Όρουτς Ρέις τώρα: Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι με το Oruc Reis να έχει βάλει πλώρη για το Καστελόριζο, καθώς τις τελευταίες ώρες «ξυρίζει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Όρουτς Ρέις τώρα: Σε θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες η πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis το οποίο πλέει σε απόσταση μόλις 14 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, την κοντινότερη απόσταση τόσο την τελευταία εβδομάδα όσο και απο την αρχή της ελληνοτουρκικής κρίσης.
Ο πλους του τουρκικού ερευνητικού πλοίου δημιουργεί ερωτήματα για την πορεία του τουρκικού στολίσκου (βρίσκεται μαζί με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han αλλά και τα τουρκικά πολεμικά) και την πρόθεση της Άγκυρας να στείλει το Oruc Reis ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο.
Σύμφωνα με το Star, στην Κάρπαθο υπάρχει αυτή τη στιγμή φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που περιπολεί την περιοχή. Είναι η οπισθοφυλακή της μεγάλης ναυτικής μας δύναμης που «μαρκάρει» στενά τους Τούρκους στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Επίσης, ένα ελικόπτερο Aegean Hawk «σηκώθηκε» στην περιοχή. Τα ελικόπτερα αυτά επιτηρούν τον θαλάσσιο χώρο και μετά τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά τους συστήματα ξετρυπώνουν εχθρικά υποβρύχια.
Η θέση του Oruc Reis το απόγευμα και η πορεία του σύμφωνα με το marinetraffic:
Η αμφισβήτηση της ελληνικής περιοχής δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο
Ακόμη μία σοβαρή εξέλιξη συνιστά η απόφαση της Άγκυρας να ορίσει αυθαίρετα, με νόμο μάλιστα, την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο μέχρι το μέσον του αρχιπελάγους, στο όριο του 25ου μεσημβρινού. Με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμάλογλου, η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία της Αθήνας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Πρόκειται για ακόμη ένα προκλητικό βήμα αμφισβήτησης ελληνικής δικαιοδοσίας για επιχειρήσεις SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Δείτε τον χάρτη που ανήρτησε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών:
Fatih’e, Yavuz’a, Kanuni’ye selam olsun.✋#MaviVatanımızda arama ve kurtarma sorumluluk sahamızı, Doğu Akdeniz'de faaliyet gösteren milli gemilerimizin arama sahalarını kapsayacak şekilde genişlettik.
Yeni Ulusal Arama ve Kurtarma Planımız ülkemize hayırlı olsun. pic.twitter.com/EkDqxZaY1c
— Adil Karaismailoğlu (@akaraismailoglu) October 17, 2020
Στο πόδι οι Ένοπλες Δυνάμεις
Σύμφωνα με το protothema.gr, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με τον τρόπο αυτό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να οικοδομήσει μια διπλή αμφισβήτηση: Οτι δήθεν δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες πλην της ελληνικής χωρικής θάλασσας των 6 ναυτικών μιλίων και ότι η Αθήνα δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.
Στην κυβέρνηση πάντως, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μιλούν για έναν «κόκκινο Οκτώβρη» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση με κάθε τρόπο, και χωρίς αφορμές, οικοδομώντας κάθε ημέρα μια ατζέντα με όλο και περισσότερες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις έναντι της Αθήνας.
Παναγιωτόπουλος: Αυξάνεται στους 12 μήνες η στρατιωτική θητεία
Την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς στους 12 μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με το μέτρο να αναμένεται ότι θα ισχύσει σύντομα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Θάσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι θα ενισχυθεί ο στρατός στον Έβρο, τόσο με προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και με την έλευση περισσότερων στρατευσίμων στο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες «η οποία θα γίνει σύντομα».
«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.