Κρούσματα σήμερα 21/10 Ελλάδα: Καλπάζει ο κορονοϊός, νέα μέτρα στη χώρα

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα 21/10 Ελλάδα: Καλπάζει ο κορονοϊός, νέα μέτρα στη χώρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κρούσματα σήμερα 21/10 Ελλάδα: Νέο σοκ προοιωνίζονται τα έως τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΕΟΔΥ για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο

21.10.2020 | 18:59

Κρούσματα σήμερα 21/10 Ελλάδα: Νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 865 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 667 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός-ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάσταση αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κύπρο και ήδη εξετάζεται η λήψη νέων μέτρων, όπως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η ευρύτερη χρήση μάσκας, δηλαδή το να γίνει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σε περιοχές χαμηλότερου επιπέδου κινδύνου.

Συνεχίζονται τα πάρτι

Σοκ προκαλεί και η είδηση πως κρυφά πάρτι-κορονοϊού διοργανώνονται τις μεταμεσονύκτιες ώρες, σε… υπόγεια καταστημάτων διασκέδασης και ιδιωτικές ταράτσες στο κέντρο της πόλης, και κυρίως στα Λαδάδικα. Λίγο μετά τις 12.30 το βράδυ, μόλις τα φώτα των καταστημάτων σβήσουν και οι κεντρικές είσοδοι κλειδώσουν, οι “μυημένοι” ειδοποιούνται ότι η ξέφρενη διασκέδαση συνεχίζεται δίχως περιορισμούς στα κρυφά υπόγεια των μπαρ.

Το κάλεσμα για αυτά τα “ιδιωτικά” πάρτι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Thesstoday.gr, γίνεται μέσω μηνυμάτων ή από στόμα σε στόμα, και οι “καλεσμένοι” το μαθαίνουν λίγη ώρα πριν από την έναρξή του, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει διαρροή. Το Thesstoday συνομίλησε με άτομα που συμμετείχαν σ΄αυτές τις “υπόγειες” μαζώξεις και, όπως μας εξήγησαν, για να καταφέρεις να μάθεις και πολύ περισσότερο να μπεις σε κάποιο κορωνοιό- πάρτι θα πρέπει να είσαι “της πιάτσας”. Συνήθως, πηγαίνουν μόνο άτομα από συγκεκριμένες επαφές, και για αυτό προσπαθούν να κρατήσουν τον κύκλο “στενό”.

Μαζεύονται 50 – 60 άτομα

Παρόλα αυτά, στα πάρτι “βόμβα” κορoνοϊού, μαζεύονται δεκάδες άτομα, περίπου στα 50-60, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και προφανώς χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Ο ένας χορεύει δίπλα στον άλλον, η μουσική είναι στη διαπασών, το αλκοόλ ρέει άφθονο και φυσικά δεν υπάρχει ίχνος ανησυχίας για τον κορoνοιό και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ένωσης εστιατόρων-ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Thesstoday.gr τονίζει πως “αυτά τα πάρτι είναι γνωστά και γίνονται σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Θεσσαλονίκη.

Στην πόλη μας, νομίζω πως είναι γνωστό πλέον ότι διοργανώνονται ιδιωτικά πάρτι, αλλά εμείς δεν είμαστε οι υπεύθυνοι που θα λύσουν τέτοια ζητήματα. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να πάνε και τα κλείσουν τα συγκεκριμένα καταστήματα, εφόσον είναι παράνομα και λειτουργούν μετά τα μεσάνυχτα”.

Ιδιωτικά πάρτι μέχρι τις 4 τα ξημερώματα και σε ταράτσες κτιρίων

Εκτός από τα υπόγεια πάρτι σε καταστήματα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του Thesstoday.gr, παράνομα και ιδιωτικά πάρτι γίνονται και σε ταράτσες κτιρίων, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο επικοινωνίας. Πρόσφατα αίσθηση προκάλεσε ένα πολυπληθές πάρτι που έγινε σε ταράτσα στην πλατεία Ναυαρίνου. Το πάρτι κράτησε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα και ανησύχησε ιδιαίτερα τους περιοίκους οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι κάποιοι ανεύθυνοι διοργανώνουν, εν μέσω πανδημίας, στην ταράτσα μίας πολυώροφης πολυκατοικίας, ένα ξέφρενο πάρτι με τη συμμετοχή πολλών ατόμων. Υπενθυμίζεται πως ανάλογο πάρτι με περίπου 1.500 άτομα, συνέβη το περασμένο Σάββατο στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χωρίς πάλι, να υπάρξει έστω μία σκέψη για τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοιού, αλλά ούτε και κανένας έλεγχος.

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα ανεχθούμε τους ασυνείδητους

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που παρουσίασε την ομάδα “Δράση”, “τη δίκυκλη ταχεία γρήγορη ομάδα δράσης, πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας”. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ωστόσο μίλησε για την πανδημία που πλήττει την πόλη τις τελευταίες ημέρες, αφού παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. “Η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται” είπε χαρακτηριστικά.

