Ακινησία αυτοκινήτου lockdown: Πώς να το προστατέψετε

PLUS

Ακινησία αυτοκινήτου lockdown: Πώς να το προστατέψετε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ακινησία αυτοκινήτου lockdown: Το πρώτο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι το που θα σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας, ώστε να αποτρέψουμε τυχόν γρήγορη φθορά σημείων του εξωτερικού του.

20.11.2020 | 12:53

Ακινησία αυτοκινήτου lockdown: Η απαγόρευση μετακινήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει ως αποτέλεσμα πολλά αυτοκίνητα να μένουν «μόνιμα» παρκαρισμένα στις θέσεις τους. Το newsauto γράφει τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε το αυτοκίνητό σας από την ακινησία. Το πρώτο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι το που θα σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας, ώστε να αποτρέψουμε τυχόν γρήγορη φθορά σημείων του εξωτερικού του.

Έτσι λοιπόν, εάν είναι δυνατόν θα πρέπει το αυτοκίνητο να σταθμεύσει σε εσωτερικό χώρο. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να μην το σταθμεύσουμε κοντά ή κάτω από φυλλώματα δέντρων ή δίπλα σε νερό, όχι επίσης κάτω από σημεία που συνηθίζουν να κάθονται πουλιά, ενώ το έδαφος θα πρέπει να είναι γερό, στεγνό, χωρίς γρασίδι ή χόρτα.

Χρήσιμη, όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο σε εξωτερικό χώρο, θα είναι και μια προστατευτική κουκούλα, η οποία όμως σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να καθαρίζεται και πλένεται όπως και να στεγνώνεται καλά.

Πρέπει επιπλέον να υπάρχει αρκετός χώρος γύρω από κάθε όχημα ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος, τον οποίο πρέπει να πραγματοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η συχνότητα των ελέγχων ορίζεται παρακάτω, ανεξάρτητα από τον χώρο αποθήκευσης (ανοικτό ή κλειστό):

Καθημερινά

-Έλεγχος εάν το όχημα είναι καθαρό

-Αφαίρεση εξωτερικών βρωμιών

-Οπτικός έλεγχος ελαστικών

Μηνιαία

-Έλεγχος κατάστασης της μπαταρίας εάν είναι συνδεδεμένη (κάθε εβδομάδα εκκίνηση του κινητήρα και πραγματοποίηση κάποιων κινήσεων όπως π.χ. ανεβοκατέβασμα των ηλεκτρικών παραθύρων, όπως και μιας μικρής βόλτας γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο)

Κάθε 3 μήνες

-Έλεγχος κατάστασης της μπαταρίας εάν δεν είναι συνδεδεμένη (επαναφόρτιση εάν χρειάζεται)

-Έλεγχος του εσωτερικού για υγροποίηση

-Λειτουργία του κινητήρα για 5 λεπτά με το σύστ. κλιματισμού ενεργοποιημένο

Εάν τώρα το αυτοκίνητό μας μείνει ακινητοποιημένο για ακόμη περισσότερο διάστημα, τότε επιπλέον:

-Η μπαταρία πρέπει να αποσυνδεθεί, αλλά όχι να αφαιρεθεί από το όχημα.

-Τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων πρέπει να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν στο εσωτερικό του οχήματος. Βεβαιωθείτε ότι τα μπράτσα των υαλοκαθαριστήρων δεν ακουμπούν πάνω στο παρμπρίζ.

-Τα τάσια των τροχών (εάν υπάρχουν) πρέπει να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν στο χώρο αποσκευών.

-Συμπλέξτε την πρώτη (σε μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων) ή την P (σε αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων) εκτός του χειροφρένου.

-Ρυθμίστε τους διακόπτες του συστήματος κλιματισμού στην «ανοιχτή» θέση για να παρέχεται εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν.

-Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα, οι πόρτες, το καπό, η πόρτα του χώρου αποσκευών, το καπό του χώρου αποσκευών, η πτυσσόμενη οροφή και η οροφή είναι τελείως κλειστά και το όχημα κλειδωμένο.

-Η πίεση των ελαστικών θα πρέπει να συμπίπτει με τη μέγιστη αναγραφόμενη πίεση κίνησης του οχήματος. Αλλάζετε κάθε 3 μήνες τη θέση στάθμευσης, προκειμένου τα ελαστικά να πατήσουν σε διαφορετικό σημείο. Μια πρακτική για να διασφαλίσετε ότι τα ελαστικά θα πατήσουν σε διαφορετικό σημείο, είναι να σημειώνετε κάθε φορά με κιμωλία το σημείο επαφής τους με το έδαφος.

Exit mobile version