Κορονοϊός: Ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση μετά την επιβολή του δεύτερου απαγορευτικού σε ολόκληρη την χώρα. Και μάλιστα το στοίχημα αυτό έχει τρεις παραμέτρους, δηλαδή και υγειονομική και οικονομική και πολιτική. Στο υγειονομικό σκέλος, η κυβέρνηση καλείται να κάνει πράξη αυτό που έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως “προέχει η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών”.
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Για τον λόγο αυτό τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται και οι έλεγχοι να γίνουν αυστηρότεροι αφού εάν η κατάσταση ξεφύγει τότε το εθνικό σύστημα υγείας όσο και να έχει θωρακιστεί τους τελευταίους μήνες δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Ο μόνος τρόπος ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι οι έλεγχοι, ώστε να τηρούνται τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, τόσο με νέες κλίνες ΜΕΘ, όσο και με ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό.
Επόμενη παράμετρος, είναι φυσικά η οικονομία και οι αντοχές που έχει για να περάσουμε το δεύτερο και ενδεχομένως ένα ακόμη καθολικό απαγορευτικό. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία αφού το λιανεμπόριο και αρκετές εταιρείες γύρω από αυτό είναι κλειστές.
Παρόμοια και η πολιτική που αναπτύσσεται και στον κλάδο της εστίασης, όπου τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα αφού όλα δείχνουν ότι σε κάθε περιορισμό οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι της εστίασης είναι από τις πρώτες που πλήττονται. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διατείνεται ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα που ωστόσο θα πρέπει να διατεθούν με σύνεση ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα ακόμη “κλείσιμο” της οικονομίας λίγους μήνες αργότερα.
Και μάλιστα, σε αυτήν την επιχειρηματολογία η κυβέρνηση δείχνει να δικαιώνεται όταν πριν λίγους μήνες δεν υπέκυψε στις παραινέσεις της αντιπολίτευσης να δοθούν περισσότερα χρήματα στην αγορά. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται απρόσκοπτα και ο δανεισμός της χώρας μας, γεγονός που δίνει αισιόδοξα μηνύματα ότι οι απώλειες των ταμειακών διαθεσίμων από τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις που θα δοθούν τις επόμενες εβδομάδες μπορούν να καλυφθούν.
Στο πολιτικό πεδίο τώρα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός καλείται να ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ελαχιστοποιώντας τις επιθέσεις που δέχεται η επιτροπή των επιστημόνων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η συγκεκριμένη περίοδος, δεν συγχωρεί οργανωτικά λάθη (μάσκες , τηλεεκπαίδευση) και αρρυθμίες, γιατί ο αντίκτυπος τέτοιων λαθών οδηγούν την κοινωνία σε λάθος συμπεριφορές. Για τον λόγο αυτό σε όσες περιπτώσεις παρουσιάστηκε δυσαρμονία “βγήκε μπροστά” ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να μετατοπίσει την ευθύνη από τους πολίτες και στην πολιτεία. Και αυτός άλλωστε είναι και ο κομβικός ρόλος της κυβέρνησης σε αυτήν την δεύτερη απαγόρευση.
Να συνδράμει τους πολίτες στην τήρηση των μέτρων και όχι να κατηγορεί τους πολίτες. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, όπως γνωρίζει ότι αν κερδίσει και αυτό το στοίχημα η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του θα πολλαπλασιαστεί.