Η μάσκα υψώνει τείχη στον αόρατο εχθρό, συμπλήρωσε και προσέθεσε πως, όσοι νοιάζονται για τους δικούς τους και τους άλλους ανθρώπους και αγαπούν τη Θεσσαλονίκη, φοράνε μάσκα. “Η Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει πολλούς εχθρούς, είναι βέβαιο πως μπορεί να αντιμετωπίσει και αυτόν” συνέχισε. “Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία και κάθε αγορά για να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σε συνεργασία με τους πολίτες αυτόν τον μεγάλο και επικίνδυνο εχθρό. Δεν θα ανεχθούμε τους ασυνείδητους”, τόνισε.

Βόμβα Σαρηγιάννη: Χωρίς νέα μέτρα μπορεί να ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα

Σε εφιαλτικές προβλέψεις για το άμεσο μέλλον της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα προχώρησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA o καθηγητής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης: “Αν δεν σοβαρευτούμε πιο πολύ και δεν πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, οι εξελίξεις μπορεί να είναι αρνητικές, φτάνοντας κοντά στα 800 κρούσματα μέχρι αρχές Νοεμβρίου και πάνω από τα 1000 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου. Όταν έχεις αυτή τη διασπορά είναι εύκολο να πας σε υψηλότερες τιμές γρήγορα. Επίσης ο καιρός θα είναι χειρότερος, οπότε θα κλειστούμε πιο πολύ μέσα. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα αρχίσουν να εφαρμόζουν πιο σωστά τα μέτρα προστασίας”.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε στην εκπομπή “Κοινωνία Ωρα MEGA” ότι “έχουμε αναλύσει το σενάριο του μάσκες παντού με την έννοια ενός απλού μέτρου που μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση στην εξάπλωση της πανδημίας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες πιο ενεργές παρεμβάσεις όπου υπάρχει συγχρωτισμός, όπως τα ΜΜΜ με συσκευές που μπορούν να απολυμαίνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων”, συνέχισε ο ίδιος. “Και στα εστιατόρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους τεχνολογίες. Σημαντική είναι και η ύγρανση του χώρου. Το να έχουμε ένα επίπεδο 60% στους εσωτερικούς χώρους, θα ήταν σημαντικό. Είναι σωστό να αποφεύγουμε τον ξηρό αέρα. Ένας επιχειρηματίας θα έπρεπε να βάλει έναν υγραντήρα στο χώρο του”, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Λινού: Οι νέοι μία από τις βασικές εστίες διασποράς

Από την πλευρά της, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών είπε επίσης στο MEGA πως “ό,τι και να γίνει πρέπει να υπάρχει απόσταση. Στο λεωφορείο δεν μπορείς να πάρεις μέτρα. Είναι θέμα της πολιτείας πλέον αυτό. Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει. Έχει προταθεί στην Αμερική να μην τρώνε τα παιδιά στο σχολείο στην αίθουσα, γιατί εκεί θα γίνει η διασπορά.

Η μεγαλύτερη διασπορά είναι όταν τα παιδιά τραγουδούν. Η αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου είναι σημαντική και οι αποστάσεις. Υπάρχουν πολιτείες που ζητούν να δωρίσει κάποιος τη χρήση της αυλής του για μικρά παιδιά. Η κ. Λινού απευθύνθηκε στους νέους, που φέρονται να αποτελούν μία εκ των βασικών εστιών διασποράς του ιού στην κοινότητα, λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητάς τους.

Θα έπρεπε τα παιδιά να ενημερώνονται

“Νομίζω ότι η πλειονότητα των νέων έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να δουν άλλους ανθρώπους. Πρέπει με κάποιο τρόπο να τους ανατρέψουμε την αίσθηση ότι πρέπει να δω τον φίλο μου. Αυτό που θα έκανα θα ήταν να κινητοποιήσω τις πρυτανικές αρχές να συνεργαστούν με όλες τις παρατάξεις των φοιτητών, για να τους ζητήσω να γίνουν πρεσβευτές κατά του κορωνοϊού και να ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας κατά της πανδημίας”.

“Τα πιο πολλά παιδιά πάνε σε κάποιο πανεπιστήμιο ή κάποια σχολή. Πάντα ξέραμε, από χώρες όπου γίνονταν πολλά τεστ, ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι 20-29 ετών. Αυτό είναι γνωστό εδώ και μήνες. Αλλά δεν επικοινωνήσαμε με τα παιδιά. Θα έπρεπε τα παιδιά να ενημερώνονται για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του σε όλη αυτή την κατάσταση. Αν μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε όλους τους νέους ένα καθημερινό μήνυμα ευθύνης και συμμετοχής, ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα”, πρόσθεσε στο ίδιο θέμα. “Στα πανεπιστήμιά της Αμερικής τον Αύγουστο τους είπαν μέσα σε 20 ημέρες να μετακομίσουν από τις εστίες. Και τους έδωσαν επίδομα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και να αποθηκεύσουν τα πράγματά τους μέχρι να επιστρέψουν”, σημείωσε η ίδια, περιγράφοντας την οργάνωση άλλων χωρών στο θέμα.

Exit mobile version