέλ Μπαρνιέ απηύθυνε αυτή την πρόσκληση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης χθες, Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τους πρεσβευτές των κρατών μελών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι η ΕΕ πρέπει να φανεί αποφασιστική στις άλλες ευρωπαϊκές προτεραιότητές της στη διαπραγμάτευση: τις κρατικές ενισχύσεις και τη διακυβέρνηση της μελλοντικής συμφωνίας.

«Αν θέλουμε μια συμφωνία, πρέπει να βρούμε μια συμφωνία για την αλιεία. Χρειαζόμαστε έναν συμβιβασμό που θα κοινοποιήσουμε στη Βρετανία στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας», δήλωσε ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέφερε διπλωματική πηγή. «Είπε ότι είναι φυσιολογικό, στη διαπραγμάτευση, να προσαρμόζουν λίγο τις θέσεις», η ευρωπαϊκή πλευρά όπως και η βρετανική πλευρά, πρόσθεσε ευρωπαϊκή πηγή.

Το ζήτημα της αλιείας

Η αλιεία είναι ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών από την έναρξη, τον Μάρτιο, των διαπραγματεύσεων. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για σχεδόν πέντε κράτη μέλη όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία. Οι Ευρωπαίοι αρχικά ήλπιζαν να διατηρήσουν την πρόσβαση των ψαράδων τους στα βρετανικά ύδατα, τα οποία είναι πλούσια σε ψάρια, μετά τη μεταβατική περίοδο του Brexit, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η Βρετανία θέλει να περιορίσει αυτήν την πρόσβαση και προτείνει την αναδιαπραγμάτευση κάθε χρόνο των αλιευτικών δικαιωμάτων στα ύδατά της, αίτημα που η ΕΕ θα απορρίψει.

Ο Μπαρνιέ συναντήθηκε στις αρχές της εβδομάδας με τους υπουργούς Αλιείας των πλέον ενδιαφερόμενων χωρών για να αξιολογήσει τα «περιθώρια διαπραγμάτευσης». Οι Βρετανοί «χρειάζονται νίκη και πιθανότατα θα πρέπει να είναι στην αλιεία», τόνισε η διπλωματική πηγή. «Η πρόσβαση δεν θα είναι 100% η ίδια», παραδέχθηκε άλλος διπλωμάτης. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για τη μείωση των αλιευτικών δυνατοτήτων για τους Ευρωπαίους στα βρετανικά ύδατα και οι Βρετανοί θα πρέπει να αποποιηθούν δικαιώματα στα ευρωπαϊκά ύδατα», πρόσθεσε. Οι πηγές που ρωτήθηκαν εξηγούν ότι ένας συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να προϋποθέτει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των κρατών μελών που επιθυμούν να διατηρήσουν μια πρόσβαση στα βαθιά βρετανικά ύδατα, και άλλων που επιθυμούν να αλιεύουν στα παράκτια ύδατα, συμπεριλαμβανομένων των αγγλονορμανδικών νησιών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις